Morten Hegseth: – Menn må begynne å ta ansvar på klesfronten

GØY MED KLÆR: Morten Hegseth har virkelig omfavnet stilen sin den siste tiden. Nå håper han menn kan begynne å ta mer ansvar på klesfronten.
GØY MED KLÆR: Morten Hegseth har virkelig omfavnet stilen sin den siste tiden. Nå håper han menn kan begynne å ta mer ansvar på klesfronten.Privat

Programlederen er lut lei av menn i svarte dresser på rød løper: – Vi kan pynte oss litt vi også.

«Hey, dickwad, I’m speaking», er de uforglemmelige ordene «Sex og singelliv»-karakteren Samantha Jones lirer ut av seg etter at hun blir avbrutt under Big og Carries før-bryllupsmiddag. Iført en svart kjole med ett erme og et gigantisk, glitrende smykke i halsen, som bare understreker den rå kvinnen Samantha faktisk er, har den kraftfulle scenen limt seg fast i hjernen vår – og i Morten Hegseth sin.

Hegseth, som du kanskje kjenner fra VGTVs «Panelet», podkasten «Harm og Hegseth», som kompanirekrutt 27, forfatter av barneboken «Tine og det magiske speilet», programleder, og dommer i årets «Skal vi danse», fikk faktisk designer Cårejånni Enderud til å lage en kopi av Samantha-looken til en «Skal vi danse»-sending.

– Jeg blir sykt inspirert av «Sex og singelliv», sier Hegseth til MinMote i bilen på vei hjem fra jobb. Vel, dagens første jobb.

Med så mange baller i luften er det kanskje ikke så rart at dagens intervju må foregå over telefon mens han kjapper seg hjem for å lufte hunden, for så å komme seg videre til show i Ullensaker med makkeren Vegard Harm. Men selv over høyttaler i bilen klarer Hegseth å male et fargerikt og inspirerende bilde av hans tanker om stil, klær og mote.

Line Møller / VG

Som du kanskje har sett, enten på Instagram eller på TV2 hver lørdag, har Hegseth virkelig omfavnet en sprekere stil den siste tiden. Men hva kommer det av?

– Det er en kombinasjon av Cårejånni Enderud, Marit Aspen, Espen Hilton og Harry Styles, samt at jeg ble lut lei av å se menn i svart dress på rød løper, mens damene kom i kreasjoner som så ut som overjordiske kunstskatter. Menn må begynne å ta litt ansvar på klesfronten. Det er jo så innmari gøy å pynte seg.

I det siste har Hegseth hatt flere muligheter til å dra på litt ekstra. Han ledet Gullruten sammen med Sigrid Bonde Tusvik, og nå er han å se i TV-Norges mest paljettfylte program, «Skal vi danse».

– Det finnes alltid muligheter for å pynte seg, og jeg synes det er veldig gøy å trå til litt ekstra. Se gøyal ut, men samtidig fin. Ja, det kan tippe over noen ganger – og det har skjedd. Men jeg vil heller tippe over i sirkus og angre litt etterpå enn at ingen tenkte over hva jeg hadde på meg.

Line Møller / VG

Sammenlignes med Harry Styles

– Å se menn som Morten Hegseth, Harry Styles og Billy Porter flytte grensene for hva menn vanligvis går med, gir meg mot og inspirasjon, har presten Petter Dille uttalt til magasinet Blikk.

– Hva tenker du når du hører det?

– Jeg blir så glad, sier Hegseth.

– Det er veldig stas at han sier det.

Både Harry Styles og Billy Porter er noen du kan regne med vil kjøre på ordentlig på den røde løperen. Styles har blant annet vekket oppsikt flere ganger iført Gucci, mens Porter har gitt oss uforglemmelige moteøyeblikk fra blant annet Met-gallaen.

Men slike rød løper-øyeblikk kommer kanskje ikke på løpende bånd – hvert fall ikke når det gjelder herrene.

– Det handler litt om kjønnsnormer også. For menn har bare «hatt lov» til å ha på seg dress og olabukse, for det er det maskuline, mens kvinner skal ha kjole og være feminine.

Og med dét kommer rød løper-diskusjonen opp. Hvorfor blir kvinner spurt om antrekkene sine, og menn om jobben sin? Dette er det mange som lar seg irritere over. Hegseth trekker blant annet frem filmstjernen Blake Lively som en av dem. Og selv om dette er et helt legitimt spørsmål, ser han det også fra en annen side.

– Jeg synes det er en god diskusjon, men det er jo ikke så rart at kvinner blir spurt om hva de har på seg for de har alltid på de feteste tingene, og det blir man nysgjerrig av. Menn driter man i for man har ikke ti minutter til å snakke om en svart dress fra Calvin Klein. Det er ikke spennende, sier Hegseth og fortsetter:

– Det er en viktig diskusjon, men det er også kompliment til kvinnene at de faktisk ser helt rå ut. Vi har kommet såpass langt i likestillingsdiskusjonen at vi må komme oss forbi trange jeans og svarte dresser for menn, og at vi heller kan pynte oss litt vi også.

– Hvordan er det å bli sammenlignet med Harry Styles og Billy Porter?

– Jeg må jo ikke bli nevnt i et sånt selskap, for da blir jeg jo en selvopptatt jævel. Jeg tar det med en klype salt, for de han nevnte er jo legender, som jeg ser veldig opp til. Men det er veldig hyggelig, da.

I tillegg til å la seg inspirere av herrene han sammenlignes med, er det også andre navn som står på listen hans.

– Jeg blir ganske inspirert av Nina Sandbech av en eller annen merkelig grunn. Jeg synes hun er så flink til å kle seg.

Moteprofilen Sandbech har kanskje litt Carrie Bradshaw i seg, så det kan nok hende det er der fascinasjonen kommer fra. Hegseth ser nemlig serien for fjerde gang nå, og følger også godt med på alt som skjer rundt oppfølgeren som slippes i desember.

Nylig skaffet han seg også noe som har vært å se i både serien og i filmen.

– Jeg fikk tak i det svarte, naglebesatte Roger-beltet Carrie har på seg ved flere anledninger, sier Hegseth og legger til at det hele kostet ham 5000 kroner.

– Klær er gøy, men det er veldig dyrt, sier han og ler.

Privat

Selv om han nylig har fått øynene mer opp for brukte klær, legger han ikke skjul på at det har blitt et par dyre kjøp. Her om dagen måtte han sende tilbake et par Bottega Veneta-bukser som ikke passet. De har en prislapp på 14 000 kroner.

Det kommer et litt lattermildt sukk før han legger til at de ikke blir mange slike kjøp.

– Det blir for dumt å bruke for mye penger på klær, men en gang iblant har jeg gjort det. Men det er helt på ekte noe jeg anser som en bunad. Noe jeg kommer til å ha i skapet i lang tid, og som barnebarna mine, eller valpebarnebarna mine, kommer til å få med seg videre.

Det ble også vanskeligere å gjøre et slikt kjøp etter at han hørte et foredrag med sy-influenceren Ingrid Bergtun.

– Det høres ut som jeg jåler meg til nå, men det traff meg ganske hardt. Jeg hadde et litt usunt forhold til Asos, og det er jo veldig fast fashion.

Det første han gjorde etter foredraget var å ringe moren sin. Han lånte litt ting av henne, og så tok han turen på Fretex hvor det ble ny høst- og vinterjakke. På neste «Skal vi danse»-sending skal han ha på seg en skinnsnekkerbukse som er designet av Jenny Skavlan og resten av Fæbrik-jentene.

– Olly fra Years & Years hadde en lignende på seg, og den var helt rå. Så da sendte jeg bilde av det til Jenny, og nå har de spesialsydd den til meg av skinnrester fra Fretex.

Privat

– Har fått en slags kostymeavdeling

Hverken snekkerbuksen eller Samantha-overdelen er noe Hegseth kommer til å gi slipp på med det første. De skal få plass i garderoben til programlederen. En garderobe som bugner av fest og moro.

– Alle som vil kan ringe meg når de skal på fest. Etter «Skal vi danse» har jeg fått en slags kostymeavdeling hjemme. Det glitres, silkes og knytebluses. Hvis jeg får kleskrise før en fest i fremtiden bør noen ringe ambulansen, for jeg har så mye gøy å ha på meg.

– Når man oppdager hvor gøy det er med klær, altså, helt på ekte – hvor sykt gøy det er med klær – så er det vanskelig å stoppe. Jeg skal love deg at selv om en svart dress føles trygt, og det er absolutt pent å se på, så blir det mye mer gøyalt hvis du tør å lakke neglene grønne til den svarte dressen, eller velger en bukse med høyt liv. Du får tusen ganger mer oppmerksomhet og komplimenter fra både damer og menn når du ikke kjører så «safe». Og så er det så mye morsommere!

Morten Hegseth er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Hvordan var din opplevelse i dag?