Norske merker lager «design»-ansiktsmasker

EN DEL AV ANTREKKET: En gjest på moteuken i København avbildet iført ansiktsmaske som matcher antrekket hennes. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

– Jeg har stor tro på at dette en en trend vi kommer til å se mer av, sier moteekspert. Ansiktsmasker i ulike mønstre og farger er på full fart inn i motebransjen.

Publisert:

I stadig flere land blir ansiktsmasker og munnbind anbefalt eller påbudt for å forebygge smittespredning. Her i Norge er vi ikke der helt enda, men Folkehelseinstituttet (FHI) foretar nå en vurdering rundt hvorvidt nordmenn bør bruke munnbind og ansiktsmasker i ulike situasjoner i hverdagen. Det er ventet at det vil komme mer informasjon om dette på fredag.

Ps! Det er imidlertid viktig å skille mellom medisinsk munnbind og ansiktsmaske. Sistnevnte er for privat bruk, og kan være fabrikkproduserte eller hjemmelagde og enten brukes én gang eller vaskes og brukes om igjen. Beskyttelsesgraden til slike masker er ukjent, men de kan redusere dråpespredning, skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på sin nettside. Les mer på sikkerhverdag.no.

Moteekspert: – Trend-stempel

Under moteuken i København kunne var umulig å ikke legge merke til at ansiktsmasker i forskjellige mønster og farger preget sesongens streetstyle. Mote- og skjønnhetsansvarlig i Costume, Sonia Uppal, har registrert at ansiktsmasker er i full fart på vei inn i moteverden.

– Jeg har, som flere andre, et ambivalent forhold til munnbind, men jeg synes det er mye enklere, og kanskje litt gøyere, å bruke et tøystykke foran munn når det er designet og laget av et motehus, sier Uppdal og fortsetter:

– Jeg har også sett flere gatemotebilder fra moteuken i København hvor anerkjente influencere topper antrekkene sine med et munnbind. Det er med på å gi den et trend-stempel.

Uppal har tro på at «design»-masker vil bli en økende trend i tiden som kommer.

– Jeg heier på ansiktsmasken som det nye it-tilbehøret, og har tro på at dette er en trend vi kommer til å se mer av. Også kanskje på catwalken i det internasjonale motebildet når de store motehusene avduker kolleksjonene sine for neste sesong, sier hun og legger til at ansiktsmasken ikke trenger å matche til resten av antrekket.

– Gå for en farge eller et print du liker, er Uppals tips til de som vil skaffe seg en ansiktsmaske i tøy.

Da butikken og merket Studio Bazar på St.Hanshaugen i Oslo la ut bilde av sine nysydde ansiktsmasker for en uke siden ble de utsolgt på én dag.

– Responsen er enorm! Vi blir kontaktet hver dag av kunder som ønsker å kjøpe masker. Vi fyller på så snart vi får sydd opp flere, sier Emma Wright, eier av Studio Bazar.

Wright samarbeider med organisasjonen Nabo design i Bjerke Bydel i Oslo for å sy opp maskene. Organisasjonen jobber med å sysselsette kvinner og samtidig drive praktisk språktrening i Groruddalen.

De nå utsolgte ansiktsmaskene er sydd av gammel restestoff og stoff fra feilvarer fra Studio Bazar. Maskene er tolags med bomull og kan vaskes på 60 grader.

– Prisen er satt så lav for å dekke utgifter, det er viktig for oss at vi ikke proffiterer på corona. Det er et såkalt non profit-prosjekt, forklarer Wright.

– Hos Emma ble alt utsolgt på en dag, og hos oss noen få dager mer. Nå jobber damene på spreng med å få sydd opp flere. Det er veldig moro, sier Ane Storhaug, daglig leder av organisasjonen Nabo Norge.

Du kan også sy eller lage ansiktsmaske hjemme hvis du har noe stoff liggende. Se hvordan i videoen under:

ByTiMo og Holzweiler i gang: – Stor etterspørsel

Og så de norske merkene ByTiMo og Holzweiler er i gang med produksjon av ansiktsmasker.

– Hvorfor velger dere å lage munnbind nå?

– Vi ble spurt av samarbeidspartnere våre på det amerikanske markedet om å lage ansiktsmasker i ByTiMo-print, og lager dette nå for blant annet Saks 5th Avenue i New Yok. I den forbindelse bestemte vi oss også for å selge en runde på det norske markedet, i begrenset opplag, forteller markedsjef i ByTimo Elisa Mollat.

– Maskene er laget av to lag 100% organisk GOTS-bomull (sertifisert bomull). De knytes bak øret, og kan vaskes på 60 grader, legger hun til.

Artisten Maria Mena viste seg tidligere i uken på Instagram iført en blomstrete ansiktsmaske hun hadde fått sponset av ByTiMo. Senere samme dag utfordret hun Holzweiler til å lage masker på Instagram. Susanne Holzweiler svarte at utfordringen var akseptert.

Andreas Holzweiler sier følgende til MinMote:

– I utgangspunktet ønsket vi ikke å kapitalisere på pandemien til tross for muligheten til å bestille masker, men nå hvor masken kanskje blir en del av hverdagen og etterspørselen er stor. Så kommer vi nok til å ha masker fra Holzweiler fremover.

Ved bruk av munnbind eller ansiktsmaske, er det IFØLGE FHI VIKTIG Å HUSKE FØLGENDE:

• Pass på at masken sitter tett rundt nese, munn og hake.

• Vask eller desinfiser hendene før du tar på eller berører masken.

• Munnbind og ansiktsmaske har begrenset levetid, og må byttes ut med jevne mellomrom.

• Blir masken fuktig, er den mindre effektiv.

• Ansiktsmasker til flergangsbruk må vaskes på minst 60 grader.

• Man må fremdeles følge smitterådene ved å utvise god hygiene og holde seg hjemme om man er syk.

Slik bør man bruke ansiktsmaske av tøy, ifølge FHI. Illustrasjon: FHI
Publisert: