Derfor trenger du en fransk arbeidsjakke

IKONISK: Den franske, blå arbeidsjakken er en evig klassiker i klesskapet ditt. Her er en variant fra Le Laboureur. Foto: Produsenten

Få plagg har tålt tidens tann bedre enn de franske industriarbeidernes lette stoffjakke.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Noen plagg blir nærmest synonymer for menneskene som gjorde dem populære. Det er vanskelig å se for seg en sort høyhalset genser uten å tenke på Steve Jobs, eller solbriller fra Persol uten Steve McQueen. På samme måte er det vanskelig å komme unna Bill Cunningham – tidligere motefotograf og spaltist for blant annet New York Times – når man snakker om den franske arbeiderjakken.

MANN

urbonegers vokalist om lidenskapen for gamle klær

LEGENDE: Bill Cunningham var av mange regnet som en av verdens viktigste motefotografer, og ble sjelden sett kledd i annet enn lyse bukser og blå arbeidsjakke. Foto: Getty Images

Stiller ut jakken på museum

Da Cunningham gikk bort i fjor, møtte nærmest samtlige motefotografer opp i blå jakker under den første dagen av moteuken i New York, som en honnør til deres tidligere kollega. Tidligere i februar ble det bestemt at Cunninghams jakke og sykkel skal stilles ut på museet New-York Historical Society.

MANN

Derfor heter det blazer og dressjakke

Ifølge GQ ble motefotografens nå ikoniske stil til ved en tilfeldighet. Cunningham plukket opp jakken på et bruktmarked i Paris, og var så fornøyd med de praktiske lommene at han holdt fast ved jakken – byttet ut og reparert med jevne mellomrom – til sin død.

IKONISK: Bill Cunningham, her i forbindelse med Ralph Laurens vårvisning i 2016. Foto: Getty Images

Cunningham skal angivelig ha kjøpt den første jakken for skarve tyve dollar. I dag må man ut med langt mer for en original modell – av franskmenn omtalt som en Bleu de Travail, en blå arbeidsjakke.

hostjakker_0
MANN

Fire jakker du ikke klarer å slite ut

Først og fremst praktisk

EVIGVARENDE: Klassisk blå arbeidsjakke fra Vetra. Foto: Produsenten

Jakken ble opprinnelig laget som et beskyttende ytterlag for franske industriarbeidere, med praktiske lommer til oppbevaring av muttere, skiftenøkler og annet man trengte å ha for hånden. I dag er jakken, og dens like, et populært plagg blant moteinteresserte verden over, både som et ekstra lag under en tykk frakk og som en ytterjakke slengt over skreddersydde dresser.

Med de siste års økende interesse for praktiske klassikere – boblejakker fra Patagonia, ryggsekkens tilbakekomst, den kontinuerlige etterspørselen etter voksjakker fra Barbour – er det lite trolig at den klassiske arbeidsjakken vil gå av moten med det første. Å finne en gammel original vil imidlertid kreve leting – selv på Ebay tilhører det sjeldenhetene at en original legges for salg.

Derfor er det gode nyheter at franske Vetra har kommet seg på nett, og fremdeles produserer de samme, gamle modellene. Puristene ser etter brukte modeller, med rifter og merker etter flere års bruk. Kjøper du en ny, får du muligheten til å sette ditt helt eget preg på jakken – den vil tross alt være med deg livet ut.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert:

Finn mer innhold om: