Nå går disse skoene viralt

HOT NÅ: Disse store, klumpete, røde skoene er blant det mest populære fottøyet akkurat nå.

– Det gjelder å skrike høyest og skape oppmerksomhet, sier moteeksperten.

Malin Gaden
Publisert:

«Big red boot». Det er navnet på skoene som så å si har tatt over sosiale medier-kontoene våre. Ved første øyekast ser det ut som om Mikke Mus har sluppet sin egen skokolleksjon, men det er MSCHF som står bak det virale fottøyet.

Den siste tiden har stjerner som Diplo, Lil Wayne og vår favorittinfluencer om dagen – 77 år gamle Alojz Abram – blitt sett i skoene.

Det som er spesielt med disse skoene, annet enn selve utseendet, er at de er blitt så populære før det faktisk er blitt lansert. På nettsiden til MSCHF står det at skoene vil være tilgjengelig fra 16. februar og at de vil ha en prislapp på cirka 3500 norske kroner.

Det er nok kanskje ikke så rart at Mikke Mus var det første vi tenkte da vi så nylanseringen. MSCHF kaller nemlig disse skoene for «tegneserie-støvler» på nettsiden sin. De mener sko som dette «befrir oss fra virkelighetens begrensninger.»

– Hvis du sparker noen med disse skoene vil det si «boing»!

Til New York Times forteller MSCHF at dette ikke er tull.

– Det som er interessant, er at vi befinner oss i en tid hvor det ikke trenger å være det, sier merket i en uttalelse og legger til at tegneserie-estetikken er mainstream nok til å kalle dette en sko.

– Trenger noe å le av

– Det er absolutt et slags resultat av en oppmerksomhetskultur som preget samfunnet, sier Ida Elise Eide Einarsdottir.

Hun er mote- og skjønnhetsansvarlig i KK.

– Det gjelder å skrike høyest og skape oppmerksomhet. Få folk til å snakke – på godt og vondt. Det trenger nødvendigvis ikke ha noe med estetikk å gjøre, poenget er at det skal snakkes om.

Einarsdottir sier de røde bootsene har blitt så populære fordi de skiller seg ut.

– Å bli sett er mye vanskeligere enn noensinne, så man må være smart. Det handler i liten grad om sko og mote, for disse er «not made for walking».

Hun sammenligner oppmerksomheten skoene får med tidligere hendelser. Deriblant Balenciagas Ikea-lignende pose, deres hullete joggesko eller merkets chipspose-stunt.

– Det handler om å skape oppmerksomhet og bli snakket om.

Moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir sier de røde skoene er blitt populære fordi de skiller seg ut.

– Blir disse skoene en trend?

– Det kommer ikke til å skje. Skoene kan ses på som en meta-kommentar til hele motesirkuset. Det som skaper overskrifter er det som er lett å gjøre narr av på et vis. Mer enn noensinne handler det om å skape virale øyeblikk, sier Einarsdottir.

Hun trekker blant annet frem Copernis visning i 2022 som et godt eksempel. Her fikk Bella Hadid sprayet på seg en kjole.

– Jeg har troen på dette med å skape uforglemmelige moteøyeblikk, sier moteeksperten og referer til den spraymalte kjolen.

Her sprayes kjolen til Bella Hadid på.

– Det er rare tider. Verden er i krise og vi trenger noe å le av.

Likevel trekker Einarsdottir frem en hendelse som viser når «kreativiteten» går for langt.

– Det når en grense når man ser det Balenciaga gjorde, sier moteeksperten og viser til merkets reklamebilder som viste barn som poserte med kosebamse-vesker kledd i lakk og lær, med tydelige referanser til BDSM-miljøet. Et annet reklamebilde viste også en veske liggende på et utdrag fra en høyesterettssak som omhandlet seksualisering av barn.

– Det er å gå for langt. Her tråkker man over en grense. Store, røde tegneserie-boots er nok tryggere.

En leken motebransje

Kan det være slik at merkene leker mer med moten om dagen? Da Loewe presenterte sin kolleksjon for våren og sommeren 2023, var det noen plagg som virkelig skilte seg ut.

Plaggene i Loewes visning var så spesielt laget at de nesten ikke så ekte ut!

Highsnobiety kalte det hele for «Minecraft-plagg som er kommet til live», og mente at plaggene virkelig ville gjøre seg på en rød løper.

Om stjernene er klare for å være så lekne under storslåtte prisutdelinger, er litt vanskelig å se for seg, men du skal ikke se bort ifra at noen kjendiser faller pladask for dette.

Highsnobiety kalte plaggene til Loewe for «Minecraft-plagg som er kommet til live».

Kylie Jenner har jo faktisk tatt i bruk noen iøynefallende sko vi så under samme visning. Også disse skoene gir litt Disney-vibber, og CNN har faktisk døpt det chunky fottøyet til «Minnie Mus»-sko.

Med andre ord: Du skal ikke se bort ifra at lekne sko vil prege moteåret 2023.

Disse Loewe-skoene sammenlignes med Minnie Mus.
Kylie Jenner hadde på seg svarte «Minnie Mus»-sko fra Loewe i Paris høsten 2022.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: