Kleskode til bryllup for menn

KLESKODE I BRYLLUP: Moteekspert Andreas Feet deler sine beste tips. Bildet er fra prinsesse Eugenie og Jack Brooksbanks bryllup.

Gifte deg eller gjest? Slik kler du deg til bryllup.

Andreas Feet
Publisert:

Det finnes noen klassiske retningslinjer du kan følge om du skal i bryllup, men flere av dem brytes regelmessig i nyere tid, og det åpner opp for flere muligheter.

Som gjest er det spesielt viktig å tenke på to ting ved valg av antrekk.

  1. Dette er brudeparets dag, og en skal derfor ikke kle seg mer ekstravagant enn dem. Dette utelukker derfor sterke farger og et mer formelt antrekk enn brudgommen.
  2. Ta i nøye betrakting omgivelsene og lokasjon, hvor bryllupet skal finne sted.

Dresskoden i invitasjonen hjelper et stykke på vei, men dersom denne er mer åpen enn smoking, blir omgivelsene straks mer viktig. For brudgommen er det noe enklere, som vi skal se nærmere på nedenfor.

Lurer du på hvordan dressen skal passe? Se her!

Andreas Feet.

Historisk

Ser vi tilbake, men også på de kongelige i dag, er «Morning Suit» (sjakett på norsk) det du skal benytte når du gifter seg eller er gjest i et bryllup. Dette er et antrekk bestående av en svart jakke som svinger seg fra knappen midt foran til bak på kneet, vest – gjerne dobbeltspent med slag – i lys grå eller blå, og en grå stripet bukse til.

Alternativt kan hele antrekket være i et lyst til middels grått stoff hvor det da heter «Morning Grey», og selvfølgelig hører flosshatt til begge mulighetene. Dette er meget flott og jeg skulle gjerne frontet dette som det eneste alternativet, hadde det ikke vært for at det kun ellers blir brukt på Ascot Races i det store utland. Kanskje ikke rart det er et sjeldent syn i de fleste bryllup i dag. Derfor må vi se på andre alternativer for både deg som brudgom og som gjest.

Brudgom

Som brudgom er dette rasjonelt sett en utmerket mulighet til å investere i en virkelig god dress, som du kan ha nytte av i mange år fremover. Blådressen er uten tvil den mest allsidige dressen du kan eie, og for å ta den et hakk over businessdressen, legg gjerne en vest til – enkeltspent eller dobbelt med slag – om du vil avansere enda mer.

Dette enkle grepet gjør den, sammen med et satengslips og blomst i slaget, med en gang mer høytidelig og et bryllup verdig. Blåtonen kan være fra mørk blå til middels, for å gjøre den mest mulig klassisk for fremtiden.

Skulle du være en som har rikelig med dresser i garderoben og ønsker derfor noe mer spesielt for anledningen, kan du se på lysere toner i grått og blått, som vil være enda mer egnet til et bryllup og spesielt da om sommeren. I tillegg kan du gå for en dobbeltspent jakke, da uten vest, eller spisse slag på en enkeltspent. Det er slike små grep som vil gjøre den store forskjellen, sammenlignet med en businessdress. Uansett er hvit skjorte, svarte sko, subtilt slips i pastell og lommetørkle et must.

Et populært valg de fleste tar i dag, er å anskaffe seg en smoking. I svart eller midnatt-blå (midnatt-blå er så mørkt at du ikke skal klare å se forskjell til svart, uten å legge noe svart ved siden av), med smokingskjorte, svart sløyfe og lakksko. Hvorfor dette er blitt så populært er meg ikke bekjent, fordi historisk sett er smoking en avart av kjole og hvitt og dermed et antrekk som brukes kun om kvelden. Siden bryllup er et event på dagtid, gir ikke dette mening. I tillegg er det en gammel regel som sier at smoking aldri skal benyttes i kirken.

Men siden vi lever i en fri og demokratisk verden, skal jeg nøye meg med å akseptere at smoking i bryllup er blitt et faktum. Er dette antrekket du går for, hold det klassisk, hold det stilrent.

Gjest

Gjesten er ofte mer usikker på hva en skal ha på seg, ettersom mulighetene blir flere. Dog man er godt hjulpet med dresskoden i invitasjonen, er det ikke alltid like klart hva som er tillatt innenfor de forskjellige kategoriene. La oss ta en nærmere titt.

Når invitasjonen sier «smoking eller mørk dress», kan vi gå ut ifra at brudeparet ønsker seg et formelt og klassisk bryllup, og aller helst smoking på alle herrer. Har du ikke smoking kan dette være en mulighet å anskaffe en, men en svart, mørk grå eller mørk blå dress vil kunne passe like godt. Kombiner dressen med et tilsvarende mørkt slips, svarte sko og hvit skjorte, så stiller du nok så likt som de i smoking.

Skulle det kun stå «dress», eller enda enklere kanskje bare «pent», blir mulighetene straks mer mangfoldige. Her er det ekstra viktig å ta omgivelsene, altså lokasjon og hvor i verden bryllupet finner sted, i betraktning når man skal velge antrekk. Et klassisk «allround»-antrekk vil likevel som regel kunne dekkes av en middels grå eller blå dress, svarte eller mørke brune sko og hvit skjorte med et subtilt slips. Med en slik kombinasjon vil du føye deg fint inn blant gjestene og la brudeparet få oppmerksomheten.

Flere gifter seg om dagen i mer uformelle settinger, gjerne i varmere land som for eksempel Italia, som gjør dette til et aktuelt eksempel å ta for oss. I varme omstendigheter er det lov med en lett og luftig sommerdress for å beholde komforten.

Den kan være i lin eller en åpen vevet kvalitet av ull, og fargen matcher lettheten i lys grå, lys blå eller beige. Skjorten kan være hvit eller helt lys blå, middels brune sko i glatt skinn eller semsket av typen oxford eller loafers. Slips i pastell som passer dressen, men som godt kan introdusere en komplimenterende farge til paletten.

Som sagt, og det jeg personlig er mest opptatt av, er å ta i betrakting omgivelse og lokasjon for bryllupet. Dette føyer seg fint inn en grunn pilar for klassisk herrebekledning; kle deg etter omstendighetene.

Publisert:
Andreas Feet
Stilskolen

Finn mer innhold om: