Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Seks par skinnsko som aldri går av moten

Vintersko menn 1

Et godt par skinnsko kan være en investering for livet. Dette er skoene som vil se like bra ut år etter år.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:
Vintersko menn 1

Sko fra Isba. Foto: Produsenten

2298,-
Gå til butikk
Vintersko menn 1

Sko fra Diemme. Foto: Produsenten

3040,-
Gå til butikk

Stjerner som David Beckham, Justin Theroux – den vandrende magemuskelen i HBOs The Leftovers – og modell David Gandy sverger til dem året rundt: Robuste, klassiske skinnsko går aldri* av moten.

For en tusenlapp og oppover er du som regel sikret et godt kjøp om skoene er i skinn, og sålene er sydd skikkelig på. Vi har valgt ut seks par som vil vare deg livet ut, om du tar deg bryet med å vedlikeholde dem.

MANN

Slik tar du vare på huden din - litt bedre

Øverst i artikkelen finner vi om ikke et gufs, så en kjærkommen bris fra fortiden. Om du ikke vokste opp med dem selv, har du garantert en eldre venn eller slektning som én gang i livet har knytt på seg den klassiske skinnskoen fra Isba. Den rike brunfargen står godt til klassiske jeans, mens den tykke gummisålen holder vann og snø på avstand. I tillegg er skoen satt inn med et tykt lag impregnering – alt du trenger å gjøre er å pusse dem opp med en børste med jevne mellomrom.

MANN

Plaggene du trenger når det er kaldt

En nyere modell finner vi i den sorte skoen fra italienske Diemme, som for alvor har fått, eh, fotfeste i det norske markedet de siste årene. Skoen er inspirert av klassiske tur- og fjellsko, men sitter noe smalere på foten. Undersålen er sydd på for ekstra slitestyrke, og med sort skokrem kan du holde disse som nye i mange år.

Vintersko menn 2

Sko fra Thorogood. Foto: Produsenten

4590,-
Gå til butikk
Vintersko menn 2

Sko fra Redwing. Foto: Produsenten

2800,-
Gå til butikk

Allsidige

Mindre klumpete er skoen til venstre over. Den brune modellen fra Thorogood sitter smalt på foten, og går godt til både dressbukser og jeans. Om du liker fargen som den er, kan du gni inn skoene med fargeløs voks for å holde vannet ute. Det er ikke noe problem å gjøre skoene mørkere med en brun skokrem, men sørg for å gjøre det gradvis. Du skal imidlertid ikke være redd for slitasje på disse skoene – de ser bare bedre ut etterhvert som skinnet slites og formes av daglig bruk.

MANN

Tipsene som holder deg tørr på beina

Når gatene er fylt av våt snø og salt er en kraftig gummisåle et trygt valg. Den rødbrune skoen fra Redwing over er blant det mest slitesterke markedet har å by på. Den tykke gummisålen er sydd på skoen med kraftig søm, og selve skoen er laget i robust, tykt skinn. Vi liker spesielt hvordan den rødbrune fargen står mot et par blå jeans.

Vintersko menn 3

Sko fra Vagabond. Foto: Produsenten

1395,-
Gå til butikk
Vintersko menn 3

Sko fra Selected Homme. Foto: Produsenten

899,-
Gå til butikk

Budsjettvennlige alternativer

Et par skikkelige skinnsko kan fort koste deg både to og tre tusenlapper, men selv i det nedre prissjiktet får du kvalitet om du velger rett. Den brune modellen fra Vagabond kan minne om toppmodellen fra Thorogood, men er langt snillere mot lommeboken. Også her får du ekte skinnkvalitet, og en solid gummisåle.

MANN

Skorens, skokrem og andre smarte tips

Vil du spare enda noen kroner, byr merker som Selected Homme, H&M, og Zara på gode valgmuligheter. Hos de to sistnevnte kan det være verdt å se etter modellene som er merket «Premium Quality», da disse ofte kommer i hundre prosent skinn. Når prisen faller bør du imidlertid være klar over at det ofte er lagt mindre kjærlighet i håndverket, noe som spesielt merkes på hvor godt sålene er festet. Styr unna modeller der sålen utelukkende er limt på, og ta deg tid til å fjerne vann og snø før du setter skoene til tørk. Dette, kombinert med jevnlig skopuss, gir deg et par sko som varer i minst to fulle vintersesonger.

Lurer du på noe om denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, så svarer jeg så godt jeg kan!

Publisert:

Finn mer innhold om: