Julebordtips til menn: Slik vinner du firmafesten

julebord menn

Her er dressreglene og de gode tipsene du må kunne før årets julebordsesong braker løs.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:
julebord menn

KJEKKAS: Ryan Gosling vet hva han driver med! Foto: NTB Scanpix

julebord menn

ENKELT: Hvit smokingskjorte fra Suitsupply.com, 667 kroner. Foto: Produsenten

Julebordsesongen er over oss. Tiden da selv den mest oljefingrede bilmekaniker ser seg nødt til å knyte slips og sløyfe.

I den anledning har MinMote laget fem enkle tommelfingerregler, som gjør det lettere å bli bedriftens stilvinner:

Foto: Getty Images

Passform

– Elementært, min kjære Watson. Denne smokingen er altfor stor!

Benedict «Sherlock Holmes» Cumberbatch anno 2004 kunne med fordel ha plukket opp et par stiltips fra velkledde menn som David Gandy og Ryan Gosling. Dersom du planlegger å gå i smoking på årets julebord bør du sørge for at den sitter som et skudd. Ingenting skriker «juleavslutning i tiende klasse» mer enn en smoking som henger på deg som et telt. Sørg for at jakken sitter tett på skuldrene, at ermene ikke henger lenger ned enn håndleddene dine, og at du ikke klarer å få mer enn en håndflate innenfor jakkeslaget når knappen er igjen.

Bonustips: Om du synes en sløyfe blir for stivt, kan gjøre som Gosling gjør her, og gå med et såkalt «luftslips». Sørg for at skjortekragen passer.

Foto: NTB Scanpix

Lek med farger

Dersom du virkelig skal stase deg opp, er en sort smoking veien å gå. Går du for en mindre stiv stil kan du med fordel la den sorte dressen henge i skapet. Sorte dresser gir umiddelbart assosiasjoner til business og begravelser – to ting du virkelig ikke vil ha i bakhodet på firmafest. Hent inspirasjon fra to av Hollywoods best kledde menn, Eddie Redmayne og Ryan Gosling, her i henholdsvis en klassisk blådress, og en sekstitallsinspirert grønn modell. Legg spesielt merke til de smale buksebeina – et godt eksempel på moderne skredderarbeid.

Sveisen må selvsagt også sitte som et skudd - her er de beste hårproduktene.

Sko

Sko fra H&M, 599 kroner. Foto: Produsenten

Sko

Sko fra Church's hos MrPorter.com, 2350 kroner. Foto: Produsenten

Velg sorte sko

Det kommer stadig inn spørsmål til MinMotes herrespalte om hvilke skofarge som egner seg best til dress. Vanligvis vil vi si at brune skinnsko går godt til både blå, grønne og grå dresser, men med tanke på at julebord i all hovedsak er et kveldsarrangement vil vi anbefale å bruke et par sorte skinnsko. Sørg for at skoene er både børstet og pusset, spesielt om du velger deg et par lakksko.

Vil du i tillegg bruke en fin klokke som tilbehør, bør du sjekke disse budsjettvariantene.

Skjorte

Hvit skjorte fra Eton hos Follestad, 1199 kroner. Foto: Produsenten

Skjorte

Hvit smokingskjorte fra Suitsupply.com, 667 kroner. Foto: Produsenten

... og hvit skjorte

Når invitasjonen sier «pent antrekk», kan du ta utgangspunkt i at skjorten skal være hvit. Ingenting er stiligere, og mer klassisk, en den perfekt hvite dresskjorten. Legg bort den dagligdagse skjorten med nedkneppbar krage, og finn en modell i solid hvit bomull. En idiotsikker løsning er å finne en krage der «spissene» peker omtrent på armhulene dine.

Frakk og skjerf

Frakk fra Zara, 1995 kroner. Foto: Produsenten

Frakk og skjerf

Skjerf fra Amanda Christensen hos herreavdelingen på nelly.com, 299 kr. Foto: Produsenten

Kle deg for veien hjem

Selv om ettermiddagen er mild, og det ser ut til å bli en stjerneklar kveld, er det alltid en god idé å være forberedt på veien hjem. En varm frakk, et skjerf og et par hansker kan være redningen når du kjemper deg hjem gjennom snøfall og blest – akkurat passe sliten etter tre timer på dansegulvet med hun søte fra personalavdelingen.

Bonustips: Lån bort frakken til hun søte fra personalavdelingen.

Publisert:

Finn mer innhold om: