Slik pusser du bunadssølvet best mulig

PUSS: Gi bunadssølvet litt kjærlighet før 17. mai. Foto: Hanna Kristin Hjardar, VG

Skal du bruke bunad på 17. mai? Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du kan pusse sølv, sko og søljer til bunaden.

Martine Haug Nysether
Publisert:

Nasjonaldagen er like rundt hjørnet, og det er på høy tid å gjøre klar antrekket.

Skjorten skal strykes, bunadssko skal pusses og det samme skal bunadssølvet.

Et lurt triks for å få både skinnet og spennen på skoene blankest mulig er å bruke en gammel sokk med pussemiddel på som klut. Ellers kan man blande Zalo, vann og salmiakk. Vidunderkremen til C Soaps er også et godt tips som MinMote-redaksjonen har gode erfaringer med.

MANN

Stilskolen: Slik skal dressen passe

Puss sølvet to ganger

Hvor mye jobb du må legge i sølvpussingen, kommer an på hvordan du har oppbevart bunadssølvet siden forrige gang de var i bruk. Har du vært flink til å oppbevare søljene i tettpakket i plast, har du en lettere jobb foran deg.

– Da har ikke sølvet anledning til å oksidere, altså å bli skittent. Sølvet reagerer på oksygenet i luften og blir sort av å ligge ute i luften, forteller gullsmedmester Greger Hansen til MinMote.

Hansen anbefaler å behandle søljene i to omganger, dersom sølvet har begynt å oksidere.

– Man kan gå til anskaffelse av et rensemiddel for å få vekk det anløpene. Etter renseprosessen kan man bruke en sølvklut, for å oppnå en polerende effekt.

Rogalandsbunad. Foto: ROGER NEUMANN / VG

Dropp kjerringrådene

På nettet flommer det over av kjerringråd, til hvordan du best mulig kan få søljene til å skinne til nasjonaldagen. Tipsene er alt fra å bruke tannkrem til viskelær og bakepulver.

– Ikke tro på alle kjerringrådene du leser. Et kjerringråd kan passe til oksidert sølv, men ikke til forgylt sølv. Det beste er å vite hva slags sølv du har og finne ut hva slags rens du kan bruke til ditt sølv, råder daglig leder Hege Andresen ved Den Norske Husfliden i Oslo.

KLÆR

Slik gjør du skjorta klar til 17.mai

Det er nemlig forskjell på hvilken behandling ulike typer bunadssølv skal ha. Enkelte søljer er helt blanke, noen er forgylte, mens andre, som for eksempel Telemarksølvet skal være litt oksidert, altså mørket i kriker og kroker.

– Det finnes ulike typer sølvrens, og den typen du putter sølvet nedi vil ødelegge oksideringen. Den egner seg ikke på sølv som skal være oksidert eller som er forgylt som Hardangersølvet. Det ødelegger rett og slett sølvet, forklarer Andresen.

– En slik sølvpuss vil derimot være utmerket for helt hvitt sølv. Problemet er at folk ikke får med seg hvilket middel de skal bruke til bunadssølvet sitt. Min oppfordring til folk er å skaffe seg kunnskap om sølvet sitt før de begynner å pusse, legger hun til.

Perfekte frisyrer til 17. mai:

Én behandling – uansett sølv

Dersom du er ute i siste liten har Andresen et råd som fungerer – uansett hvilken type bunadssølv du har.

– Zalo, vann og salmiakk kan du bruke til alle typer. Zaloen fjerner fettet fra sølvet, som for eksempel fingermerker.

Det er viktig at du ikke legger bunadssølvet rett i vasken da metall mot metall kan forårsake riper i overflaten.

– Bruk en plastbolle til sølvet, da det er mest skånsomt. Fyll bollen med varmt springvann, ta en teskje Zalo og en spiseskje med salmiakk. Det er viktig at hele søljen er under vann, sier Andresen og legger til at sølvet fint kan ligge i vann i fem til femten minutter.

Etter rensen er det viktig å sørge for at bunadsmykkene tørker raskt. Andresen anbefaler å tørke med en myk klut eller et håndkle. Du kan også tørke det med en hårføner – det viktigste er at søljen blir tørr, slik at du unngår dråpeskjolder etter vannet.

Publisert:

Finn mer innhold om: