Slik fjerner du salt fra skoene

NEDTUR: Sko med saltflekker er ingen höjdare. Uggs er særlig utsatt for saltutslag, i saken får du råd til hvordan de kan bli gode som nye.

Fire smarte steg for sko uten flekker.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Slapseføre og skinnsko kan være en dårlig kombo. Skoene får fort saltrender, og det gjør dem ikke lenger like fine, og det er med på gjøre holdbarheten kortere.

Det er vanskelig å glemme Ugg-bølgen som skylte over landet på tidlig 2000-tall. Nå er Ugg-skoen er tilbake i motebildet, og er sett på føttene til kjendiser som Kendall Jenner den siste tiden. Skoen er også særlig utsatt for stygge saltrender ettersom sålen er tynn, og det semskede skinnet mykt.

IKKE SKOENES BESTEVENN: Slaps og smeltende snø og is kan føre til at skoene får saltrender.

Har du merket hvite eller grå ringer rundt nederst på skoen? Saltmerkene oppstår når deler av skoen blir våt, og når de tørker blir saltet sittende igjen. Hos tradisjonsbutikken Skomaker Dagestad opplever de stadig at kunder kommer innom med saltrender på skoene og lurer på hvordan man kan få bukt med dem.

– Det er et vanlig utfordring som fort skjer. Det er salt fra veien og naturlig vann som har salt i seg som trekker inn i skoen. Det er ikke noe stort problem å fikse, men det kan se stygt ut, sier Kanako Mizushima.

Her er fire steg som sikrer fine vintersko:

1. Impregnering

Impregnering av nye sko er førstepri og alfa og omega for alle sko som skal ut i ruskeføre.

– Etter du har kjøpt sko bør du smøre eller spraye med impregnering. Når du kjøper sko er de allerede litt tørre, så de har godt av litt pleie, sier Mizushima.

Impregnering

Impregnering

Spray til impregnering av skinnsko.

90,-hos Lille Vinkel
Gå til butikk

2. Vask

Om skaden allerede har skjedd, og du har glemt hele impregneringen, er det ikke for sent å redde skoene om de har fått saltutslag. Det første du må gjøre er ifølge eksperten å vaske skoene. Her finnes det egne produkter tilpasset vask av skinnsko, men om skoen ikke er laget av veldig delikat skinn kan du forsiktig prøve deg frem med noe du sannsynlig allerede har hjemme.

– Du kommer langt med litt utvannet eddik eller ullvaskemiddel. Vask skoene godt med en klut, og hvis skinnet har blitt skjoldet eller boblete, må man rense hele skoen for at det skal bli pent og jevnt.

Tilpasset flekkfjerner

Tilpasset flekkfjerner

Hiver Winter - Stain Remover fra Saphir er tilpasset for å fjerne salt fra skoene.

159,-hos ShoeCare
Gå til butikk
Skorens

Skorens

Skum, klut og børste for rens av sko.

130,-hos DinSko
Gå til butikk

3. Tørk godt

Etter vasken anbefaler Mizushima til å tørke skoene godt med en klut. Deretter bør du la skoene tørke godt i minst et døgn i romtemperatur før du tar dem i bruk igjen.

4. Fluff opp eller smør

Etter at skoene er tørket trenger de næring. Har du en sko i glatt skinn bør du smøre dem med skokrem, mens semskede sko kan sprayes.

– Hvis du kjenner at skoene ble litt tørre, må de smøres med næring. For vanlig skinn bør skoene smøres med krem, fett eller olje for sko, sier Mizushima. For semskede sko er spray som inneholder olje en god løsning.

Om du har en semsket sko, som Uggs, bør du bruke en børste for semsket skinn til å børste fibrene tilbake til sitt originale utseende.

Lærbalsam

Lærbalsam

Naturlig lærbalsam fra Red Wing.

190,-hos Skomaker Dagestad
Gå til butikk
Flytende skokrem

Flytende skokrem

Flytende pleie til svarte, semskede sko.

79,-hos MyFeet
Gå til butikk
Til semskede sko

Til semskede sko

Børste til semskede sko. Børst alltid på en skjult flate først.

40,-hos 40
Gå til butikk
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: