«Bogo» og «Hype Beast»: Kan du moteuttrykkene?

FIRE FIT: Velkomponerte antrekk, gjerne inkludert sjeldne joggesko, har fått sin egen betegnelse i motesjargongen. Foto: Brian Cliff Olguin/VG

Moteverden er full av ord og uttrykk som ved første øyekast virker fullstendig uforståelige. Dette betyr de egentlig.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Som i andre sosiale grupperinger, danner det seg også blant motefanatikere særegne ord og uttrykk. Spesielt i miljøer som diskuterer gatemote, gjerne på Twitter og Instagram, er bruken av særegen sjargong utbredt.

Vi har tatt utgangspunkt i noen av de hyppigst brukte termene, samt noen morsomme, og forsøkt å finne opprinnelsen til ord og uttrykk.

Alt om streetwear i Norge: Her står de i kø for å kjøpe joggesko

Hype Beast

Uttrykket «Hype Beast» ble opprinnelig brukt nedsettende om mennesker som brukte tid og energi på å samle seg sjeldne plagg og sko. I tillegg var det gjerne brukt om mennesker som forsøkte å kle seg i plagg som var brukt av kjendiser – gjerne rappere som Jay-Z og Kanye West – i et forsøk på å se rike og vellykkede ut.

Nå brukes uttrykket gjerne om de som samler på sjeldne kolleksjoner og joggesko, men den nedsettende undertonen er av langt mindre betydning.

ETTERTRAKTET: I miljøet som interesserer seg for gatemote snakkes det ofte om å «coppe» sjeldne eksemplarer av sko fra Nike. Foto: Brian Cliff Olguin/VG

Cop

Verbet «to cop» brukes vanligvis om å få tak i noe, uavhengig av om det er gratis eller betalt. I enkelte tilfeller blir det også brukt om å stjele. Blant engelskspråklige motejournalister har uttrykket fått en plass som synonym for «shop», gjerne i ordspill som «cop or drop».

Bogo

Ordet «bogo» er en sammensetning av ordene «box» og «logo», og stammer fra populariteten til Supremes hvite trøyer med rød, firkantet logo. Disse er ofte utsolgt så fort de lander i butikkhyllene, og selges ofte på bruksmarkedet for høyere priser enn i butikk.

SUPREME: Chiara Manzoni med Supremes ikoniske logo på brystet under moteuken i Milano i høst. Foto: Getty Images.

Fire Fit

Uttrykket «fire fit» brukes om kule antrekk, gjerne bestående av sjeldne plagg. Brukes mest blant dem som interesserer seg for gatemote.

Jawnz

Nå brukes ordet «jawnz» stort sett om alle type klær, som i «på tide å skaffe meg noen nye jawnz». Ordet har antagelig sin opprinnelse som en morsom måte å uttale ordet «jeans» på, og ble opprinnelig brukt om denimbukser.

Steez

Nok en sammensetning av ord, denne gangen «style» og «ease». Ordet beskriver slik sett en person som kler seg bra, uten å gi inntrykk av at antrekket er i overkant gjennomtenkt.

Uttrykket brukes også blant skikjørere og snowboardere, ofte om utøvere som får triks til å se lettere ut enn de er.

Sprezzy

Uttrykket «sprezzy» stammer fra det italienske «sprezzatura», et ord som blir brukt for å beskrive italieneres, ofte, nonchalante eleganse. Gjerne brukt i forbindelse med motemessen Pitti Uomo i Firenze.

Kilder: Urban Dictionary, Urban Thesaurus, Wikipedia, Fashionista

Publisert:

Finn mer innhold om: