Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Tar tempen på trenden: Gladiator­sandalen

TILBAKE: Gladiatorsandalen har gjort comeback i motebildet. Her fra visningen til Ports 1961.
TILBAKE: Gladiatorsandalen har gjort comeback i motebildet. Her fra visningen til Ports 1961.Victor VIRGILE / Gamma-Rapho via Getty Images

De er både elsket og hatet, men hva synes moteekspertene om skoens comeback?

Designere lar seg gjerne inspirere av tidligere tiår. Noen sesonger er 70-tallet i fokus, mens andre ganger er det 2000-tallet som gjelder. Det er i hvert fall slik det er nå. Vi har surfet på den såkalte Y2K-bølgen i lang, lang tid, og flere trender har dukket opp igjen.

Dette har vært til glede for mange, men noen (undertegnende inkludert) har mildt sagt rynket på nesen.

Hva synes egentlig motebransjen om disse trendenes comeback? Er de for eksempel klare for at gladiatorsandalen finner sin plass i motebildet igjen? Vi har tatt trend-tempen:

60-tallet er tilbake

– Det er ikke så rart gladiatorsandaler er trendy i år, ettersom flere trender fra 60-tallet er tilbake, sier Stine Nibe Ravneberget, konstituert redaktør i Melk og Honning.

– Valentino, med Pierpaolo Piccioli i spissen, viste i fjor frem en sommerkolleksjon inspirert av en tidligere kolleksjon fra 1968, med nettopp gladiatorsandaler krypende oppover samtlige legger på catwalken. At flere av skoene hadde nagler, var en moderne og fresh vri, synes jeg.

Valentino SS22
Valentino SS22STEPHANE MAHE / Reuters

Nibe Ravneberget trekker også frem Maria Grazia Chiuris kolleksjon for Dior.

– Her var gladiatorsandalene også inspirert av det glade 60-tallet, men hennes tolkning var med et hint av snuppete Mary Janes. Elsk!

Dior SS22
Dior SS22CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Men til tross for at Diors sandaler falt i spesielt god jord hos redaktøren, har hun ikke kastet seg på sommertrenden.

– Det er gjerne mer flate, noe sporty og maskuline gladiatorsandaler med mye stropper i monitor det dreier seg om. Litt for mye Russell Crowe i «Gladiatoren»-vibber for min smak. Det er heller ikke til å komme unna at det fort kan bli et noe spenstig skille på beina med så mange stropper i solen.

Likevel er det noen varianter som har fanget hennes oppmerksomhet.

– Denne sesongen finnes det noen litt mer elegante versjoner med høyere hæl, blant annet blokkhæl og kitten heel, som er hakket mer chic. Og med færre stropper. Så det spørs om jeg ikke blir nødt til å skaffe meg et par mot sensommeren. Perfekte til både hverdags og fest!

Stine Nibe Ravneberget, konstituert redaktør i Melk og Honning.
Stine Nibe Ravneberget, konstituert redaktør i Melk og Honning.Privat

Gode stylingtips

«Å, nei. De er tilbake», var det første Sonia Uppal, Costumes mote- og skjønnhetsredaktør, tenkte da hun sa at gladiatorsandalene hadde gjort comeback.

– Så, er dette en trend du har kastet deg på?

– Nei, ikke enda. De klassiske, høye sandalene er nok ikke noe for meg, men mulig jeg prøver meg på et par boho-inspirerte ankelsandaler med taudetaljer. De er spesielt fine til sommerkjoler og bikinier på stranda:

Sandaler fra Isabel Marant og Gianvito Rossi.
Sandaler fra Isabel Marant og Gianvito Rossi.Produsenten

– Hvordan ville du styles skoene?

– Husk at gladiatorsandaler med lang snøring gir en illusjon av kortere ben. Jeg ville derfor kombinert de med sesongens trendskjørt, som faktisk er mikrokort, slik at du får lengde på bena, eller er par løse denimshorts.

Gladiatorsandalen minner Uppal om gamle gresk-romerske krigere, og blir litt for tøffe i uttrykket for henne.

– Det kan derfor være fint å balansere med en feminin kjole med detaljer som blonder eller sexy utskjæringer. Jeg synes også skoen med hæl eller tykk såle virker hakket mer flatterende enn de helt flate, og de med kort snøring enklere å bruke enn de med lang snøring. For inspirasjon kan du gjøre et søk på festivalstilen til Kate Moss og Sienna Miller på 2000-tallet, der gladiatorsandalen var en gjenganger.

Sonia Uppal, mote- og skjønnhetsredaktør i Costume
Sonia Uppal, mote- og skjønnhetsredaktør i CostumePrivat

– Kledelig fottøy

ELLE-skribenten Nathalie Helgerud sier gladiatorsandalen er blitt som et par flip flops for henne.

– Et stort must som kan styles til både en pyntet kjole eller et skjørt på kveldstid, og Levi’s-jeans og badedrakt på dagtid. Veldig kledelig fottøy som passer mange.

Hun har selv gått til innkjøp av et par som hentes frem sesong etter sesong.

– De kjøpte jeg her i Marbella, og de føles mer elegante ettersom de er lyse i fargen. Personlig er jeg også mest fan av gladiatorsandalene som har litt tynnere remmer.

ELLE-skribent Nathalie Helgerud.
ELLE-skribent Nathalie Helgerud.Privat

Er du klar for å kaste deg over gladiatorsandal-trenden? Her er noen varianter som kanskje kan falle i smak:

Med fletter

Med fletter

Disse sandalene fra Ancient Greek Sandals har stropper som er flettet.

Gladiator-sandaler

Gladiator-sandaler

Flate espadrillo/gladiator-sandaler med snøring oppover leggen.

Plattformsandaler

Plattformsandaler

Svarte skinnsandaler med stroppedetaljer.

Bred og lav hæl

Bred og lav hæl

Rørformede, metallfargede remmer med knuter foran.

Kule detaljerLuksus

Kule detaljer

Disse stroppene strekker seg langt oppover benet. Legg også merke til den spennende hælen!

Gladiator-inspirert

Gladiator-inspirert

Modellen «Alexandre» fra Staud.

Frisk oransje

Frisk oransje

Plattformsandaler som kan knytes oppover leggen.

Metallfarget skinn

Metallfarget skinn

Flat sandal med spenne ved ankelen.

Svarte sandaler

Svarte sandaler

Stropper over foten og rundt ankelen.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?