Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Trendalarm: Platåskoene gjør comeback

PLATÅSKOENS COMEBACK: Stjernene har lagt sin elsk på skyhøye plattformsko. Fra venstre: Elodie, Anna Dello Russo med venninne og Addison Rae.
PLATÅSKOENS COMEBACK: Stjernene har lagt sin elsk på skyhøye plattformsko. Fra venstre: Elodie, Anna Dello Russo med venninne og Addison Rae.Riccardo Giordano / IPA og MARCO OTTICO / EPA

Stikkord: Jo høyere, jo bedre!

Til tross for at årets paljettkjole ble byttet ut med joggedressen i løpet av disse desemberdagene, har vi ikke lagt de høye hælene på hyllen helt ennå. Selv om en viss pandemi setter en ørliten stopper for store samlinger og feststemte kvelder på byen, betyr ikke det at vi ikke kan pynte oss litt. Det er jo tross alt jul!

Og etter jul kommer det et nytt år. Et år som – forhåpentligvis – er fylt av muligheter til å dra på litt ekstra. Disse anledningene trenger vi nemlig, for nå har vi kommet over et par sko som ser ut til å ta stor plass i trendbildet fremover.

A post shared by Ellie Delphine (@slipintostyle)

Platåskoene er tilbake!

Sakte, men sikkert har de sneket seg inn i motebildet, og nå har de virkelig slått oss rett i fleisen.

Har pandemien skapt en trend?

Platåskoene, eller plattformhælene om du vil, er på ingen måte noe nytt. Vi må faktisk helt tilbake til 1700-tallet hvis vi skal ta en titt på de første variantene. Ifølge Elizabeth Hemmelseck hos skomuseumet BATA i Toronto, ble plattformhælene brukt av persiske ryttere mens designere forsøkte å finne ut av arkitekturen på den høye hælen. Det forteller hun til CNN.

Hemmelseck forklarer videre at den høye hælen virkelig fant sin plass i motebildet på 30-, 70-, 90- og 2000-tallet, og at interessen for plattformvarianten vokste i tider hvor det var «sosial uro og økonomiske påkjenninger».

Kanskje det er derfor platåskoene nå gjør sitt comeback i motebildet etter to år med pandemi?

IKONISKE: Disse platåskoene fra Vivienne Westwood ble berømte etter at supermodellen Naomi Campbell falt på catwalken iført dem i 1993.
IKONISKE: Disse platåskoene fra Vivienne Westwood ble berømte etter at supermodellen Naomi Campbell falt på catwalken iført dem i 1993. CHINA NEWSPHOTO / REUTERS

Du skal ikke se bort ifra det! Da stjerneskuddet Olivia Rodrigo (18) skulle til Det hvite hus for å oppfordre folk til å ta coronavaksinen, fikk hun virkelig fart på blitzregnet.

Disse skyhøye, hvite platåskoene ble virkelig en snakkis etter besøket. For å toppe det hele hadde hun også stylet de iøynefallende skoene med sokker!

TRENDY: Olivia Rodrigo ankommer Det hvite hus iført noen skyhøye platåsko. Antrekket hennes er vintage Chanel.
TRENDY: Olivia Rodrigo ankommer Det hvite hus iført noen skyhøye platåsko. Antrekket hennes er vintage Chanel.Evan Vucci / AP

Spreke plagg og tilbehør har på mange måter blitt en motreaksjon til de eller grå pandemiårene vi har vært i. Da verdens største designere skulle presentere sine nye kolleksjoner etter å ha befunnet seg i pandemien en god stund, var det selvfølgelig farger, glitter og glam som preget mye av det vi så.

Og platåsko, selvfølgelig.

Versace er blant motehusene som har fått spesielt mye oppmerksomhet for sitt platåsko-design.

VERSACE: Bella Hadid viser frem det som kommer til å bli blant Versaces mest populære sko for høst- og vintersesongen 2021/2022.
VERSACE: Bella Hadid viser frem det som kommer til å bli blant Versaces mest populære sko for høst- og vintersesongen 2021/2022.VERSACE / Reuters
SOMMERKLAR: For vår- og sommersesongen 2022 viste Versace frem en ny platåskovariant. Den er fortsatt like chunky og fargerik som de vi så i høst- og vinterkolleksjonen, men denne har et nettere uttrykk med stroppene.
SOMMERKLAR: For vår- og sommersesongen 2022 viste Versace frem en ny platåskovariant. Den er fortsatt like chunky og fargerik som de vi så i høst- og vinterkolleksjonen, men denne har et nettere uttrykk med stroppene.Riccardo Giordano / IPA

Franske Saint Laurent har også laget noen par med plattformhæler, og de du ser under gir oss skikkelig bryllupsvibber. Som den norske influenceren Nina Sandbech skriver: «De perfekte skoene for en kort jente som meg.»

Kjendisfavoritt

Under årets Emmy Awards fikk vi også et gledelig gjensyn med platåskoene. Skuespilleren Bowen Yang (31) vekte nemlig oppsikt da han stylet sin svarte dress med platåsko i skinnende sølv.

Et antrekk som er blitt omtalt av medier verden over. Deriblant E! Online, Nylon og Daily Mail.

Ifølge The Daily Beast både Yang og stylisten fått masse skryt for antrekket, og kan også fortelle at de nå er utsolgt.

STJAL SHOWET: Bowen Yang fikk mye skryt for Emmy-antrekket sitt.
STJAL SHOWET: Bowen Yang fikk mye skryt for Emmy-antrekket sitt.Rich Fury / AFP

Lily Collins (32) og Ashley Park (30) er klare for ny sesong av «Emily in Paris». En serie hvor mote spiller en kjempestor rolle. Det var derfor bare på sin plass av skuespillerne hadde på seg de siste trendene på ukens «screening» av den nye sesongen som kommer 22. desember.

DOBBEL PLATÅ: Både Lily Collins (t.v.) og Ashley Park (t.h.) hadde på seg svarte platåsko for fremvisningen av sesong 2 av «Emily in Paris».
DOBBEL PLATÅ: Både Lily Collins (t.v.) og Ashley Park (t.h.) hadde på seg svarte platåsko for fremvisningen av sesong 2 av «Emily in Paris».Stefanie Keenan / Getty Images for Netflix

Men vi kan jo selvfølgelig ikke snakke snakke om platåsko, kjendiser og røde løpere og ikke nevne platåsko-dronningen selv: Lady Gaga (35). År etter år har artisten og skuespilleren gitt oss de villeste rød løper-antrekkene, og mange av dem ble toppet med noen ville platåsko.

EN FAVORITT: Lady Gaga har gått med platåsko hele karrieren sin.
EN FAVORITT: Lady Gaga har gått med platåsko hele karrieren sin.Wong Maye-E / Ap

Noen av disse skoene blir kanskje i overkant chunky og høye for noen av oss, men Gaga skal ha for sine kreative og iøynefallende looks!

ENTERTAINER: Lady Gagas Met-gallaantrekk i 2019 stjal all oppmerksomhet.
ENTERTAINER: Lady Gagas Met-gallaantrekk i 2019 stjal all oppmerksomhet. Doug Peters / Pa Photos
PREMIEREKLAR: Nå er Gaga aktuell med den nye «House of Gucci»-filmen og platåskoene er selvfølgelig med på premierefest.
PREMIEREKLAR: Nå er Gaga aktuell med den nye «House of Gucci»-filmen og platåskoene er selvfølgelig med på premierefest.Vianney Le Caer / AP

Så, fikk du fot for platåsko igjen? Kanskje kan du grave frem noen du allerede har i klesskapet? Skulle du kjenne på platåsko-mangelen (for hvem gjør vel ikke det, si), så får du kanskje fylt ditt behov her:

Høyhælte platåsko

Høyhælte platåsko

Svarte sko med åpen tå.

Rosa platåsandal

Rosa platåsandal

Platåsko med firkantet tupp og smale remmer.

Blokkhæl

Blokkhæl

Svarte sko med et lavere platå foran, samt en tykk hæl og remmer over foten.

PrikketeLuksus

Prikkete

Mørkeblå og hvite Saint Laurent-sko med sløyfedetalj foran.

Røde platåsko

Røde platåsko

Gå julen i møte med disse knallrøde platåskoene i fløyelseffekt.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?