Hva er egentlig beste måte å ta på en strømpebukse? Hvordan bør den vaskes? Og finnes det noe strømpebuksetriks? Vi har spurt ekspertene.
Strømpebuksen kan være litt av et irritasjonsmoment. Når man oppdager det lille hullet ved tåen, er det bare å fryse helt og ikke røre en muskel. Men dét er jo ikke akkurat en løsning det heller. Heldigvis finnes det noen gode råd å ta med på veien.
Lykke Sofie Myrås, som har over 35.000 følgere på TikTok, delte nylig et tips hun hadde fått etter å ha vært på strømpebuksehandling. Da fikk hun nemlig beskjed om å strekke på strømpebuksen før hun tok den på. Dette er kanskje noe med allerede gjør, men Myrås har fått et nytt «strømpebukseliv» etter det gode rådet.
– Det har absolutt fungert for meg, ja! Null hull og strømpebuksen sitter mye bedre på ved å strekke den ut først, sier hun til MinMote.
I tillegg til å ha fått godt over 150.000 visninger på videoen, ble det også lagt igjen en rekke kommentarer med andre triks.
– Jeg har tidligere testet ut hårspray og neglelakk på hull, men etter at jeg lærte «strekketrikset», har jeg ikke hatt behov for det. Det eneste jeg ikke har testet er å putte den i fryseren! Det får bli neste test.
På utkikk etter ny strømpebukse? MinMote har testet dem for deg! Se hvilke du bør shoppe – og droppe – her:
Test: Dette er den beste strømpebuksen
Gode tips
Alise Grande driver Bjørvika Undertøy i Oslo. Hun mener det å kjøpe en strømpebukse av god kvalitet, som regel alltid lønner seg.
– Det betyr imidlertid ikke at den tåler all slags håndtering. Den må behandles med like stor omhu som alt annet pent tøy. Om kvalitet kan måles i pris kan alltids diskuteres, sier Grande og legger til at strømpebuksene fra Wolford er en favoritt.
Når du først har funnet inn egne favoritt, så er det noen tips som er gode å ta med seg.
– Kjøp riktig størrelse, råder Grande.
– Mange tror at dersom de kjøper strømpebuksen litt for stor, så holder den lenger. Det stemmer ikke. Man skal selvfølgelig ikke kjøpe den for liten heller, men om den er for store vil den også bevege seg mer på kroppen og lettere få gnag.
Grande tipser også om å klippe negler på tær og hender før strømpebuksen tas i bruk.
– Smør gjerne hendene med håndkrem først, forteller hun og legger til at det også finnes strømpehansker du kan bruke.
Også Alise Grande anbefaler å strekke strømpebuksen før bruk.
– Det vil gjøre fibrene «klare» før de skal brukes. Rull strømpebenet helt sammen før du setter den på foten og trekk så forsiktig videre oppover benet. Aldri sett hele benet ned fra toppen!
Grande minner også på at steiner i sko, eller sko som er ødelagte på innsiden, kan ødelegge strømpen siden det gnisser borti.
– Fordel med høyere denier
Også Bettina Johnsen, kommunikasjonssjef og kreativ leder hos Pierre Robert, sier det er en god idé å strekke på strømpebuksen når du tar dem ut av innpakningen. Før du tar dem på, er det også smart å gjøre følgende:
– Ta av ringer. Skal du ta på særlig tynne strømpebukser, kan det være lurt å ta på seg vanter – spesielt om du har lange negler. Og vær selvfølgelig obs på tånegler.
Når du har fått på deg strømpebuksen, tipser Johnsen om å justere og «fordele» stoffet litt slik at den sitter helt riktig og ikke har unødvendig «strekk» på bestemte punkter.
– Tynne strømpebukser er dessverre skjøre av natur, uansett hvor dyre de er, og kan revne om man kommer borti noe som hekter ut masker. Er du av den litt uheldige typen, eller planlegger en kveld med mye dansing, kan det derfor være en fordel å velge en strømpebukse med høyere denier.
Slik vasker du strømpebuksen
Ifølge Johnsen kan tykke strømpebukser som behandles pent vare relativt lenge – og ved riktig bruk kanskje i flere år.
– For å klare det må de vaskes i pose og gjerne på lavere temperatur og lav sentrifugering – helst på finvask.
Hun legger til at dersom vi ikke bruker vaskepose, vil bena snurres og dras mellom de andre klærne.
– Unngå også å bruke både tøymykner og tørketrommel. Veldig tynne strømpebukser kan du håndvaske, sier hun og fortsetter:
– Ullstrømpebukser bør vaskes på ullprogram og med spesialvaskemiddel for ull. Se gjerne etter strømpebukser med elastan og polyamid. Det gir god stretch og gjør at strømpebuksen både sitter godt og holder fasongen.
– Hva er den største strømpebuksefeilen vi gjør?
– Det er vel kanskje å behandle dem for røft. De blir for ødelagt om man ikke ruller dem forsiktig når vi tar dem på, ikke vasker dem i vaskepose, legger dem i tørketrommelen, for eksempel.
– Samtidig er det en stor «feil» å kaste dem i restavfallet. De skaper store problemer for gjenvinningsanlegg fordi de kan henge seg opp i maskineriet. Strømpebukser kan faktisk gjenvinnes og lages til noe annet, som isolasjonsmateriale. Det finnes per i dag ikke noe godt gjenvinningssystem for tekstil i Norge, selv om det nå jobbes med, sier Johnsen og legger til at Fretex tar imot tekstilavfall så lenge det merkes tydelig med «avfall» på posen.