Dette er skoen motebransjen elsker

HYPET SKO: Skoen 900v5 fra New Balance er en av motebransjens sko-favoritter.

Hva er greia med New Balance 990?

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Det finnes mange ikoniske og evige klassikere når det kommer til joggesko. Men er det en sneaker som sniker seg inn nærmest over alt er det skoen 990 fra New Balance.

Skoen er sett på føttene til superstjerner som Kaia Gerber og Harry Styles, men også på mannen og kvinnen i gaten.

Originalen ble lansert som en løpesko i 1982 under navnet 990. Siden den gang har det kommet fem versjoner. Nå er det 990v5 som er i butikk, med slagordet «Worn by supermodells in London and dads in Ohio».

Les også: De fineste sneakersene denne våren

Men hva er egentlig greia med den helt vanlige, grå joggeskoen som har blitt motebransjens «må ha»-sko?
Ifølge Esquire er New Balance merket som klarte å gjøre sneakers kult igjen. Når MinMote-redaksjonen har vært på jakt etter skoene har vi fått beskjed om at de er utsolgt både i Norge og internasjonalt.

Skoen var i sin tid den første joggeskoen som kostet over 100 dollar, og markerte seg med dette som en luksus-løpesko. I dag koster versjon fem rundt 2000 kroner, men den har tatt veien fra eksklusiv løpesko til hverdagsfavoritt.

I motesammenheng er det særlig den grå skoen som har fått en oppsving, etter at moteprofilene la sin elsk på skoen 990v4 som ble lansert i 2016. I 2019 kom modellen 900v5, og kultstatusen var et faktum.

– Det er en sko som er ganske universell. Den kommer hovedsakelig i sort, mørkleblått og lys grå. Den er ren, samtidig som den er sporty. Det gjør at man kan bruke den til typisk sports fashion, samtidig som man kan gå med den til dressbukse og fin frakk, sier Sebastian Iversen, butikksjef hos sneakersbutikken Tennis i Bergen.

Han trekker frem Sporty & Rich-grunnlegger Emily Oberg som en stor trendsetter og viktig pådriver for skoen.

– I 2016 var det først hipstere og motefolk som gikk med den. Det tar litt tid før den når mainstream-massene. Det viktigste er at sneakers har blitt så sentralt i generelt i motebildet. Det er akseptabelt å bruke sneakers fremfor høye hæler, sier han.

TILBEHØR

Skoene som gjør comeback nå!

Han sier at skoen har blitt mer og mer sentral etter at den kom tilbake for fult i 2016. Den grå 990-modellen har vært en favoritt i MinMote-redaksjonen i flere sesonger, rett og slett fordi den passer til alt, og er svært komfortabel.

– 990 har vært der lenge, og bygget seg opp til dit den er i dag. Det har vært en viktig modell for New Balance hele veien. New Balance har gjort den riktige markedsføringen, viktige personer som har vokst med sosiale medier, har vokst med New Balance, sier Iversen.

A post shared by Sonia Dhillon (@soniaheartsfashion)

Iversen trekker også frem modeller som Nike AirMax og Stan Smith og Gazelle fra Adidas som sko som har hatt lignende suksess de siste årene.

I år er det også 20 år siden modellen 991 ble først ble lansert. Denne kommer nå i en oppdatert versjon, så denne vil trolig se mer av de kommende sesongene.

– 991 har en litt mykere demping, er hakket mer sporty og har et litt smalere design så den blir litt nettere på foten, forklarer Iversen.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.