Utstyret som gir deg lyst til å sykle

STILRENT: Mørke farger og minimale logoer gir deg mulighet til å kombinere flere plagg på en stilfull måte. Illustrasjonsfoto: Getty Images

MinMote leker hjelperytter opp Col du Haute Couture.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

På sett og vis er landeveissykling en av idrettene der forskjellen mellom profesjonelle utøvere og mosjonister er minst. Vil du noensinne avgjøre El Clasico foran hundre tusen på Camp Nou? Sannsynligvis ikke. Vil du kaste deg rundt halsen på kongen etter å ha smadret resten av verdenseliten i Holmenkollen? Neppe. Vil du kjenne gleden av å ha svettet deg opp serpentinersvingene på L'Alpe d'Huez? Det er meget mulig.

Ted King – Thor Hushovds lagkamerat fra tiden i Cervélo – fikk aldri besteget det legendariske fjellet i Tour de France. Amerikaneren har imidlertid en god forklaring på hvorfor sykling er den perfekte folkesporten:

– Blant en haug med andre grunner er sykling rått fordi du kan oppleve nøyaktig det samme som oss proffsyklister. Du kan sykle på de samme syklene, sykle de samme løypene, og gå i de samme klærne vi går i. Så hvorfor ikke?

Å kle seg i full utrustning fra profflag er imidlertid ikke å anbefale. Flere sykkelblogger, blant annet den humoristiske Velominati, går så langt som å si at dette bryter med god sykkeletikette. Å ikle seg et helgult vinnerantrekk fra Tour de France første gang man prøver en landeveissykkel kan fort virke malplassert. På den annen side er vintagetrøyer fra lag som Molteni og Peugeot beint ut kule. Med Kings ord i mente har MinMote plukket ut den råeste bekledningen på markedet nå:

Sykkel 1

Hjelm fra Brooks. Foto: Produsenten

1199,-
Gå til butikk
Sykkel 1

Sykkelcaps fra Rapha. Foto: Produsenten

280,-
Gå til butikk

Sikkerhet først

Uansett hvor dum du tror du ser ut med sykkelhjelm på hodet, har vi til gode å finne et plagg som lar seg kombinere med åpen hjernekirurgi på en smakfull måte. Når det kommer til pris skal du betale for den du liker best – uansett. Ikke spar penger om du ikke liker hjelmen, det øker bare sjansen for at den støver ned i skapet, mens du støver ned i veikanten.

MANN

Det fineste treningstøyet for menn

På kalde dager, eller for økt komfort, er en sykkellue et smart valg. Ikke bare beskytter den mot vind og sol, den ser unektelig kulere ut enn hjelmsveisen du ellers måtte instagrammet på toppen av høyden du nettopp slet deg opp. Britiske Rapha leverte i flere år de stilige draktene til Team Sky, men ligger relativt høyt i pris om du er på utkikk etter en jakke eller bukse. En stilig lue trenger ikke imidlertid ikke koste mer enn et par hundrelapper.

Sykkel 2

Sykkeshorts fra Castelli. Foto: Produsenten

500,-
Gå til butikk
Sykkel 2

Trøye fra Pas Normal Studios. Foto: Produsenten

1650,-
Gå til butikk

Rumperedningen

Et sykkelsete er ingen sakkosekk. Tvert imot. Et landeveissete har minimalt med polstring, og oppleves langt mindre behagelig enn setene du er vant med fra klassiske bysykler. En sykkelbukse med god polstring i setet er et absolutt minimum om du planlegger lange treningsturer, og de finnes i alle prisklasser. En såkalt bib – en bukse med stropper over skuldrene – er en stor fordel. Først og fremst unngår du en linning som gnager mot magen, i tillegg slipper andre syklister å se rørleggersprekken din når du fyker forbi.

MANN

Bli best kledd på treningsstudioet

Om du planlegger å bruke sykkelen til mer enn pendling er en ordentlig sykkeltrøye vel verdt pengene. Pas Normal Studios setter stilrent design i fokus, uten at det går på bekostning av passform og funksjonalitet. Husk at en sykkeltrøye skal sitte stramt – ikke vær overrasket om du må gå ned en størrelse i forhold til hva du ellers ville kjøpt. Begynn med de mørke, nøytrale fargene, som lett lar seg kombinere med hverandre.

Sykkel 3

Jakke fra Poc. Foto: Produsenten

2450,-
Gå til butikk
Sykkel 3

Hansker fra Veeka. Foto: Produsenten

180,-
Gå til butikk

Ikke la været stoppe deg

Svenske Poc er for mange kjent for både hjelmer og briller, men lager også solide trøyer og bukser. Alt er designet i et høyteknologisk laboratorium for maksimal ytelse, men fargevalgene er heller klassiske. En lett overtrekksjakke får plass i baklommen på sykkeltrøyen, og er perfekt å tre på seg når regnet setter inn, eller på lange utforkjøringer når kroppen produserer mindre varme.

Selv om føttene gjør mesteparten av jobben, er det lett å få både vannblemmer og trevler om du ikke beskytter hendene dine på lange turer. Sykkelhansker finnes i alle former og prisklasser, vi liker spesielt den heklede varianten fra Veeka – tilgjengelig på nett og i spesialiserte sykkelbutikker som OsloVelo.

Sykkel 4

Vintage genser fra Molteni. Foto: Produsenten

1760,-
Gå til butikk
Sykkel 4

Sokker fra Café du Cycliste. Foto: Produsenten

159,-
Gå til butikk

Fransk og italiensk

Ingen syklister er stiligere enn de franske og italienske, noe landenes produsenter skal ha mye av æren for. Franske Café du Cycliste lager noe av det stiligste utstyret på markedet, blant annet de maritime stripete sokkene avbildet her.

Få sykkelplagg er så ikoniske som Moltenis oransje genser – blant annet brukt av den store Eddy Merckx. En tykk genser gjør seg dårlig på intense treningsturer, men om du planlegger en kaffepause er det godt å ha noe å slenge på seg. Denne kan du imidlertid fint bruke på kontoret, om ikke annet for å vise kollegene hvor sykkelinteressert du er. Chapeau!

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg oss på Twitter som @minmote!

Publisert:

Finn mer innhold om: