Slik vil Svindal påvirke nordmenns klesvaner
Aksel Lund Svindal (35) hentet inn ekspert på bærekraft, da han skulle lage sitt eget klesmerke, «Greater Than A».
Svindal føyer seg i rekken av norske idrettsstjerner som satser på klær. Bjørn Dæhlie, Therese Johaug og Kari Traa er bare noen av de som har tjent millioner salg av sportsutstyr og klær. Felles for de alle er at de markedsføres under eget navn. Den veien ønsket ikke alpinesset å gå. I tillegg til å droppe bruken av eget navn, har han også valgt å satse på klær til hverdagsbruk, fremfor treningstøy.
– Helt fra starten var jeg klar på at vi måtte lage noe som er bra nok til at det ikke trenger navnet mitt på seg. Det ble på en måte utgangspunktet for navnet, sier Svindal.
Ideen oppsto for halvannet år siden. Svindal innrømmer at det blant annet er skadeavbrekkene fra skisporten som har gitt ham tid til å jobbe med dette, og andre prosjekter. Til dels er det også et fundament å bygge videre på, når han en gang legger skiene på hylla.
– Dette og andre prosjekter, ja. Hodet virker selv om kneet er ødelagt.
Miljøfokus
«Greater Than A» skal ifølge alpinisten være et bidrag i kampen for mer bærekraftig og miljøvennlig produksjon av klær. En av de første personene som hentet inn på laget, var produktdesigner og «lifecycler» Kjersti Kviseth. Kviseth er blant Norges fremste eksperter på bærekraftig tekstilproduksjon.
Nordmenns selektive kvalitetsbevissthet
– Det er litt skummelt å prate med Kjersti, det blir mye store ideer, sier Svindal, som også har hentet inspirasjon fra en av de virkelig store miljøforkjemperne i bransjen, Patagonias Yvon Chouinard. Sistnevnte er kjent for å mene at den eneste måten Patagonia kan være miljøvennlige på, er å legge ned hele produksjonen. Svindal er mer optimistisk.
– Vår fokus har hele veien hvert på hva vi kan gjøre. Kjersti har hjulpet oss med samtlige plagg, med tanke på hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte.
Han påpeker selv at han ikke nødvendigvis er noen «posterboy» for miljøvennlighet, med tanke på at han flyr verden rundt for å stå på ski.
– Ingen forventer at jeg skal slutte å fly verden rundt for å stå på ski, men de forventer at vi gjør så mye som mulig for å være miljøvennlige.
Blander ikke materialer
Et viktig poeng for teamet bak «Greater Than A» har vært resirkulering. Derfor er plaggene produsert i ett og ett materiale.
– I Norge er vi veldig flinke til å resirkulere kartonger og flasker vi drikker av, så hvorfor ikke gjøre det samme med klær? En t-skjorte i hundre prosent ull kan du grave ned i komposthaugen, og den vil bli til jord, sier Svindal – selv antrukket i en sort hettegenser fra vårkolleksjonen.
– Vi har alltid vært bevisst på at vi vil gjøre noe mer enn bare å selge klær. Miljøperspektivet har vært der fra starten av. Vi er ikke perfekte, men vi har et mål og en visjon om å bidra til noe bedre. Jeg vil at noen skal kunne kjøpe en jakke av oss, og ikke trenge å kjøpe en ny jakke på kanskje ti år.
Pia Tjelta om designdebuten: –Dritnervøs!
Alpinstjernen mener noe av det viktigste de kan gjøre, er å presse andre aktører i bransjen til å tenke mer på miljø.
– Når man spør en underleverandør om de har et mer miljøvennlig materiale, er det ikke alltid de har det. Jeg tror at når flere og flere etterspør dette, så skjønner også underleverandørene at det er en god idé.
Små marginer
Målet om bærekraft koster. Merinoull er dyrere enn syntetiske alternativer, og produksjonen er lagt til Europa. Flere av plaggene sys i Sverige, for å minimere utslipp fra transport.
– Det gjør at vi må prise oss litt høyere, men samtidig er det ikke slik at noen går i butikken og forventer at de skal få plagg i ull til en veldig lav pris, sier Svindal.
– Vi kunne brukt billigere materialer for høyere profitt, men det er et kompromiss vi ikke ville inngå.
Prisen for en t-skjorte fra «Greater Than A» ligger på rundt 500 kroner. Vårkolleksjonen er allerede på plass i butikk, og rakk akkurat å komme i salg før Svindal reiser til OL. Dermed kan plaggene selges i februar, selv om Svindal er underlagt IOCs regler under mesterskapet. Med tanke på at kolleksjonen består av hverdagsklær, er det ingen konflikt med sponsorene Svindal har gjennom landslaget.
– Det var god timing å lansere det nå, for under OL kan jeg ikke bidra. Nå er plaggene i salg i 35 butikker – 70 om du tar med de som bare selger undertøyet, sier Svindal.
Klærne i salg nå tilhører merkets vårkolleksjon. Mandag denne uken ble også høstens kolleksjon vist for et større publikum. Tilstede på visningen var innkjøpere fra blant annet Tyskland og Østerrike, hvilket betyr at Svindals klær kan være i salg internasjonalt allerede til høsten.
Den kolleksjonen inneholder også plagg spesifikk tiltenkt kvinner. Svindal sier imidlertid at flere av plaggene som er i salg nå passer like godt til både kvinner og menn.