Amerikansk magasin: «Pappakroppen» brukes til å skape kroppspress

UTSATT FOR HETS: Jason Momoa, som spiller den muskuløse superhelten Aquaman, har på sosiale medier blitt kritisert for å ha en utrent «pappakropp». Foto: Reuters / NTB Scanpix

Uttrykket som skulle bidra til mannlig kroppspositivisme, blir nå brukt til å skape urealistiske idealer, skriver magasinet GQ.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Uttrykket «pappakropp» – eller «dadbod» – spredte seg som en farsott i 2015, etter at et innlegg fra Mackenzie Pearson på nettstedet The Odyssey gikk viralt. «Pappakroppen» ble brukt som en beskrivelse på menn som, til tross for at de ikke hadde synlige magemuskler og svulmende biceps, ble oppfattet som attraktive. Denne attraktiviteten bunnet ofte ut i at disse mennene virket komfortable med sin egen kropp, og at de representerte den gjennomsnittlige mannen i gata.

Les også: Hevder Jennifer Aniston ble bedt om å gå ned 13 kilo før «Friends»

Hollywoods oppfattelse av hvordan den jevne familiefar ser ut er imidlertid ikke i tråd med denne tolkningen av «pappakroppen». Det amerikanske magasinet GQ trekker frem Milo Ventimiglia («This is Us») og Mark Consuelos («Riverdale») – begge menn med kroppsbygning som greske statuer – som eksempler på «urealistiske» TV-pappaer.

TV-PAPPA: Milo Ventimiglia spiller familiefar i «This is us», men noen «pappakropp» har han ikke. Foto: AFP / NTB Scanpix

Magasinet har blant annet intervjuet Pearson, som skrev innlegget der uttrykket først ble brukt, om hvordan bruken av uttrykket har endret seg.

– Samfunnet vrir og vrenger på ting de har lyst til å selge. «Pappakroppen» solgte, og nå prøver de å få det til å bety noe annet. Det er nesten som man prøver å ta normaliteten bort fra det, sier Pearson.

Kritiserte superhelt-skuespiller

I tillegg til at «pappakroppen» blir assosiert med menn uten et gram overflødig fett på kroppen, forsøker enkelte å bruke uttrykket direkte nedsettende. Aquaman-skuespiller Jason Momoa ble på sosiale medier kritisert for å ha «pappakropp» og for å være ute av form, etter at et bilde av ham på strandferie ble delt på internett.

Å bruke uttrykket «pappakropp» om veltrente skuespillere som dette setter en urealistisk standard, sier Sarah Adler, en psykolog GQ har snakket med.

Superhelt-fysikk som den Jason Momoa opparbeidet seg for rollen som «Aquaman» krevde blant annet at en personlig trener samarbeidet med en personlig kokk for å tilpasse det daglige kalorinntaket til skuespilleren basert på hva han hadde gjort den dagen.

Dr. Dan Azagury, en lege med spesialisering innen behandling og forebygging av overvekt, sier til GQ at kropper som Momoa og andre filmstjerners er nærmest uoppnåelig for «mannen i gata».

– Det er bare å glemme å se ut som TV-stjernene. Dersom det er målet ditt, så blir det enda verre om du ikke når det. Du kan ikke vinne om det er målet ditt.

Det er imidlertid tid ikke slik at synet på den opprinnelige «pappakroppen» har endret seg. Ifølge en spørreundersøkelse utført på vegne av treningssenter-kjeden Planet Fitness, svarer 65 prosent at «dadbod» er sexy, mens snaut 80 prosent mener at menn med «dadbod» utstråler selvtillit.

Publisert: