Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

MinMote tester mensentruse

MENSENTRUSE: Disse trusene skal kunne erstatte både bind og tamponger. Men fungerer det? Vi har testet.

Kan den oppsiktsvekkende trusen erstatte bind og tamponger?

Mensentrusen. Har du hørt om den? Noen har allerede ønsket trusen varmt velkommen til undertøysskuffen, mens andre så vidt har hørt om den. Visstnok skal denne trusen kunne erstatte bind og tamponger. Men hvordan oppleves den? Vi ble nødt til å sette den på prøve.

Vi valgte tre forskjellige truser fra tre forskjellige merker, men en viktig fellesnevner for alle er at de skal være enkle å få tak i. Den ene trusen er fra et stort, veletablert undertøysmerke, den andre er fra Norges første mensentrusemerke, mens den siste er fra en stor kjedebutikk.

Hver journalist i MinMote-redaksjonen valgte truse basert på hvor kraftige blødninger de har. Deretter har hver journalist evaluert trusen og hvordan den har fungert. Med andre ord: Vi har blødd for drakta.

MinMote-journalist Emma Louise Fon Mathisen testet denne mensentrusen:

Mensentruse fra Sloggi

Mensentruse fra Sloggi

Mensentrusen fra Sloggi for medium blødninger er bygget opp med flere absorberende lag, i tillegg til å skulle redusere lukt. Trusen skal erstatte inntil tre tamponger, med opp til åtte timers bruk. Trusen skal maskinvaskes på 40 grader og finnes fra størrelse XXS til L.

319,-hos Zalando
Gå til butikk

MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen testet denne mensentrusen:

Mensentruse fra Lindex

Mensentruse fra Lindex

Trusen har medium absorpsjonsevne, og skal kunne erstatte to tamponger eller bind. Trusen er laget i glatt mikrofiber, og er medium høy på livet med sømløse kanter. Den består av flere lag, og er behandlet med et antimikrobielt stoff (sølvkobberzeolitt) for å begrense bakterieveksten og redusere lukt. Finnes fra størrelse XS til 3XL.

350,-hos Lindex
Gå til butikk

MinMote-journalist Malin Gaden testet denne mensentrusen:

Mensentruse fra SerelunaNorsk design

Mensentruse fra Sereluna

«Kaia»-trusen fra Sereluna er laget for dem med kraftigere blødninger. Trusen skal absorbere væske tilsvarende fire tamponger fordi den er laget med flerlagsstoffer. Den er laget av økologisk bomull. Den skylles i kaldt vann, maskinvaskes på 30° og lufttørkes vrengt ut. Størrelsene går fra XS til XXL. Er du mellom to størrelser, velg den minste.

440,-hos Sereluna
Gå til butikk

Hva tenkte du før du testet mensentrusen?

– Jeg var skeptisk til mensentrusen i utgangspunktet, men syns også det var spennende å prøve, sier journalist Elise Alexandra Gulbrandsen.

– Spent. Det er vel det beste ordet til å beskrive hvordan jeg følte meg. Hadde jeg troen? Tja, jeg klarte ikke helt å forstå hvordan dette skulle fungere for meg som har kraftige blødninger under menstruasjon, sier Malin Gaden.

– Jeg var ekstremt skeptisk til mensentruser i utgangspunktet, samtidig som jeg var nysgjerrig. Jeg hater å bruke bind, så jeg var spent på om dette kanskje kunne være et mer komfortabelt og mer miljøvennlig alternativ, sier journalist Emma Louise Fon Mathisen.

Mensentrusen fra Lindex.

Hvordan var førsteintrykket av mensentrusen?

– Jeg kjøpte trusen i butikk hos Lindex, og valgte den som lignet mest på trusene jeg bruker til vanlig. Når jeg pakker opp trusen er det tydelig at det er et ekstra lag i selve kilen i trusen, uten at dette er fremtredende fra utsiden – da ser den rett og slett ut som en ganske så vanlig truse, sier Elise Alexandra Gulbrandsen.

– Den ser ut som en helt vanlig svart truse, men du ser også at det er noe «ekstra» her. Den er ganske mye tykkere enn vanlige truser, spesielt der du kanskje ville ha lagt et bind til vanlig, men det kommer ikke som et stort sjokk. Noe må jo «ta imot» alt, sier journalist Malin Gaden.

– Da jeg først pakket ut trusen var jeg ikke imponert. Jeg syntes den kjentes tykk og litt stiv ut, og kunne ikke helt skjønne hvordan dette skulle være noe annerledes enn et bind, sier journalist Emma Louise Fon Mathisen.

Mensentrusen fra Sereluna.

Hvordan er det å bruke mensentrusen?

– Når jeg først har fått trusen på, syns jeg den føles langt mer komfortabel enn en vanlig truse med bind. Det er en liten kneik å stole på trusen, men da jeg først lar det stå til, fungerer den bra. Selve overflaten på trusen oppleves som relativt tørr under bruk, og jeg opplever ingen lekkasje. Det som oppleves uvant er å skylle trusen før den legges i vaskemaskinen. Selve prosessen er enkel, men det ville vært lettere å kaste et engangsbind i søplet. For meg oppleves det uansett ikke som knot eller klin, og når trusen først er i vaskemaskinen er jobben enkel. Dette betyr også at man bør ha flere menstruser i skuffen om man vil kutte bind og tamponger helt, sier Elise Alexandra Gulbrandsen.

– For noen som blør ganske mye under menstruasjon, så føles det ekstremt rart å bare ta på en truse og ikke noe annet. Jeg går konstant rundt og tenker på at noe ikke stemmer. Etter å ha gått rundt i Oslo by i tre timer, står det første toalettbesøket for tur. Det føles både feil og rart å skulle ta på seg denne trusen igjen, men skal den testes, så skal den testes. Når det gjelder passform, så er trusen komfortabel – akkurat som den burde være når man har mensen, sier Malin Gaden.

– Det føltes overraskende greit å ha den på. Passformen er komfortabel, og det er ikke klumpete eller ubehagelig som et bind fort kan bli etter min mening. Ettersom jeg har lette blødninger under menstruasjon er jeg nok ikke den beste til å avgjøre hvor godt trusen faktisk gjør jobben sin, men jeg kan i det minste gå god for at den er komfortabel. Det var som å ha på en vanlig, kanskje litt tykkere hipstertruse sier Emma Louise Fon Mathisen.

Mensentrusen fra Sloggi.

Slik er erfaringene og konklusjonen for mensentrusen

– Alt i alt kommer ikke menstrusen til å erstatte menskoppen eller tampongen for meg, men jeg opplever den som et komfortabelt alternativ til bind. Jeg tror den fungerer best til noen som ikke blør kraftig, og ser for meg at den er ypperlig til de som opplever sine første menstruasjoner eller sliter med mellomblødninger, sier Elise Alexandra Gulbrandsen.

– Jeg hadde faktisk aldri trodd jeg skulle si dette, men jeg kommer til å kjøpe flere. Den kommer ikke til å erstatte tamponger på dagtid for min del, men det er en helt ypperlig truse å sove med under menstruasjon, sier Emma Louise Fon Mathisen.

– Ifølge nettbutikken til merket skal denne trusen absorbere væske tilsvarende fire tamponger. De skal også holde på lukt og gi en tørr og frisk følelse. Jeg kan bekrefte at den absolutt absorberer væske, men føler jeg meg tørr og frisk hele dagen? Nja ... Det kan godt være det er den uvante følelsen som slår til. Eller er det bare meg? Likevel kommer jeg ikke til å legge vekk trusen helt, for den er ikke dum! Hadde jeg ikke blødd like mye tror jeg kanskje denne hadde falt enda mer i smak. Om man legger alle personlige preferanser til side, så gjør trusen jobben sin! Den gjør akkurat det den skal, og dermed vil jeg si at dette er en meget vellykket test, sier Malin Gaden og legger til:

– Med andre ord, mensentrusen: It’s not you, it’s me.

Mensentrusen fra Sloggi.

Ekspert: Slik vasker du menstrusen

MinMote har snakket med professor Ingun Grimstad Klepp, som er professor innen bærekraft og klær på SIFO ved Oslomet, om vask av trusen.

Hun mener bestemt vask på 40 grader vil være tilstrekkelig, og at ved å skylle trusen i kaldt vann vil man unngå at blodet koagulerer. Proteinet i blodet vil nemlig stivne i varme, ifølge Klepp.

– Mange har inntrykk av at undertøy bør vaskes på minst 60 grader?

– Det stemmer at det i Norge er stor tiltro til temperatur som avgjørende for renhet, mens man i mange andre land vasker med kaldt vann og har tilsvarende mer tiltro til kjemikalier.

Men vi smitter ikke oss selv. Hva slags sykdommer er de redde for? Dersom vi vil ha helt ren vask må vi enten bruke over 95 grader eller sterkere kjemikalier enn normale vaskemidler.

Hun har likevel en innvending mot trusene vi har testet, som er laget i syntetisk materiale og bomull.

– Jeg vi jo da si at det ideelle materialet er ull – av tre ulike grunner. Det suger mye fuktighet, lukter ikke og blir ikke kald som fuktig.

LES OGSÅ: Lurer du på hva vaskelappen din betyr? Få en enkel forklaring her!

Publisert:

Finn mer innhold om: