Brukt solbrillekolleksjon: Det første paret ble solgt innen ett minutt

NYTT LIV: 30 gamle lesebriller har blitt fisket ut fra nattbordsskuffene og gjort om til trendy solbriller.

Optiker Arvid Krogh har redesignet 30 par med briller for hånd. Flere av luksusbrillene ble marinert i olivenolje før salg.

Ingeborg Christensen Breivik
Publisert:

Man tenker kanskje ikke at en bruktbutikkjede og en optiker er den mest naturlige duoen i verden, men interessen for Krogh Optikk og Fretex Arkivet sin brukte solbrillekolleksjon tyder på noe annet.

Det hele startet med et ønske om å bidra mer til samfunnet, som gjorde at Krogh Optikk for for 25 år siden begynte å samle inn gamle briller. Disse ble restaurert, pusset opp og sendt videre til ulike hjelpeprosjekter i samarbeid med Frelsesarmeen.

– Vi er en familiebedrift som har vært i bransjen i 146 år. Min oldefar hadde et sterkt sosialt engasjement, så det har preget måten vi har drevet Krogh Optikk, forteller Arvid Krogh, som i dag eier familiebedriften.

HÅNDARBEID: Arvid Krogh har for hånd pusset opp og redesignet 30 solbriller som han har donert til Fretex. Dette eksemplaret er signert Giorgio Armani.

I tråd med fremveksten av redesign og gjenbruk, fant de to samarbeidspartnerne i 2020 ut at det fantes enda mer gunstige måter å fremme både gjenbruk og veldedighetsarbeid på. Derfor begynte Krogh Optikk å luke ut de kuleste brillene fra innsamlingene – disse skulle deretter få nye liv som solbriller, som Fretex Arkivet så skulle selge videre i deres nettbutikk.

Alle inntektene fra samarbeidet går til Frelsesarmeens arbeid i Norge.

Luksusmerker

Nå er kolleksjonen blitt sluppet for tredje året på rad, og blant de redesignede solbrillene finner man luksusmerker som Chanel, Prada og Dior.

– Vi slapp 30 solbriller i årets kolleksjon, og det er så mye fint. Det er en veldig god blanding av alt fra Y2K-stilen, til vintage lesebriller fra Chanel som har blitt gjort om til solbrille, forteller butikkleder for Fretex Arkivet Nettbutikk, Line Jorddal.

Det var åpenbart at årets solbriller falt i smak, for halve kolleksjonen solgte ut innen 15 minutter.

– Det var noen smale Chanel-solbriller som gikk først, og de ble solgt innen ett minutt, forteller Jorddal.

Y2K: Det var de 2000-tallsinspirerte solbrillene som solgte ut først.

Prisklassen rangerer fra 1000–2000 kroner per solbrille, og mange av brillene har et klassisk Y2K-preg, som vi har sett mye av i motebildet en god stund nå.

– Man kan jo se for seg en dame i Holmenkollen som er lei av 90-tallsstilen, og at brillene hennes fra den tiden bare blir liggende i en skuff. Nå har de blitt pusset opp og er jo superaktuelle for en moteinteressert person i 20-årene, sier nettbutikk-lederen.

Butikklederen anslår at de vil tjene inn mellom 40–50 000 kroner på samarbeidet.

– En god deal

KKs moteredaktør, Ida Elise Eide Einarsdóttir, forklarer at secondhand og redesign har fått en stor oppsving de siste årene.

– Det er mer synlig i motebildet, og det snakkes mer om. Gjenbruk er rett og slett blitt trendy. Samtidig står både 90- og 2000-tallet fortsatt sterkt i motebildet. Det kan nok forklare hvorfor nettopp denne solbrillekolleksjonen fikk bein å gå på, mener hun.

Det er heller ikke å stikke under stol at det var luksusmerkene i kolleksjonen som ble solgt først. Dette var også Fretex forberedt på i forkant.

– Rent økonomisk er det jo utvilsomt en god deal – og avsender er to merkevarer som jeg tror står høyt i kurs hos mange. De har på en måte allerede gjort kurateringen for deg, og ettersom solbrillene både er renset, reparert, justert og pusset blir det på mange måter litt tryggere enn om man selv skulle kjøpt et par brukte solbriller for eksempel på Tise, sier Einarsdóttir, før hun legger til:

– Y2K-stilen har holdt sitt klamme grep om motebildet i en årrekke nå. Kanskje ikke like gøy for de som faktisk var unge på den tiden, men utvilsomt en av tiårets aller største og lengstlevende trender. Delvis problematisk med tanke på kort-korte skjørt og magetopper som gjør kropp til trend. Da er det enklere med tilbehør som solbriller. Men hei, det er motebransjen i et nøtteskall. Trender kommer og går, og kommer igjen. Men jeg snakker vel på vegne av flere når jeg sier at jeg håper Y2K-trenden snart er over for denne gangen. Plis.

Pusset opp for hånd

Selve prosessen med å velge ut og redesigne brillene, er det Arvid Krogh som har tatt for seg. Senest i går mottok optikeren en pose med gamle briller som han brukte ettermiddagen på å sortere gjennom for å finne ut av hvilke briller som kan bli født på ny.

– Det er jeg og en annen som går fysisk over alle brillene vi mottar. Da rengjør vi brillene og sliper til glass selv. Brillene som er laget av plast legger vi i olivenolje i en uke for å få tilbake gløden, forteller han med en liten latter.

Hele gjenoppfriskningen finner sted i Krogh Optikk sine lokaler.

SAMARBEIDSPARTNERE: Line Jorddal (t.v.), Arvid Krogh og Åshild Marie Sandvik møttes i Krogh Optikk sine lokaler for å planlegge samarbeidet.

– Jeg var egentlig litt skeptisk til blest rundt dette, for det skal bare handle om å legge godviljen til. Vi har ikke et annet mål enn at vi alle bidrar litt til samfunnet, forteller butikkeieren og legger til at det er givende å sitte igjen med følelsen av at man har bidratt med noe.

– De som donerer briller støtter en god sak, og det samme gjelder dem som kjøper solbrillene.

Når det gjelder de gjenbrukbare brillene som rett og slett ikke er lekre nok til å komme gjennom solbrille-nåløyet, så finnes det en hensikt for dem også. De pusses opp og doneres videre til veldedige organisasjoner som deler ut briller til trengende.

Publisert: