Dette må du gjøre for å få skinnskoene til å vare

TRENDY: Nataly Osmann ikledd kraftige støvletter i skinn under Moteuken i Milano.

MinMote har bedt ekspertene om tips og råd.

Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

De aller fleste har et par skinnsko i skapet. Støvletter til vinteren eller pensko til fest. Men hvordan skal man egentlig holde dem fine i lengden? Hva gjør man om man får en flekk eller ripe?

Vi har fått ekspertråd fra skomaker Anil Kardes og butikksjef på Lille Vinkel, Jeanette Solfjell.

– Sko er så gøy! Det finnes sko til absolutt alle anledninger, fra tøfler til gallasko. Har man en «bad hair day» så kan den andre enden av kroppen skinne! Jeg elsker å se på andres sko når jeg venter på bussen eller sitter på kafé og ser vandrende føtter på gaten, forteller Solfjell.

SKOGAL: Jeanette Solfjell elsker sko og har over 100 par, men hun er nesten like opptatt av bra sko.

Har over 100 par sko

Hun har selv over 100 par sko og har jobbet med sko i 16 år, det gjør at Solfjell er over gjennomsnittet opptatt av kvalitetssko. Det er nemlig et godt utgangspunkt om du vil ha skoene dine lenge.

– Det er så viktig å velge behagelige sko som har god kvalitet, og ikke minst ha forskjellige typer. Man må jo variere former og såler siden føttene skal tilbringe halve livet i sko.

– Se etter sko som har skinn inn- og utvendig. Et godt tegn er om sålene kjennes litt tunge ut, da er det gjerne ekte gummi og det er slitesterkt i seg selv. EVA-såler er et veldig lett sålemateriale som også er slitesterkt, det finner man på de kraftige «bootsene» som florerer i motebildet nå.

SNEAKERS: Jeanette Solfjell med en brøkdel av samlingen. Sneakers er noe av det Solfjell liker aller best.

– Sko som er randsydd kan vare i årevis fordi skinnet og sålen er sydd sammen, i motsetning til å være limt sammen. Da ligger gjerne prisene på 3000 kroner og oppover. Men det finnes mye bra mellom billige og dyre håndlagde sko. De beste skoene lages gjerne i Italia, Portugal og Spania, sier hun.

Når det kommer til skopleie er det viktigste å jobbe forebyggende, det er alltid enklere og billigere enn å reparere. Så jobben begynner idet du tar skoene ut av esken.

Her er hennes tips:

– Det er superviktig å smøre skinnet med lærbalsam eller lærfett. Lærbalsam er for sko, det fuktighetskrem er for huden.

– Semskede sko må impregneres. For ekstra effekt kan man impregnere skinnet etter smøring.

– Gjerne smør eller spray skoene minst en gang i måneden. Fjern skitt og smuss med en fuktig klut i mikrofiber slik at det ikke trekker inn i skinnet og tørker det ut.

MANN

Hvordan pusse sko – litt bedre

– Lærbalsam er for sko, det fuktighetskrem er for huden

GOD SOM NY: Så stor forskjell er det på skoene etter en runde med lærbalsam.

– Hva er den vanligste feilen folk gjør?

– Man glemmer vedlikehold og pleie. Tråkker av og på seg skoene uten å løsne skolisser. Skoskje er så viktig! Samme med å «sparke» av seg skoene. Det ødelegger hælkappen over tid og den vil da knekke, sier hun og legger til:

– Å tørke sko på varmekabler er ikke bra! Det gjør at både sålene og skinnet vil tørke ut over tid. Ta heller ut sålene, fyll skoene med avispapir og la de tørke over natten.

Et av Solfjell sine beste tips er nesten innlysende, men selv undertegnede tar seg selv i å gjøre denne feilen gang på gang.

– Bruk støvler eller vanntette sko når det pøsregner. Skinn er ikke vanntett selv om man pleier skoene.

Nesten alt kan repareres

Helt til slutt er det viktig å minne om at man ikke trenger å kaste skoene så fort det er noe feil. Det meste kan fikses, ifølge skomaker Anil Kardes.

– Vedlikehold er nøkkelordet. Man kan fikse vanlig slitasje av hælflikker, såler og glidelåser. Selv om du skulle få en rift kan det aller meste repareres, forteller han.

– Det er nesten ingenting som ikke kan repareres og byttes ut. Det eneste jeg kan komme på er rifter som ikke går etter sømmen. Det kan fikses, men blir ikke like pent og punkterer dessverre skinnet. Det er verdt å dra innom en skomaker for å se om det kan fikses.

Publisert:

Finn mer innhold om: