Størrelse, fasong og farge: Slik finner du den perfekte dresskjorten
Du trenger ikke være rakettingeniør for å kjøpe den rette skjorta. Du må imidlertid bruke hodet.
Mange menn kjøper skjortene sine i standardstørrelser – small, medium, large – og finner seg i at de egentlig skulle hatt en størrelse midt i mellom. Det finnes heldigvis et smartere system, for oss som vil ha en skjorte som passer.
Hils på halsen
De fleste skjortefabrikanter tar utgangspunkt i nakkemålet ditt. Skaff deg et målebånd – eller besøk en skredder – og finn omkretsen rundt halsen din. En god skjorte skal sitte akkurat så stramt rundt halsen at du får lirket én finger mellom skjortekragen og nakken uten at det føles ubehagelig. Finner du en skjorte som sitter godt rundt nakken, vil den som regel passe godt ellers på kroppen også. For en moderne stil bør du se etter smale modeller. Det skal være lite stoff til overs når du stapper skjorta ned i buksa, og ermene skal være akkurat så lange at de stopper like etter håndleddet når skjorteermet er ukneppet.
De fleste formelle skjorter er sydd lange i ryggen, og er ment å være på innsiden av buksen. Dersom du – som meg – er noen centimeter lengre enn gjennomsnittet, kan du se etter skjorter med ekstra lengde. Flere skjortefabrikanter, blant annet svenske Eton, fører smale modeller som er påsydd mellom to og fem centimeter ekstra lengde i armene og i ryggen. På den måten slipper du å måtte kjøpe en skjorte som kunne tatt to av deg i bredden, bare for at den skal bli lang nok i ryggen.
Kronglete krager
Om du ser deg rundt i en hvilken som helst skjortebutikk, vil du legge merke til at det er stor forskjell fra krage til krage – spesielt med tanke på spredningen på snippene. En sikker vinner, og et klassisk valg, er en skjortekrage med omtrent nitti graders spredning mellom kragesnippene. Har du en ordentlig finansdress og liker kraftige slipsknuter – tenk Harvey Specter i «Suits» – kan du med fordel velge en skjorte med større spredning.
Artikkelen fortsetter under bildet!
Velg hvitt
Skjorter finnes i like mange farger og fasonger som det finner farger og fasonger – du kommer imidlertid lengst med en klassisk hvit dresskjorte. Det spiller ingen rolle om du bruker den til dress, olabukser eller shorts – så lenge passformen er god kan den brukes til alt.
Et mindre stivt alternativ til den klassiske dresskjorten er amerikanernes favoritt, Oxford-skjorten. Laget i et røffere materiale, med de klassiske kneppede kragene, framstår denne skjorta som mer hverdagslig og avslappet, selv om man uten problemer kan dresse den opp som en klassisk penskjorte.
Mønster med måte
Dersom du har funnet den ene skjorta som fungerer som ryggrad i klesskapet, den helt perfekte hvite penskjorta, kan du begynne å eksperimentere med farger og mønstre.
Trikset for å få en mønstret skjorte til å se så bra ut som mulig er å holde resten av antrekket relativt nøytralt. Om du velger en rutete eller stripete skjorte er det oftest best å velge et helfarget slips. For å være på den sikre siden kan du la fargekombinasjonene i skjorta gjenspeile seg i slipset. Eksempelvis kan du med hell kombinere en blå- og brunmønstret skjorte med et blått eller et brunt slips.
Artikkelen fortsetter under bildet!
Varmt ute? Klipp av ermene!
Om jobben din krever at du går i en mørk dress, kan lange sommerdager på kontoret bli en varm affære. Som tidligere nevnt trenger man ikke være rakettingeniør for å velge den rette skjorta, men vi kan med fordel plukke med oss et par tips fra månemennene i NASA. På grunn av den stekende heten på Cape Canaveral valgte mannskapet i kontrollrommene å bruke kortermede, hvite skjorter – framfor den klassiske hvite dresskjorta.
Om du kaster på deg en dressjakke skal det godt gjøres å legge merke til at ermene dine er korte, og på den måten sparer du deg for overflødig stoff som gjør arbeidsdagen uutholdelig varm.
«På byen»-skjorta er død
De fleste har på et eller annet punkt i livet hatt den ene skjorta som fikk være med ut hver lørdag kveld. Dersom den i ditt tilfelle var svart – og nå nærmer seg en slags utvasket lysegrå – er det på tide å prøve noe nytt. Ukneppede skjorter med gigantiske krager så ikke bra ut på nitti-tallet, og de ser ikke bra ut i dag.
Det er ingen grunn til at den perfekte dresskjorta ikke skal kunne jobbe doble skift, og ta en tørn i helgene også. En smal hvit eller lyseblå skjorte går perfekt til mørke jeans og et par enkle skinnsko. Og dersom du fortsatt er i tvil: Ja, dresskjorta skal ned i buksa.
Lurer du på noe relatert til denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!