Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Barbeint-sesongen over: Kan du sokkereglene?

FREKT: På den anerkjente motemessen for menn, Pitti Uomo, florerte det av fargerike sokker i år. Foto: Getty Images

Kaldere vær og regnfulle dager banker på døren, og minner om at det ikke lenger er innafor å gå barbeint. Her er tre gode tips til hvordan du kan få mest ut av et ofte oversett plagg: Sokkene.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Dersom du fortsatt synes hvite tennissokker passer like godt til alt du har i klesskapet, bør du følge nøye med nå. Det finnes ikke mange regler når det kommer til sokker, og ofte er det beste å bryte de få vi faktisk har.

Stinker føttene dine?Les dette!

IKKE SLIK: Bruker man grå dress, slik som på bildet, bør ikke sokkene matche skoene. Foto: Getty Images

Likevel finnes noen gode tips til deg som ønsker å oppdatere sokkeskuffen før høsten setter inn for fullt. Vi starter med det enkleste:

1. Dropp skomatching

Du kan matche sokkene dine med dressbuksen, du kan matche dem med slipset, med lommetørklet, med skjorten, med fargen på brillene dine – men ikke match dem med skoene dine.

Har du investert i et par pene skinnsko bør du la dem skille seg ut, ikke dele rampelyset med et stakkars par sokker. Det enkleste er ofte å matche sokkene med dressen. Grå dress? Grå sokker. Marineblå dress? Marineblå sokker.

SLIK: Velg heller sokker som matcher, eller ligger tett opptil, fargene på dressen. Foto: Getty Images

Chinos og andre fargerike bukser hører sommeren til, og passer best med lave eller ingen sokker.

Jeans bruker man imidlertid året rundt, men det ser sjelden bra ut med sokker i denimstoff – her går det ikke an å matche. Det enkleste er som regel å velge et par mørkegrå eller sorte sokker, eller du kan slå deg løs med farger – i så fall bør du lese neste tips!

Et par ballerinasokker funker også - sjekk hvordan i Trendguiden.

2. Ikke vær redd for mønster

Sitter du på kontoret og leser dette? Legg høyre bein over venstre kne, slik at buksen din trekkes opp i leggen. Ser du sokkene dine? Fikk de deg til å smile?

NEDTONET: Sokkene dine trenger ikke skrike av farger bare fordi de har mønster. Her fra gatemoten under moteuken i Japan. Foto: Getty Images

Sokkene er et plagg man virkelig kan slå seg løs med. Alt fra klassiske Argyle-mønstre til kamuflasje- og militærinspirerte sokker kan sette en ekstra spiss på antrekket, og vise hvilket humør du var i da du sto opp. Prøv å se etter farger som komplementerer slipset eller skjorten din, for virkelig å vise at du vet hva du driver med.

Som tommelfingerregel kan du ha at «humorsokker» sjelden er et bra valg. En naken Marge Simpson eller Mr. Hanky The Christmas Poo har lite å gjøre på ankelen til voksne menn.

Klikk på bildene for å se merke og pris!

sokker 2015

Sokker fra Corgi hos Mrporter.com. Foto: Produsenten

212,-
Gå til butikk
sokker 2015

Sokker fra Zara. Foto: Produsenten

59,-
Gå til butikk
sokker 2015

Sokker fra Mr. Gray hos Mrporter.com. Foto: Produsenten

464,-
Gå til butikk
sokker 2015

Sokker fra Zara. Foto: Produsenten

49,-
Gå til butikk

3. Hvis du kan - ikke velg det billigste

Et par sokker er – i likhet med skoene dine – et plagg som må tåle en god del juling. Føttene dine svetter, skoene dine presser, og at du hele tiden skal klø på det forbaskede myggstikket på ankelen hjelper ikke til, det heller. Du trenger et par sokker som kan takle jobben.

Les mer om hvordan du bekjemper vond fotlukt her.

sokker 2015 II

Sokker i bomull fra Paul Smith hos Matchesfashion.com. Foto: Produsenten

215,-
Gå til butikk
sokker 2015 II

Sokker i ull fra Pierre Robert. Foto: Produsenten

90,-
Gå til butikk

Billige sokker i syntetiske materialer blir fort en våt jungel av fotsvette, siden de har dårlig evne til å lede fukt ut og vekk. En bløt sokk fører til en bløt sko, og du får en ubehagelig dag – spesielt om det er kjølig ute. Et par gode sokker i høykvalitets bomull, ull eller kasjmir puster ut svetten som oppstår, og du holder deg både tørr og varm på beina dagen igjennom.

Forsikre deg også om at strikken i sokkene er god. De billigste sokkene har ofte en dårlig strikk, som ryker etter første omgang i vaskemaskinen, og du vet sikkert selv hvor irriterende det er med sokker som konstant glir ned.

Lurer du på noe relatert til denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!

Publisert:

Finn mer innhold om: