Dette tilbehøret kan du bruke til bunaden

bunad tilbehør

Er det lov å gå med veske eller solbriller til bunad? Og hvilken type sminke passer til? Les ekspertenes råd for hvilket tilbehør som kan brukes med nasjonaldrakten.

Oda Marie Midbøe
Publisert:
bunad tilbehør

Heimen i Oslo har laget bunader siden 1912. Her viser en modell frem Hardangerbunaden. Foto: Øivind Nordahl Næss / VG

bunad tilbehør

BESKYTT DEG: Hvis solen skinner mye på nasjonadagen bør du beskytte deg med solbriller. Velg helst et par lite iøynefallende varianter. Foto: Produsenten

bunad tilbehør

STILRENT: Dersom du ser deg nødt til å ha med en veske, bør du velge en enkel, sort variant. Foto: Produsenten

Bunaden har lange tradisjoner, og hver enkelt drakt har regler for hvilket tilbehør som hører til. Likevel kan et behov for oppbevaring av ting eller beskyttelse mot sol melde seg i løpet av 17. mai, og hvilket tilbehør som da egner seg til bunaden kan være en vanskelig nøtt å knekke.

Svart veske

Daglig leder i Husfliden Lillehammer, Randi Hundere, mener man ikke bør kombinere bunaden med en veske som ikke hører til.

- Man skal bruke den lille vesken som hører til bunaden, eller bruke et underskjørt med lommer. Andre små vesker bør man styre helt unna, sier hun til MinMote.

Klikk på bildene for å se merke og pris.

veske bunad

Veske fra H&M, 999 kr. Foto: Produsenten

veske bunad

Veske fra Zara, 299 kr. Foto: Produsenten

MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold er enig i at man bør unngå veskebruk til bunaden. Lar det seg ikke gjøre på grunn av plassmangel mener hun valget er enkelt:

- Gå for en helt enkel, sort veske i matt skinn uten detaljer og synlige glidelåser. Legg gjerne litt penger i en klassisk veske i ekte skinn – du vil uansett få bruk for den senere. Billige plastvesker bør man unngå til bunad.

17. mai-negler

Mens bunadseksperten foretrekker bare negler til bunaden, forteller blogger og eier av neglesalongen Hos Marna, Marna Haugen, at hennes kunder helst vil ha fransk manikyr og duse puddertoner.

- Det er også mange som velger røde negler med norsk flagg på én negl - det skal jeg ha selv. Det er gøy å gjøre noe ekstra på nasjonaldagen, sier hun til MinMote.

Har du ikke råd til å fikse neglene i salong og ikke tålmodig nok til å tegne flagg, kan du pynte opp neglene med et originalt bunadsmønster som matcher bunaden.

- Det er en tynn film som du legger over neglelakken før du avslutter med en overlakk, forteller Mattis Natvig Segerberg som holder til i Ås og selger bunadsnegler på Epla.no.

negler bunad

Bunadsnegler i mønsteret Berit hos Epla.no, 50 kr. for 18 trykk. Foto: Produsenten

negler bunad

Bunadsnegler i mønsteret Tove hos Epla.no, 50 kr. for 18 trykk. Foto: Produsenten

Sminke og hår

Makeupartist og hårstylist AG Starheim hos Gevir mener at en lett og frisk sminke passer best til bunad.

- Frisk glød er alltid flott, men man må ikke overdrive med skimmerbruken. Man må også begrense seg når det kommer til pudder – jeg har sett flere bunadsskjorter bli ødelagt.

MinMote.no - Norges største moteside

På øynene anbefaler eksperten duse, naturlige bruntoner.

- Man kan heller bruke litt farge i kinn og på lepper, sier hun.

Når det kommer til hår anbefaler hun å flette håret.

- Ikke la slitt, pistrete hår henge over bunaden i alle fall – få det heller bort. Man bør også unngå partyhår med tydelig krølltang-look, råder hun.

MinMote.no - Norges største moteside

Klassiske solbriller

- Solbriller til bunad er omdiskutert, men må man bruke det så dropp de aller mest fancy variantene, mener Randi Hundere i Huslfliden.

Velg en klassisk modell i sort eller mørke bruntoner.

– Solbriller til bunad bør gli litt mer inn og ikke ta så mye plass. Den blir der heller som et hjelpemiddel mot sterkt lys, samtidig som man er flott, sier Anne Mette Blindheim, faciolog hos Brilleland.

Solbriller til bunad

Solbriller fra H&M, 49,50 kr. Foto: Produsenten

Solbriller til bunad

Solbriller fra Bik Bok, 49 kr. Foto: Produsenten

Hun mener man skal holde brillen enkel, stilren og klassisk.

– Det bør ikke være en for spesiell stil på det. Dropp de mest trendy variantene inspirert av 70- og 80-tallet og med farget speilglass, sier hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: