Seks ikoniske vesker og damene bak

DIOR: Det franske motehuset Dior har en veske oppkalt etter prinsesse Diana. Foto: Reuters

Fra prinsesse Diana til Audrey Hepburn og Jane Birkin, slik fikk noen av tidenes mest kjente luksusvesker navnet sitt.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Flere av moteverdenens mest ikoniske vesker har fått navnet sitt fra kjente kvinner. Du har kanskje hørt om vesker som «Kelly», «Birkin» og «Lady Dior»? De ble faktisk oppkalt etter kjente damer (du skjønner kanskje hvem?) fordi de brukte veskene så mye.

Grace Kelly «Kelly Bag» – Hermès

Grace Kelly var gift med prins Rainier av Monaco. Her i 1956 med Hermès «Kelly». Foto: AP

På 1930-tallet designet Hermès det vi i dag kjenner som «Kelly», det franske motehusets mest solgte veske gjennom tidene. Først sent på 1950-tallet fikk vesken navnet «Kelly». Det skjedde etter at Hollywood-stjernen, som senere ble Monacos prinsesse, Grace Kelly, falt for håndvesken. Kelly skal først ha oppdaget den under innspillingen av filmen «To Catch a Thief», da den var en del av kostymene hennes.

På midten av 1950-tallet skal Grace Kelly ha holdt vesken foran magen for å skjule at hun var gravid, ifølge Hermès selv. Bildene av hendelsen gjorde at veskens popularitet økte, og det franske motehuset døpte den «Kelly».

En av Grace Kelly sine «Kelly»-vesker under en utstilling i 2007. Vesken har en stiv pris både brukt og ny, og øker stadig i verdi. Foto: AP
Prinsesse Grace med elegant mamma-stil. Favorittvesken i en hånd, datteren i den andre. Foto: AP

Jane Birkin «Birkin Bag» – Hermès

Jane Birkin i 2008 med «Birkin»-bag, som er oppkalt etter henne. Foto: REUTERS

Sammen med Chanel 2.55 er Hermès «Birkin» en av tidenes mest kjente, og mest ettertraktede, luksusvesker. På en flyging fra Paris til London i 1984, satt den britiske skuespilleren Jane Birkin ved siden av daværende Hermès-sjef Jean-Louis Dumas. Birkin klaget over at hun ikke kunne finne en veske som passet hennes behov som ung mor, skriver Hermès. Dumas tegnet med en gang opp en rektangulær veske med god plass, og slik ble den første «Birkin»-vesken til. Jane Birkin har bedt om at Hermès fjerner navnet hennes fra vesken, blant annet fordi motehuset har laget modellen i krokodilleskinn. Det eksotiske skinnet skal ha vært resultat av grovt dyreplageri, ifølge PETA anno 2015.

Denne «Birkin»-vesken i krokodilleskinn ble solgt for 129,000 amerikanske dollar i 2007. Den dyreste «Birkin» noen gang ble solgt for 300,168 dollar på auksjon i 2016. Foto: AFP.

«Birkin»-vesker av ulikt kaliber har blitt solgt på auksjon for svimlende summer gjentatte ganger, og ventelistene er lange for en ny «Birkin» i Hermès sine butikker. I likhet med «Kelly» øker «Birkin» stadig i verdi.

Tidenes aller første Birkin, som ble laget til Jane, vises på Victoria and Albert i London sin utstilling «Bags: Inside Out» i vinter, skriver Vogue.

Jane Birkin og daværende partner Serge Gainsbourg på 1970-tallet. Foto: Getty Images

Audrey Hepburn «Speedy» – Louis Vuitton

Skuespilleren Audrey Hepburn er grunnen til at Louis Vuitton «Speedy» ble til. Foto: AP

Louis Vuitton «Speedy» er ikke oppkalt etter Audrey Hepburn, men «Speedy» ble faktisk lansert fordi Hepburn ba om det. Skuespilleren ønsket seg nemlig LV-bagen «Keepall» i en liten håndveske størrelse. Hun sa det til Louis Vuitton og slik ble «Speedy», nå en av det franske motehusets signatur-vesker, til i 1965.

Her er Hepburn med «Speedy» i 1968:

Lady Diana «Lady Dior» – Dior

Prinsesse Diana på sykehusbesøk i London i 1996, med «Lady Dior» i hånden. Foto: FP PHOTO

I 1995 ble det vi kjenner som «Lady Dior» lansert av det franske motehuset Dior. Den lille håndvesken ble raskt en favoritt for prinsesse Diana, som ble sett med den både på gallaer og på oppdrag i inn- og utland fra 1995 til sin død i 1997. Hun populariserte vesken, og den ble døpt «Lady Dior» til ære for henne. De siste 24 årene har vesken opprettholdt status som en av Diors mest ikoniske vesker, og blitt relansert gjentatte ganger av motehusets ulike designere. Den er også en del av V&A sin utstilling i London i vinter.

Liz Tilberis og Diana på MET-gallaen i 1996. Legg merke til den søte «Lady Dior»-vesken som matcher kjolen. Foto: AP
KJENDIS

Ti ganger Diana inspirerte oss

Jacqueline Kennedy Onassis «The Jackie» – Gucci

Tidligere førstedame Jacqueline «Jackie» Kennedy Onassis med Gucci-veske på armen. Foto: NTB SWEDEN

På 1950-tallet designet italienske Gucci vesken «Fifties Constance», en halvmåneformet veske i såkalt «hobo»-stil. Tidligere førstedame Jackie Kennedy ble fra 50-80-tallet sett så ofte med vesken at den ble synonymt med hennes navn, og etter hvert døpt «The Jackie». Veskemodellen ble blant annet kjent etter at hun brukte den til å gjemme seg bak for å unngå paparazzier.

«Jackie» ble en av det italienske motehusets klassikere, og har blitt redesignet gjentatte ganger. For årets høst- og vinterkolleksjon har Guccis Alessandro Michele relansert «Jackie 1961» i en rekke nye farger og materialer. Kjente fjes som Harry Styles har tatt vesken i bruk. Du har kanskje spottet den på sosiale medier de siste månedene? Gucci har nemlig delt ut «Jackie» til influensere verden over.

Alexa Chung «Alexa» – Mulberry

Britiske Alexa Chung på vei til Dior-show i februar 2020. Foto: AP

Mulberrys «Alexa» har kanskje ikke rukket å bli en klassiker enda, men den ligger godt an til å bli det. Selv om det er den nyeste vesken på denne listen, er den ti år gamle veskemodellen er allerede ikonisk, ifølge Harpers Bazaar. Mulberrys «Alexa» er inspirert av it-girl, nå Vogue-ansatt, Alexa Chung.

Hun brukte en vintage Mulberry «Elkington»-veske ofte, noe som inspirerte det britiske merket til å lansere en veske i hennes navn i 2010. «Alexa», som i høst ble relansert i forbindelse med sitt tiårsjubileum, har de siste ti årene vært en av Mulberrys mest populære produkter. Nå kommer den også i mer bærekraftige materialer og et bredt utvalg nye størrelser og farger.

Les også: Historien bak trenchcoaten

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge