Tannsmykker gjør comeback
Klar for some sparkle på tennene? Nå vender trenden tilbake, og vi tester tannsmykke-trenden.
2000-tallets tanntrend er tilbake – og den er over alt!
Vi har sett det i munnen til Tomine Harket og youtuber Amalie Olsen. Nå vet vi også at selveste Måneskin-Damiano har fått bling i tennene.
– Tannsmykker har blitt veldig populært de siste ett til to årene. Vi har lagt merke til at det er veldig mange som spør om tannsmykker, sier tannlege Anne Myrlund Vollstad (29).
Hun har opplevd at pasienter vil ha så mange som ti tannsmykker om gangen.
– En pasient skulle ha på alle hjørnetennene. Det ble skikkelig bling, forteller hun.
På hennes tannklinikk er det rundt tre pasienter i uken som vil ha påsatt tannbling. Det er oftest unge kvinner mellom 18 og 30 år, men hun har også lagt merke til at flere menn vil ha.
Vi måtte sette trenden på prøve, og fant et do-it-yourself-sett på Internett. Slik gikk det da VG-journalist Maja forsøkte å sette på selv.
DIY tannsmykking
VG-journalist Maja Mathilde Nilsen (21) er testkanin for hjemmesettet som vi kjøpte for 699 kroner, ikke inkludert frakt.
Vi ble først overrasket over hvor lite det trengs for å sette på tannsmykker selv. Førsteinntrykket var at det så overkommelig ut.
Selger skriver på nettsiden at tannsmykkene skal vare alt fra én dag til to uker, noe som vi synes det var et litt stort spenn.
På den positive siden fikk vi med seks krystaller, noe som koster mye mindre enn hos tannlegen, som krever 100 kroner per stykk.
Nettsiden selger også separate krystallsett til 199 kroner for seks stykker.
Det var ikke med så mange instrukser, og heller ingen papirer som forklarte hva som var i de to små krukkene som kom med.
Nettsiden vi kjøpte av skriver heller ingenting som hva slags væske det er i de ulike krukkene, og kun at selve limet ikke er like sterkt som hos en faktisk tannlege.
Vi tok kontakt med nettbutikken for å få svar på dette. Se svar lenger ned i artikkelen.
Maja bestemte seg for å sette på tre kystaller på den ene hjørnetannen på øverste tannrad, og én liten krystall på hjørnetannen i nederste rad.
Leppeholderen hjalp til å holde munnen fri, men det førte også til en del spytt som ble dannet i munnen, og bomullsdottene var derfor til god hjelp for å stanse sikkel.
Med hjelp av en fargestift, som i instruksen ble kalt «voksapplikator», plukket Maja opp de bittesmå steinene og plasserte der hun ønsket.
Vi savnet klarere instrukser på hvor stor mengde gel og lim som måtte til. Her måtte vi bare gjette oss til hvor mye man trengte av hver. Det rensemiddel-lignende gelet var dessuten sterkt.
I instruksjonen sto det også at man er anbefalt å bruke solbriller under UV-strålingen av tennene for å strøkne limet.
Slik ble resultatet:
Vi ble svært overrasket over krystallene faktisk ble sittende på etter at Maja skylte munnen sin med vann. I skrivende stund er alle de fire krystallene fortsatt på.
Vår helhetlige vurdering er at hjemmesett funker bra hvis man ikke har en lokal tannlege som kan sette på bling til rimelig pris.
Men konklusjonen vår er likevel at vi heller går til tannlegen neste gang vi vil ha tannsmykker, da det koster bare 226 kroner mer for profesjonell hjelp, og sitter mye lenger enn to uker.
Alt i alt et kit som funker, men sett av god tid og tålmodighet. En hjelpende hånd er også lurt, selv om Maja klarte fint alene også. Minus for begrenset informasjon og bruksanvisning.
Majas personlige vurdering:
«Jeg hadde ingen høye forventninger, og ble derfor overrasket over at krystallene satt såpass godt. Likevel var det litt kaotisk å sette på tannsmykkene selv, da det var få instruksjoner som fulgte med. Jeg synes det er litt for dyrt når varigheten kun er antatt opp til to uker. Men kanskje DIY-settet er en god løsning for dem som ikke ønsker noe langvarig?»
Pris: 699 kroner + 55 kroner i frakt i Norge.
Tannsmykker hos tannlegen
VG-journalist Xueqi Pang (26) dro til en tannlege i Oslo for å få tannsmykke.
Hos denne spesifikke tannklinikken fikk hun valg om flere typer smykker. Til slutt endte Xueqi med en gullbelagt måne, som hun ville ha på venstre hjørnetann.
Selve behandlingen gikk veldig fort og smertefritt. Tannlegen tilbød også å endre plassering på tannsmykket hvis hun ikke likte den første plasseringen.
Ulempen med tannlegebehandling er at smykket koster 100 kroner per stykk, mens i hjemmekittet får man med seks smykker. Det er med andre ord mye rimeligere å kanskje kjøpe smykker selv og ta med.
Tannklinikken vi besøker har dessuten 18-årsaldersgrense.
– Det har vi på alt som er regnet som rent estetisk behandling. Det har noe med kroppspress å gjøre, rett og slett, sier tannlege Anne Myrlund Vollstad.
Xueqis vurdering:
«Jeg ble veldig fornøyd med gullmånen, og er glad det var andre smykker enn bare krystaller. Hele behandlingen tok veldig kort tid, og det var enkelt og greit, – uten noe søl. Synes kanskje 1000 kroner er litt dyrt, men det er verdt det hvis det blir sittende på lenge.»
Pris: 890 kroner for behandlingen + 100 kroner for smykke.
Ber folk være forsiktige med hjemmekit
President i Den norske tannlegeforening Heming Olsen-Bergem sier at tannsmykker ikke er farlig for tennene, men ber forbrukere likevel være oppmerksom på karies. Spesielt ved bruk av hjemmekit.
– Tannsmykker vil være et område hvor det er vanskelig å holde det rent, hvor bakterier lett fester seg og hvor man kan få hull. Risikoen for slike plager er desidert størst ved hjemmekit, da det er vanskelig å få etset på rett sted og å få en god, tett og jevn liming til tannen.
Han sier at ved påsetting av tannsmykker må overflaten etses hver gang.
– Det er viktig at dette gjøres kontroller og riktig for å unngå å etse på tannkjøttet. Tannen skades for hver gang man etser. Ising kan oppstå i forbindelse med slik etsing, opplyser Olsen-Bergem.
– Så er det farlig å sette på selv?
– Jeg anbefaler folk å tenke seg om før de setter på tannsmykker, da det kan medføre fargeforskjell på tennene hvis de sitter der over tid og så faller av. Smykker på tenner kan også virke irriterende på slimhinnen på innsiden av leppene, og kan potensielt øke risikoen for munnskåld, herpessår eller forkjølelsessår.
– Har dere merket trenden?
– Slike tannsmykketrender går i bølger. Det ble satt på mye smykker på slutten av 90-tallet. Så kom grills. Tannsmykker ble også brukt av de gamle aztekerne, så dette er ingen ny trend. Vi har merket en liten økning i etterspørselen.
Vi benyttet også muligheten til å stille tannlege Anne Myrlund Vollstad hva hun synes om hjemmesettet som vi kjøpte på nett. Hun har aldri sett et slikt hjemmesett før.
Tannlegen stusser på innholdet som kom i to små krukker.
– Er det skummelt at ikke jeg vet hva som er opp i disse? spør Maja.
– Ja, litt. At det ikke står noe som helst innhold på krukkene, det synes jeg ikke er helt bra, svarer tannlegen.
Svarer på kritikken
Hjemmesettet er kjøpt fra nettbutikken Iced by mh. Den er eid av Meriam Hemaz, som driver den helt på egenhånd.
– På nettsiden er det bilde av innhold og produkter som jeg bruker når jeg lager settene. Det er veldig enkelt å finne alt på nettsiden. Jeg skriver også at produktene som er i pakken er det samme som tannleger bruker.
Hun sier til VG at krystallene er blyfrie og trygge for kroppen.
– Jeg har prøvd å bruke enklere ord, slik at en hvilken som helst forbruker skal kunne forstå innholdet, skriver Hemaz til VG.
Hun sier at alt kjøpes fra utsalgssteder for autorisert tannlegeutstyr.
– Jeg er utdannet tannpleier, og jeg ville aldri ha tilbudt et produkt som ikke er trygt for tennene.
Hemaz opplyser også at tannsmykkene kun er ment for å sitte midlertidig, og ikke over lenger tid. Noe hun også opplyser på nettsiden.
VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER? Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM!