Dress eller smoking: Fem enkle huskeregler

Jul og nyttår byr på mange utfordringer. Ikke la finstasen være en av dem.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Å gå i dress eller smoking bør i utgangspunktet være en enkel oppgave. Buksene matcher allerede jakken, og tilbehøret er ganske selvsagt – til formelle anledninger kommer du lengst med skjorte, slips og mørke skinnsko.

De som virkelig ser bra ut er, som med alt annet, de som legger innsats i de små detaljene. MinMote har satt opp fem enkle huskeregler, som hjelper deg med å unngå feilene vi oftest ser hos norske menn.

1. Den riktige slipsknuten

Et kjapt søk på Google eller YouTube gir tusenvis av treff på hvordan man skal knyte et slips. Vi har lite til overs for overdimensjonerte slipsknuter, og tyr gang på gang til klassikeren «four-in-hand». At den er litt asymmetrisk hindrer deg også fra å se ut som du har blitt påkledd av en robot.

2. Forholdet mellom jakke og skjorte

RETT OG GALT: Mens Hugh Laurie (venstre) lar hele mansjetten synes, har skuespillerkollega Tom Hiddleston truffet rett med lengden på skjorteermene. Foto: NTB Scanpix

Noe av det mest elegante med både dress og smoking er kontrasten mellom selve jakkeermet og en nystrøket, ren skjorte. Står du oppreist med armene langs siden, bør skjorteermet falle halvannen centimeter nedenfor jakkeermet.

3. Du trenger ikke lakksko

PUSS PUSS: Et par nypolerte skinnsko er vel så sømmelig til smoking som blanke lakksko. Foto: Getty Images

Det regjerer en oppfatning om at sorte lakksko er det eneste godkjente fottøyet til full smoking, men vi kunne ikke vært mer uenige. Lakksko har blant annet lav levetid, siden det blanke laget med plast sprekker opp med bruk. Vi foretrekker vanlige sorte skinnsko, uten sømmer og broderinger, pusset til de virkelig skinner.

4. Knappene

ÉN KNAPP: Om jakken din har to knapper, skal den øverste kneppes når du står oppreist. Den nederste knappen skal alltid være åpen, så jakken faller finere rundt overkroppen. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Vi har skrevet opp og i mente om hvordan en dressjakke skal kneppes, men all læring krever repetisjon. Har jakken to knapper, skal den nederste alltid være åpen, mens den øverste utelukkende kneppes når du står oppreist. Har jakke tre knapper, lar du fremdeles den nederste være åpen hele tiden, men du knepper de to øverste når du reiser deg. Har jakken din fire knapper, kjøper du en ny dressjakke.

5. Buksepress

PRESS, IKKE STRYK: Et dampstrykejern og strykebrett er alt du trenger for å lage press i buksene hjemme. Foto: Getty Images

Lite drar ned helhetsinntrykket av en ellers fin dress som et par upressede bukser. Det er heller ikke vanskelig å gjøre dette på egen hånd. Legg ett buksebein på strykebrettet om gangen, og sørg for at sidesømmene ligger over hverandre. Bruk et dampstrykejern, og press rett ned i brettet. Begynn med å presse helt nederst og øverst på buksene, før du jobber deg nedover og oppover til du har gått over hele beinet. Ikke dra strykejernet sidelengs, men løft det og press i etapper. På den måten unngår du å stryke fibrene i buksen flate, noe som fører til et glinsende skjær i buksen.

Publisert:

Finn mer innhold om: