Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Stilskolen: Basegarderoben – tre plagg som gir en god start

MOTEEKSPERT: Andreas Feet forteller hvordan du med enkle grep kan skape en god og varig stil.

Moteekspert Andreas Feet gir sine tips til hvordan du kan bygge en god basegarderobe med kun tre plagg.

Andreas Feet
Publisert:

Andreas Feet er kjent for sin gode stilsans. Han har over ti års erfaring fra bransjen, med utdanning i skreddersøm fra London College of Fashion. Han har også jobbet på anerkjente Savile Row. Han er spesialisert på made-to-measure (målsøm) og Bespoke Tailoring. Feet er også dommer i NRK-programmet «Symesterskapet». I denne artikkelserien skal han guide deg til å utvikle din egen stil, med enkle grep.

I denne artikkelen ønsker jeg å vise deg hvordan du kan skape en god basegarderobe som vil kunne hjelpe å kle deg til de fleste situasjoner du til vanlig havner i. Om det er til jobb, til fest, restaurantbesøk, ja, til og med hjemmekontor. Mulighetene er mange.

Hensikten er å kunne gjøre hverdagen din enklere ved at du til enhver tid vet hva du skal ta på deg, og det hele begynner, som ved ethvert godt måltid, med en god base.

Utgangspunktet for de plaggene som nå følger, er at de er allment akseptert i de fleste sosiale settinger og rom. Uansett hvilken del av samfunnet du tar del i så vil disse plaggene, i en eller annen form, kunne passe inn og du vil kunne føle deg korrekt antrukket.

Andreas Feet gir råd i spalten Stilskoen.

Buksen

La oss begynne buksen. Den mest allsidige typen bukse du kan ha er en pen chino. En pen chino er av et middels tykt stoff med lite tekstur, fri fra unødvendige dekorasjoner og i en nøytral farge som navy, beige, brun, sort eller lignende. Målet med denne typen chino er at den enkelt lar seg kombinere til å skape mange forskjellige antrekk i smart/casual-stilen.

Den kan ha belte eller sidejusteringer, etter hva som passer sin kroppsfasong best. Har den beltestropper, bruk et belte til, gjerne i en mørkere brun farge som vil passe til alt fra sneakers til pensko (dog med svarte pensko er et svart belte å foretrekke).

Skjorten

Det neste plagget er skjorten, og her kan du gå i to retninger. Den ene er Oxford med button-down krage. Stoffet Oxford kjennetegnes ved at det alltid er vevet med hvit tråd i den ene av de to trådretningene, og den andre i en annen farge. Det gir derfor alltid en mer pastellaktig farge, som er en fin måte å introdusere farge på uten at den tar overhånd.

Denne type skjorte vil være litt mer over på den casual siden av skalaen, og vil derfor ikke kunne fungere til anledninger som er av den formelle typen. Likevel lar den seg godt kombinere med mange ulike overdeler, fra blazer til overshirt.

Går vi i den andre retningen finner vi den klassiske dress-skjorten. Men for å gjøre den mer passende i vårt smart/casual-konsept, velger vi et stoff med annen farge enn hvit og gjerne med mønster. Dette kan være en lys blå, blåstripete eller en variasjon av ruter. Grunnen til det er for å myke den opp fra det ellers formelle uttrykket en slik skjorte har, spesielt når den er helt hvit. Kragen er av Kent-typen eller Cut-away, om du ønsker det.

Fordelen med denne type skjorte er at den passer like godt under en genser som en dressjakke. Derfor vil den også være litt mer over på den formelle delen av skalaen. I den siste tiden har jeg tenkt mye på hva som kan være den perfekte samart/casual skjorten, og foreløpig kommet fram til at en denimskjorte av typen lys vask er et veldig godt valg. Begynn derfor med denne om du er i tvil på i hvilke retning din stil heller mot.

Genseren

Til slutt i vår basegarderobe har vi genseren. Genseren har som hensikt å gjøre antrekket komplett. For utenom midt på sommeren, synes jeg et antrekk bestående kun av bukse og skjorte ser noe nakent ut, at noe mangler. Genseren fyller dette tomrommet. Den kan ta mange forskjellige former og være i ulike kvaliteter. Du kan med god samvittighet gå for den klassiske rund hals-versjonen, for en mer straight look. Dog en V-hals, polokrage eller half-zip vil gi litt mer rom til skjortekragen og dermed vise litt mer åpenhet.

Som regel vil jeg gå for en genser laget av ull, men den kan være i en pen og tynn kvalitet, tykk og myk, eller veldig tykk og kanskje med et strikket mønster, alt ut ifra hvor kaldt det er eller hva anledningen tilsier. Til farge ville jeg begynt med nøytrale toner som marineblå, brun, grå eller beige, men etter hvert kan du avansere til andre mer fargerike varianter som du føler det passer din personlighet.

Så enkelt kan det altså gjøres. For mange av dere vil dette være en selvfølge og mange har allerede en slik garderobe. Flott! Da har du et godt utgangspunkt til å kunne bygge videre på.

Om du ikke allerede har gjort det, eksperimenter med å putte en blazer over det hele, eller en overshirt for et noe mer avslappet uttrykk. Og kanskje et tørkle i halsen? Utforsk mulighetene ved style basegarderoben mer casual eller mer formell og tilfør noe som sier noe om din personlighet.

Her er noen av MinMote-redaksjonens basefavoritter:

Svarte chinos

Svarte chinos

En mer avslappet bukse i 100 prosent bomull.

790,-hos COS
Gå til butikk
100% ull

100% ull

Grå genser fra H&Ms premium-kolleksjon.

499,-hos H&M
Gå til butikk
Oxford-skjorte

Oxford-skjorte

Klassisk, hvit skjorte fra det svenske merket Filippa K.

1300,-hos Filippa K
Gå til butikk
Brune chinos

Brune chinos

Klassisk bukse i slim-fit.

750,-hos Massimo Dutti
Gå til butikk
V-hals

V-hals

Mørkeblå genser i ull og kasjmir.

750,-hos Massimo Dutti
Gå til butikk
Stripete og grønn

Stripete og grønn

Oxford-skjorte i frisk farge.

490,-hos Arket
Gå til butikk
Publisert:
Andreas Feet
Stilskolen

Finn mer innhold om: