Herreplaggene du bør kjøpe brukt

Deltagere på motemessen Pitti Uomo prøver alltid å sette en ekstra spiss på antrekket, og tyr ofte til bruktbutikker for å finne unike detaljer, eller den perfekte skinnjakken.
Deltagere på motemessen Pitti Uomo prøver alltid å sette en ekstra spiss på antrekket, og tyr ofte til bruktbutikker for å finne unike detaljer, eller den perfekte skinnjakken.Christian Vierig / Getty Images Europe

Ved å kjøpe klassikere som skinnjakker og olabukser brukt sparer du både penger og miljøet.

I et miljømessig perspektiv er uttrykket «bærekraftig mote» en slags selvmotsigelse. Selv om klesprodusenter slenger uttrykket om seg, sammen med begreper som «miljøvennlig» og «miljøbevisst», handler mote i seg selv om det moderne, om «det siste». Kort og godt handler mote om det som er nytt.

Å alltid skulle kjøpe noe nytt – i den forstand at det kommer rett fra butikken – er neppe særlig bærekraftig. Produktene må produseres, pakkes og sendes, noe som krever energi, og etterlater seg avfall.

Heldigvis er «nytt» et relativt begrep. Det meste som er på moten i dag, har på et eller annet tidspunkt vært på moten før. I tillegg finnes det plagg som overskrider motens begrensninger, plagg vi omtaler som «tidløse» eller «klassikere». Disse plaggene er allerede kjøpt, og kanskje har de – om de ikke støver ned i garderober og loftsboder landet rundt – funnet veien til en bruktbutikk nær deg.

Selv om noe er gammelt, kan det fortsatt være nytt for deg.

Her er plaggene du bør kjøpe brukt:

Skinnjakke

Nye skinnjakker kan koste en liten formue, men det finnes mye å velge i på bruktmarkedet. Sjekk vaskelappen for å være sikker på at jakken er i ekte skinn. Om jakken er tørr og falmet, kan du gi den nytt liv med litt minkolje eller skopuss. Fra tid til annen dukker det til og med opp saueskinnsfôrede pilotjakker til en brøkdel av prisen du må ut med for en ny. Disse er perfekte for den kalde, norske høsten.

Denimjakke

Denimjakker er ikke nødvendigvis så dyre selv når de er nye, men det finnes allerede en haug av dem som selges brukt. Slike jakker kan ofte være stive og ubehagelige når de er helt nye, men på bruktmarkedet finner du ferdige inngåtte jakker. Se etter klassiske merker som Levi’s og Diesel – disse er nærmest uslitelige.

Hverdagsskjorter

Å finne penskjorter på bruksmarkedet kan være en utfordring. Hvite skjorter har kanskje blitt gule med årene, og du er litt avhengig av å finne en farge som passer til det du måtte eie av dresser og slips. Hverdagsskjorter er langt lettere å finne.

Hos butikker som Fretex kan man ofte finne flotte, fargerike og mønstrede skjorter fra merker som Polo Ralph Lauren til et par hundrelapper. Ikke vær redd for å kjøpe en størrelse større en hva du vanligvis ville gjort, om skjorten føles litt romslig kan du bruke den åpen over en enkel T-skjorte.

Hawaiiskjorter

Hawaiiskjorter har vært på moten de siste årene, og om du ønsker deg noe unikt er det i brukthaugen du bør lete. Disse er også fine å bruke over en T-skjorte, så ikke være redd for å tenke stort.

Dressbukser

Se etter dressbukser i ull, og kikk nøye på stoffet. Om du ser glatte eller blanke områder kan det bety at den forrige eieren har gått litt for hardt til verks med strykejernet, og disse skadene får du neppe reversert. Luftige bukser er på moten igjen, så det gjør ikke noe om de sitter litt løst – skredderen kan ta den inn i livet for en beskjeden sum. En mørk dressbukse går like godt til en blazer og mokasiner, som til en hvit T-skjorte og joggesko.

Skulle du finne en matchende dressjakke, er det selvfølgelig en bonus. Dressjakker er imidlertid vanskelige å tilpasse om de ikke sitter godt over skuldrene – det er ikke alt som kan løses hos en skredder.

Jeans

Olabukser er et klassisk bruktkjøp. En av fordelene med å kjøpe jeans i bruktbutikk er at man ofte finner flere størrelser å velge mellom. Tidligere eiere kan ha lagt opp eller inn buksene, og plutselig finner du den mellomstørrelsen du ikke trodde fantes, men som passer deg perfekt. Her finnes det ingen fasit på farge eller passform, men du trår sjelden feil med et par fra Levi’s. Modellene 501 og 505 sitter høyt på livet, er litt romsligere i lårene, og glir rett inn i dagens motebilde.

Slips og annet tilbehør

Om du ønsker å piffe opp antrekket med et nytt slips eller belte, er bruktbutikkene et godt sted å begynne. Sorte og brune belter er enkelt å finne, og om de bare skal få buksene til å henge bedre på livet er det liten vits i å bruke penger på noe nytt. Det samme gjelder tilbehør som lommetørklær. Er du heldig kan du fort komme over skatter fra luksusmerker som Hermés og Ralph Lauren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?