Movember: Slik gror du en velstelt bart

KAN DAVID, KAN DU: Vi har skrevet opp og i mente om David Beckhams mange frisyrer, men superstjernen er vel så god når det kommer til ansiktshår. Her avbildet med fyldig bart fra tiden i Los Angeles Galaxy. Foto: Getty Images
KAN DAVID, KAN DU: Vi har skrevet opp og i mente om David Beckhams mange frisyrer, men superstjernen er vel så god når det kommer til ansiktshår. Her avbildet med fyldig bart fra tiden i Los Angeles Galaxy. Foto: Getty Images

For mange er movember muligheten til å eksperimentere med bart for første gang. Her er ekspertens beste tips for vedlikehold og pleie.

Movember – måneden menn lar barten gro for å støtte arbeid med fokus på prostata- og testikkelkreft – er en årlig kampanje som har kommet for å bli.

Mange menn oppretter profiler der andre igjen kan følge barteveksten måneden igjennom og donere penger til kreftsaken, andre lar barten gro i ren solidaritet. For mange er dette en gyllen mulighet til å eksperimentere med bartevekst for første gang, men det er ikke bare bare å la barberhøvelen ligge en måned.

Trendguiden: Slik gror du et velstelt skjegg

Ifølge Anne Kulusveen, butikksjef i sykkel- og barberingsbutikken Dapper, er det mye man kan gjøre for å gro en fin og velstelt bart på en måneds tid.

– Det mest vesentlige er selvfølgelig å ta tiden til hjelp, men det er noen ting som kan gjøres. Det handler om at hårene ikke skal tørke ut, man må tilføre fuktighet og pleie, sier Kulusveen til MinMote.

Gjør som Berget: Ta en EM-skjeggfie

Som med både hår og skjegg kan barten bli bustete og frynsete om den tørker ut. Gode fuktighetskremer, skjeggolje og ansiktsvasker bidrar alle til at både hud og hår holder seg mykt og glatt – spesielt i kald høst- og vinterluft. Har du ikke en dedikert skjeggolje, kan en god ansiktsolje gjøre dobbel nytte.

EKSPERT: Anne Kulusveen. Foto: Privat
EKSPERT: Anne Kulusveen. Foto: Privat

– Om man er flink til å tilføre fuktighet holder den seg fin og legger seg finere – akkurat som med skjegg, sier Kulusveen.

Wax on, wax off

– Man kan også bruke en bartevoks, det er et godt hjelpemiddel, fortsetter butikksjefen.

Ifølge Kulusveen er ikke bartevokser forbeholdt ekstravagante snurrebarter.

– Voksene kommer i mange forskjellige styrker. En mild bartevoks kan brukes fint for bare å sortere hårene, uten at det er så mye hold.

Hun anbefaler også å føne barten tørr, akkurat som man gjør om man vil få håret på hodet til å ligge pent. På denne måten unngår man at barten fremstår som bustete og uregjerlig.

– Man kan bruke en føner samtidig som man børster barten i riktig retning, for å få den til å legge seg fint. Om man har en kort bart kan man børste rett nedover, men om man har litt lengde på barten kan det være nødvendig å legge litt utover mot sidene.

Bart mer akseptert

Både bart og helskjegg har vært på moten i flere år på rad. Dapper driver egen barbersalong i butikklokalene, og har stadig kunder innom som vil ha skjegget trimmet av en profesjonell.

VG+: Kvesset kniven og droppet NAV – Robert startet egen salong

– Ser du noen spesielle trender?

– En generell betraktning jeg har gjort er at både skjegg og bart tar opp konkurransen mot det å være glattbarbert. Bart har blitt mer akseptert, og det er kanskje en trend i seg selv, avslutter Kulusveen.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?