Ingen bunad, ingen problem – pynt deg med søljer på 17. mai likevel.
– Jeg har ikke bunad selv, så jeg lurer inn litt nasjonalromantikk ved å bytte ut slipset med søljene til bestemor, sier Gisle A. Gjevestad Agledahl, som i fjor inspirerte oss med sitt 17. mai-antrekk med søljer til dressen.
– Jeg var redd for å få et flagg i øyet av bunadspolitiet, men det har heldigvis blitt tatt godt imot hittil, forteller han til MinMote.
Om du ikke har bunad, men vil gå med noe bunads-relatert kan du altså feste søljer eller brosjer på skjorten, og kombinere med enten dress, skjørt eller kjole, for eksempel.
– Jeg tror det meste av bunadssølv kan funke til dress, jeg. Både mansjettknapper og ørepynt. Men ville droppet kniven, sier Agledahl.
Søljer er et typisk objekt kanskje fikk til dåp eller konfirmasjon, eller har liggende i et gjenglemt smykkeskrin i en skuff hjemme. Eller kanskje du har arvet bunadssølv som ikke blir brukt? Det fortjener å skinne selv om bunaden uteblir.
Ta en titt og hør med familie og slektninger om de kanskje har noe liggende du kan låne på nasjonaldagen.
En rekke norske gullsmeder lager nydelige, tradisjonsrike søljer i alle mulige fasonger. Mange søljer har også lokale tilknytninger (ofte tilpasset lokale bunader), så det kan være en fin ting å ha i bakhodet om du ønsker en sølje fra for eksempel hjemstedet – særlig om en bunad derfra står på ønskelisten i fremtiden.
Å legge litt ekstra penger i fint sølvtøy er ikke den dummeste tingen man kan gjøre. Tenk så hyggelig å ha noe livet ut, og så kunne gi det videre til neste generasjon?
Managementselskapet til Gisle A. Gjevestad Agledahl er MaxSocial, som er heleid av VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.