MinMote tester: Steamer
Steameren som er best i test kan erstatte strykejernet.
Å dra fram strykejern og strykebrett kan være slitsomt når man bare trenger å få bort noen skrukker på skjorten. Det er kanskje grunnen til at flere og flere tyr til steamer, eller tøydampere på godt norsk.
Vi har derfor testet et utvalg av de mest populære steamerne i butikk.
Vi har vurdert steamerne etter hvor enkle de er å bruke, hvordan resultatet blir og pris. En håndholdt steamer må også være lett og hendig og fin å ha med på farten og på reise.
Vi har testet steamerne på tynne og tykke bomullsskjorter, samt kjoler i viskose som krøller lett. Alle plaggene hadde hengt i klesskapet, og var krøllete nok til at de trengte å strykes før de ble brukt.
Point Travel Garment Steamer
Pris: 599,-
Vekt: 80 gram
Vannbeholder: 100 ml
Skal bli varm etter: 25 sekunder
Watt: 900
Følger med: Tøypose, målingskopp og børste til tykkere stoffer
Denne steameren er ganske liten og nett, men har likevel en ganske stor beholder med vann. Den skal fungere både vertikalt og horisontalt, men vi synes den fungerte best da plagget var hengende. Noe som trekker ned med denne steameren er at den er litt vanskelig å håndtere da den ikke har noe knapp for å justere når dampen kommer ut. Når den er påslått spys dampen ut, noe som rett og slett kan være litt ubehagelig. Den er også litt vanskelig å holde i ettersom håndtaket er såpass tykt. Den varmer seg imidlertid opp raskt (25 sekunder akkurat som den lover), og den steamer greit på tynnere stoffer. Siden den er såpass liten tar det litt lang tid å steame et plagg. Dette kan være et alternativ for den som ønsker en liten steamer til å ha med på reise.
Terningkast: 3
Tefal Tweeny Nano
Pris: 399,-
Vekt: Ikke oppført
Vannbeholder: 50 ml
Skal bli varm etter: 20 sekunder
Watt: 950
Følger med: Målingskopp, børste til tykkere stoffer og børste til å fjerne hår.
Dette produktet skal fungere både som steamer og strykejern, og man skal kunne bruke den både horisontalt og vertikalt. Denne ligner også litt mer på et strykejern enn resten av damperne i testen, men er betydelig lettere og mindre. Den har tre forskjellige varmestyrker, noe som ingen av de andre steamerne kan tilby. Den varmer seg opp også etter tiden den lover (20 sekunder).
Likevel synes vi ikke denne leverte så godt. Vi ble først og fremst skuffet av den lille vannbeholderen – jernet er tomt for vann før vi i det hele tatt har steamet ferdig ett eneste plagg. Resultatet blir greit, men det tar lang tid da den er såpass liten. Jernet er også topptungt, som gjør at det er litt slitsomt å holde i lengden. Det fungerer å bruke den både som steamer og strykejern, men vi lar oss ikke imponere spesielt av resultatet.
Terningkast: 2
– Vanntanken er liten ettersom produktet først og fremst skal friske opp plagg, og samtidig være et smidig reiseprodukt, sier Carolina Sander, som er nordisk kategorisjef for Personal Care og Linen Care i Groupe SEB.
Philips Steam & Go Plus – Sort og gull
Pris: 749,-
Vekt: 950 gram
Vannbeholder: 70 ml
Skal bli varm etter: 45 sekunder
Watt: 1300
Følger med: Varmebeskyttende hanske, tøypose og børste til tykkere stoffer.
Vi har ekstra høye forventninger til Philips, i og med at de har så mange forskjellige modeller. Vi har derfor valgt å ta med to forskjellige fra merket i denne testen i ulike prisklasser. Dette er den dyreste av modellene som er med, og den skal fungere både vertikalt og horisontalt.
Denne modellen synes vi leverer godt når plagget er hengende, og helt greit som «strykejern». Det bra med denne er at den både av og på-knapp, samt en knapp som styrer når dampen skal komme ut. Det gjør at man slipper å «sløse» med dampen og har mer kontroll. Dampen kommer også jevnt og fint og den er god å holde i. Den kommer også med varmehanske som er et stort pluss! Den har litt for liten vanntank, man rekker kun nesten å steame ett plagg ordentlig før den må fylles på. Denne steameren er best i test, og kan erstatte strykejernet til hverdags.
Terningkast: 5
Philips Steam & Go
Pris: 449,-
Vekt: 880 gram
Vannbeholder: 70 ml
Skal bli varm etter: 60 sekunder
Watt: 1000
Følger med: Varmebeskyttende hanske og børste til tykkere stoffer.
Dette er den mer rimelige varianten til Philips. Den er veldig lik «storebror», men det som skiller denne modellen fra den andre er at den ikke har varmeplate som gjør at den kan «stryke» vertikalt. Det er det dog ikke sikkert man trenger, så dette er absolutt et godt alternativ hvis man ønsker seg en rimelig steamer. Man legger heller ikke særlig merke til at denne har litt mindre watt.
Den har i likhet med storebroren en fin form, og det som også trekker ned er den lille vannbeholderen.
Terningkast: 4
Steamery Cirrus No. 2 Steamer
Pris: 1299,-
Vekt: 590 gram
Vannbeholder: 83
Skal bli varm etter: 25 sekunder
Watt: 1500
Følger med: Varmebeskyttende pose som også kan brukes som hanske og børste til tykkere stoffer.
Det er ikke til å legge skjul på at denne steameren trekker det lengste strået når det kommer til design. Den er fin å se på, og det trekker absolutt opp. Denne er relativt stor, men likevel den letteste i denne testen.
Vi ble imidlertid skuffet da vi testet denne. Det tok 40 sekunder å varme den opp, selv om den lover at det skal skje i løpet av 25 sekunder. Kombinert reiseveske og hanske er en god idé, men fungerte ikke så godt da den blir for stor og klønete til å bruke som hanske. Dampen kommer jevnt og fint, men den føles ikke like kraftig som resten av de i testen på tross av høyest watt. Denne har en knapp som må holdes inne mens man steamer, som blir litt vanskelig. Vi tror heller ikke de har tenkt så nøye over designet som det kan se ut som, da det er en liten tupp på toppen av hodet som lager striper når man steamer. Denne skal man kunne brukes både vertikalt og horisontalt, og vi synes begge deler fungerte greit. Men vi ble ikke imponert til den stive prisen.
Terningkast: 3