Slik holder du sneakersene hvite

KRITTHVITE: Nye sko er gjerne så hvite at de lyser opp hele antrekket – men etter et par uker, er fargen ofte langt gråere. Foto: Getty Images
KRITTHVITE: Nye sko er gjerne så hvite at de lyser opp hele antrekket – men etter et par uker, er fargen ofte langt gråere. Foto: Getty Images

Går du for et par hvite sko vil du gjerne at de skal holde seg hvite gjennom hele sesongen. MinMote viser deg hvordan!

Sneakers har en solid plass i motebildet, og vil du ha et trendy og komfortabelt skoalternativ – er denne skoen perfekt for deg. I tillegg til de sporty variantene er de klassiske tøyskoene fra Converse og Vans aktuelle – og vi ser også mye til enkle, retro-varianter.

KLASSISKE: Hvite Converse er go to-skoene for mange – bare synd de ofte blir skitne med én gang! Foto: Getty Images
KLASSISKE: Hvite Converse er go to-skoene for mange – bare synd de ofte blir skitne med én gang! Foto: Getty Images

Det eneste minuset er at hvite sko ofte ikke ser så hvite ut etter at de er brukt noen ganger. Derfor har MinMote pratet med ekspertene om hvordan du kan holde skoene «box freshe» – og hva du gjør når uhellet først har vært ute.

Beskytt skoene

For å forlenge levetiden til både stoff- og skinnsko anbefales det å spraye med impregnering før skoene tas i bruk.

Mine Yumuk ved Lille Vinkel Sko i Lille Grensen forklarer at skoimpregneringen forhindrer flekkene å trekke inn, noe som gjør at skoene blir enklere å vaske rene.

– Til stoffsko og sneakers vil jeg anbefale å spraye rikelig med stoffimpregnering før man starter å bruke skoene. Det gjør at flekkene ikke setter seg så lett i stoffet. Skinnsko bør selvsagt også impregneres, forklarer hun.

Vask skoene jevnlig

I tillegg til å forberede skoene før de tas i bruk er det viktig å ikke vente med å vaske skoene til de er blitt ordentlig skitne.

– Det viktigste når det gjelder vedlikehold av sko er å vaske skoene litt hele tiden, det er helt avgjørende. Om skoene er blitt ordentlig skitne kan det være for sent, sier Erik Schjetne, i sneakersbutikken Stress.

Schjetne forklarer at det nå finnes flere gode produkter beregnet til å vaske nettopp sko. Det finnes til og med egne «sko-vipes» som en kan ha med seg på farten, som en enkelt kan vaske skoene med hvis man er uheldig å søle eller tråkke i noe.

Skopleie

Jason Markk skopleie. Foto: Produsenten

Skopleie

Jason Markk skoservietter. Foto: Produsenten

– Det er helt sikkert mange måter en kan vaske sko på, men det som er viktig å tenke på er å ikke bruke for kraftige vaskemidler. Det kan nemlig misfarge både stoff og skinn. Skoproduktene er milde og helt trygge å bruke. Vi ser at disse produktene gir veldig gode resultater og de er blitt veldig populære blant våre kunder, sier han.

Vær forsiktig med vaskemaskin

Mange tenker nok at det ikke er noe problem å slenge tøyskoene i vaskemaskinen.

Både Mine og Schjetne fraråder imidlertid å gjøre det.

– Mange tøysko, som for eksempel Toms, har skinnsåle og tåler derfor ikke å vaskes i maskin, forklarer Mine.

Hun sier at det kan gå greit å vaske enkelte sko på håndvask eller kortprogram, men at det på forhånd er vanskelig å si om resultatet vil være heldig. Schjetne forklarer at maskinvask gir mye slitasje, noe som kan føre til både misfarging og at limet på skoene løsner.

– Det kan rett og slett ødelegge skoen, så det anbefaler jeg ikke å gjøre. Det beste er å vaske jevnlig og bruke milde produkter, sier han.

Vaskeprodukter hvite sko

Foto: Nils Bjåland

Vaskeprodukter hvite sko

Foto: Produsenten

Produktene du har hjemme

Ifølge GQ er det aller beste til å vaske misfargede gummisåler finkornet svamp. I tillegg til å fjerne alle mulige slags flekker i hjemmet, skal denne svampen enkelt fjerne flekker og misfarging på skoene.

Yahoo skriver at det å bruke oppvaskmiddel, vann og finkornet svamp gir like gode resultater som produktene som er laget for å rengjøre sko.

Nike og Converse anbefaler på sine nettsider å vaske tøysko, lærsko og syntetiske sko med fuktig klut eller svamp, vann og mild såpe/tøyvaskemiddel.

Hvordan var din opplevelse i dag?