Den er elsket av både helsevesen og moteprofiler, men hva er det som gjør Birkenstock så populær?
Det er skoparet som står klare på hyllen når du skal på jobb. Det er fottøyet du bruker på stranden. De du gjerne også bruker sammen med favorittkjolen din. Skoene du stapper de varmeste ullsokkene dine i. Det er den mest komfortable hytte-skoen, men også de du har i gangen hjemme.
Birkenstock-sandalene er skoene de fleste av oss har et eller annet forhold til. Man kan jo lure på om Johann Adam Birkenstock skjønte helt hva han startet tilbake i 1774. Likevel skulle det at mange år før vi så skoen vi kjenner så godt i dag.
I 1896 skapte Konrad Birkenstock, Johanns tippoldebarn, noen såler som fikk masse oppmerksomhet. I årene etterpå skjer det mye med sålene, og boken «Podiatry – The Carl Birkenstock System» blir også skrevet.
Men det er i 1963, hele 189 år etter at Johann Adam Birkenstock startet firmaet sitt, den første skoen kommer. Den får navnet «Madrid» og er starten på litt av et eventyr. En sko som skulle vise seg å bli elsket av både hardtarbeidende sykepleier og de største motehusene i verden.
I 2021 solgte Birkenstock-brødrene Alex og Christian solgte en stor andel av suksessbedriften i en milliardavtale gjort med L Catterton, et firma som får støtte fra LVMH-sjef Barnard Arnault. Under LVMH-paraplyen finner vi også merker som Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loewe, Kenzo, Celine og Fenty – for å nevne noen.
Arnault nok lenge hatt øynene sine på det tyske merket, som i dag selges i over 100 land og har mer enn 4300 ansatte verden over. Ifølge Forbes skal Birkenstock ha solgt nesten 24 millioner par med sko i 2019.
Motebransjen har talt: Crocs er trendy
Moteteoretiker Pia Henriksen tror det er flere grunner til at skoen har blitt så populær.
– Én, og mest av alt, fordi de blir brukt «ute av kontekst».
Ifølge Henriksen blir en sko som denne fra Birkenstock, definert som en «ugly shoe». I denne kategorien finner man også, ifølge henne, Crocs, tresko og lignende. Moteteoretikeren forteller at skoen ikke ville blitt trendy hvis den bare ble brukt der den var ment til å bli brukt.
– Et plagg/sko som blir tatt ut av sitt opprinnelige habitat og brukt på det som blir kalt «places of display», altså steder hvor man med vilje blir sett, gjør at skoen blir synlig på en ny måte. Den blir trend. For det andre, jeg tror den holder seg fordi de er fantastisk gode på foten – akkurat som Dr Martens.
Skoen har også blitt synlig gjennom sine mange samarbeid. Det kan virke som om det sjelden går en sesong forbi uten at Birkenstock har laget en ny variant av skoen sin sammen med et eller annet merke, eller et kjent fjes.
Proenza Schouler, Jil Sander, Valentino og Dior er bare noen av merkene som har laget sin vri på sko-klassikeren. Nå er også Manolo Blahnik klare med et samarbeid.
Blahnik, som mange kanskje har et forhold til gjennom Carrie Bradshaw og Sex og singelliv (hvem kan vel glemme de blå høye hælene med glitrende detalj foran?), har denne gangen laget sandaler. Sandaler som gjerne minner litt om de høye Carrie-hælene.
Samarbeidssandalene rives ut av butikkene – og det til ofte ganske så stive priser. Skal du ha tak i Manolo Blahnik-variantene, må du ut med rundt 7000 kroner. Hvorfor de er så ettertraktet kan det være flere grunner til. Men ifølge moteteoretiker Pia Henriksen er det et motstandsdyktig merke vi har med å gjøre.
– I en trendsammenheng er ikke Birkenstock anti-mote eller ikke-mote. Det er heller ikke en motkultur. Designet viser seg å være motstandsdyktig innenfor et trendunivers – og i 2022 er det rett og slett «fashion».
Hun mener en setning fra 1800-tallet også kan ha noe med populariteten å gjøre.
– «Form følger funksjon». En velkjent, men kanskje noe utslitt setning. Den amerikanske arkitekten Louis Sullivan mente at alle ting som er menneskeskapte burde være definert av sitt formål. En sko som Birkenstock gjør kanskje nettopp det – formen følger funksjonen og trenger ingen forklaring på at «these shoes are made for walking.»