Mote

Unngå å bli lurt: Slik ser du om en designerveske er ekte eller «fake»

DRØMMEVESKEN: For mange fashionistaer er en Chanel-veske den ultimate drømmen - mens å bli lurt til å kjøpe en falsk merkevare er marerittet. Foto: Getty Images

Skal du kjøpe en brukt veske fra Chanel, Louis Vuitton eller Prada på et bruktmarked eller på nett, bør du passe på at du får ekte vare og ikke en «fake». Ved hjelp av disse enkle triksene er du et godt stykke på vei.

Mina Martine Lystad
Publisert:

Nedenfor ser du en sjekkliste over ting du må være ekstra oppmerksom på hvis du kjøper en designerveske på nett, på en bruktbutikk eller hos en forhandler som normalt ikke fører det aktuelle merket.

KLÆR

Her gjør du designerkupp på nett

1. Er det ekte skinn?

Først og fremst må du finne ut om vesken er laget av skinn eller ikke. I motsetning til skinnimitasjoner, der overflaten er jevnt ruglete over hele, har ekte skinn en mer ujevn overflate og mønster selv om skinnet er glatt. Vær også oppmerksom på om du ser tegn etter limrester på skinnet. Å bruke lim for å holde vesken sammen er hyppig brukt på «fake» designvesker.

2. Hvordan er sømmen?

Ekte designvesker er solide, jevnt sydd sammen og har som en huskeregel minimum 10 sting per engelske inch - altså 2,5 cm.

3. Serienummer?

De fleste vil se etter et serienummer for å finne ut om vesken de skal kjøpe er autentisk eller ikke, men for veldig gamle vesker er ikke nødvendigvis dette den beste indikatoren fordi mange av de store merkevarehusene ikke begynte med serienummer på veskene sine før på 80-tallet. Det er derfor bedre å se på en del av de mer merkespesifikke kjennetegnene som er listet opp under for å finne ut om vesken er ekte eller ikke.

Skal du handle i utlandet bør du også huske på tollreglene, samt shoppingfellene du kan gå i i syden.

Slik ser du forskjell på en ekte og «fake» Chanel-veske:

Foto: Getty Images

♥ I den velkjente Chanel-logoen skal den høyre C-en ligge over den venstre på toppen, og den venstre skal ligge over den høyre nederst på logoen.

♥ Se også inni vesken at skruene som er brukt for å skru på plass låsen har flatt skruhode og at det står inngravert «Chanel» og «Paris» til henholdsvis venstre og høyre på metallplata som holder låsen på plass.

♥ Om vesken du ser på er av den klassiske sorten med vaffelsøm, skal mønsteret i sømmen på lokket og resten av vesken passe helt når vesken er lukket. Gjør den ikke det har den ikke det fantastiske håndverket som kjennetegner en ekte Chanel og er sannsynligvis en kopi.

Slik ser du forskjell på en ekte og «fake» Louis Vuitton-veske:

Foto: Getty Images

♥ Se nøye på logoen. En ekte Louis Vuitton-veske har logoer i gull med brune striper igjennom. Unngå vesker der LV-logoen er for fargemettet eller er gullfarget med grønnskjær i.

♥ Flesteparten av Louis Vuitton-veskene laget etter 1980 har en produksjonskode stemplet inne i veskerommet. Siden 1990 består koden av to bokstaver etterfulgt av fire nummer, men før den tid var koden én eller to bokstaver etterfulgt av tre nummer. I enkelte tilfeller var det også bare tre nummer.

Les også: Fire fantastiske shopping-flyplasser

♥ I gamledager laget Louis Vuitton alle veskene sine i Frankrike og på en ekte vintage-veske skal det derfor stå «Made in France» inne i veskerommet. De senere årene har produksjonen utvidet til USA, Spania, Tyskland og Italia.

♥ Se etter logoer som er opp ned på baksiden av vesken. Ikke alle, men ganske mange ekte vesker er laget av ett stykke skinn som gjør at logoen naturlig nok blir stående opp ned på baksiden av vesken.

Slik ser du forskjell på en ekte og «fake» Prada-veske:

Foto: Getty Images

♥ R-en i logoen på Prada skal ha en liten sving på det fremste «beinet». Er den rett er ikke vesken autentisk.

♥ Prada bruker bare glidelåser fra disse fem merkene: Lampo, Ykk, Riri, Opti og Ipi. Merket på glidelåsen finner du inngravert bak glidelåshodet.

♥ Alle metalldeler på en autentisk Prada-veske vil være inngravert med merkenavnet.

Slik ser du forskjell på en ekte og «fake» Fendi-veske:

Foto: Getty Images

♥ Se på logoen. Den skal være jevn og symmetrisk uansett hvor på vesken den forekommer.

♥ Ta en ekstra titt på låsen. Fendi-låser er perfekt kvadratformet og er tunge. Om de er ujevne i formen eller for lette er vesken sannsynligvis en kopi.

♥ Se på veskestroppen. På en Fendi-veske skal stroppen være laget av et helt stykke skinn uten noen lag. I tillegg skal det ikke være noen plast eller vinylkant på stroppen.

LIVSSTIL

Fem vintagebutikker du bør besøke i Berlin

Slik ser du forskjell på en ekte og «fake» Coach-veske:

Foto: Getty Images

♥ Klassiske og litt eldre Coach-vesker er i motsetning til vesker av andre merker noe mer rufsete på innsiden. De har ofte tydelige lærkanter med en mer uvøren finish og du kan også se skillet der fargen de har brukt til å farge læret med stopper og den naturlige fargen på skinnet står igjen på kantene eller under lommen. Nyere Coach-vesker er som oftest foret med et stykke tøy av god kvalitet i farger eller mønster. Kopier er ofte foret med et tynnere materiale, tynn sateng eller acetate, og er dekorert med Coach-logoen.

♥ På innsiden av veskene finner du en merkelapp som beskriver merket, samt ofte inneholder et serienummer. De eldste veskene har ikke nummer, men en god huskeregel for å se om den er ekte er å passe på at alle ordene er leselige, at ingen av dem går inn i hverandre og at de ikke har noen skrivefeil.

Publisert:

Les også

 1. TILBEHØR

  Pumps og sandaler: Sesongens fineste festsko

 2. TILBEHØR

  Støvletter og sko: Sesongens fineste fottøy

 3. TILBEHØR

  Disse står bak Norges kuleste brillemerke akkurat nå

Finn mer innhold om:

 1. Shopping
 2. Vintage

Relaterte artikler

KLÆR

Oslo-folk i kø for å kuppe designervarer på billigsalg

MANN

De nye klassikerne: Sjekk prisforskjellen på originalene og kopiene

MANN

Tiårets best kledde mannlige kjendiser

KLÆR

AW22: Alt du må vite fra moteukene

TILBEHØR

Solbriller for menn og damer: Finn briller som kler din ansiktsform

TILBEHØR

Slik lager du din egen it-sekk

TILBEHØR

Camilla Pihl for Bianco: Skoene du bør shoppe og droppe