Miss Mathiesen lager øredobbene kjendisene digger

SMYKKEDESIGNER: Erica Mathiesen elsker smykker. Nå har hun startet sitt eget merke. Foto: Privat.
SMYKKEDESIGNER: Erica Mathiesen elsker smykker. Nå har hun startet sitt eget merke. Foto: Privat.

Vennene ble overrasket da Erica Mathiesens maksimalistiske øredobber slo an i Norge. Nå drømmer hun om internasjonal suksess. 

Erica Mathiesen blander norsk og engelsk, prater engasjert om smykker og livet som gründer. Etter 12 år i London syns hun det er godt å lande i Oslo.

MinMote møter smykke-entusiasten i hennes bohemske leilighet på St. Hanshaugen i Oslo. Det er her mesteparten av virksomheten rundt smykkemerket Miss Mathiesen foregår.
Les også: Høstens store skjønnhetstrender

Ble inspirert i India

VIL UT I VERDEN: Erica Mathiesen drømmer om at smykkemerket hennes skal slå an internasjonalt. Foto: MinMote.
VIL UT I VERDEN: Erica Mathiesen drømmer om at smykkemerket hennes skal slå an internasjonalt. Foto: MinMote.

Opprinnelig var planen å bli smykkedesigner, men livet skjedde og det ble noen omveier på reisen. Først utdannet hun seg til journalist og tok en mastergrad i samtidskunst, så jobbet hun i galleri i flere år før hun fant ut at det ikke var noe for henne.

– Jeg har vært interessert i smykker helt siden jeg var liten. Farmor er en fabulous dame som alltid går rundt med masse svære ringer og kjeder. Jeg har alltid vært fascinert av det og rotet rundt i smykkeskrinet hennes.

Under et besøk i Jaipur i India kjøpte hun med seg én enkelt øredobb av de hun likte, og en idé begynte å slå rot.

– Jeg gikk rundt i Jaipur og var i himmelen. Hvor enn jeg gikk var det fantastiske smykker. Distriktet er god kjent for hvor flinke de er med håndverk.

Takker datteren

De første hintene om at de store, maksimalistiske øredobbene hun likte så godt kunne bli en suksess fikk Erica da venninnen arrangerte et marked. Øredobbene gikk unna i en fei, og Mathiesen forsto at dette var noe flere var interessert i.

– Jeg har alltid gått med mye smykker og fått komplimenter for det. Så jeg gikk rundt og tenkte på det i to år før jeg bestemte meg for at jeg skulle kjøre på og starte mitt eget smykkemerke.

Nå takker hun datteren Alba (22 md.) for at smykke-eventyret Miss Mathiesen faktisk ble en realitet.
– Jeg kjedet meg rett og slett litt under mammapermisjonen, så jeg lanserte nettsiden min med henne på fanget da hun var fem måneder.
Siden den gang har smykkene blitt populære både hos kjendiser, influencere og damen i gaten. Noe av det som gjør Erica Mathisen ekstra glad og stolt er å se produktene sine på folk på gaten.

– Jeg blir helt overengasjert. Det er det morsomste jeg vet! sier hun.

Øredobber

Øredobber fra Miss Mathiesen. Foto: Produsenten.

Øredobber

Øredobber fra Miss Mathiesen. Foto: Produsenten.

Ville ikke sponse

Med et nytt merke som lanseres har hun også måtte ta stilling til hvorvidt hun ønsker å sponse eller gi bort smykkene sine til kjendiser og influencere som et steg i markedsføringen.

– Jeg tenkte først at det var noe jeg ikke skulle gjøre, men jeg skjønner at det er nødvendig. De fleste av kjendisene i Norge som har smykkene mine har kjøpt de selv. Jeg gitt bort noen få til hvis kjendiser har tatt kontakt for å låne ting, for jeg merker godt hvor mye det har å si for salget. Det er blitt en god måte å markedsføre seg på, så jeg ser egentlig ikke noe galt i det, sier hun.

– Mange rundt meg er overrasket

Siden Mathiesen så hvordan smykkene slo an på markedet har hun hatt troen på at dette er noe hun kunne livnære seg på, selv om hun har valgt å gå en helt annen vei enn den klassiske norske minimalismen.

– Mange rundt meg er overrasket over hvor bra det har gått og at man faktisk kunne gjøre business ut av dette. Jeg forstår at det er «over the top» og mye for forsiktige nordmenn som bruker små smykker og ikke vil skille seg ut.

BRUKER HJEMMET SOM KONTOR: Nå er favorittene de smykkene hun har designet selv og øredobbene hun kjøpte inn for første gang på reisen til Jaipur. Foto: MinMote.
BRUKER HJEMMET SOM KONTOR: Nå er favorittene de smykkene hun har designet selv og øredobbene hun kjøpte inn for første gang på reisen til Jaipur. Foto: MinMote.

Før hun skal erobre verden er det første målet å kunne tjene nok på smykkemerket til å ta ut lønn og ha eget kontor.

– Den store drømmen er at vi etter hvert skal bli et verdenskjent merke, med mer og mer av mine egne design.

Erica Mathiesen kombinerer smykkejobben med å frilanse som journalist, men det er smykkene som er blitt lidenskapen selv om hun elsker jobben som journalist.

– Jeg har ekstremt mye smykker. Det er nesten litt flaut. Men man må ha en lidenskap og samle på noe, og dette er min greie.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?