Krass kritikk mot Elle-redaktør etter feilsendt e-post

VILLE IKKE SVARE: Elle-redaktør Signy Fardal utsatte å svare på kritikk fra nettavisen Medier24. Det får ekspert til å reagere. Foto: FRODE HANSEN, VG
VILLE IKKE SVARE: Elle-redaktør Signy Fardal utsatte å svare på kritikk fra nettavisen Medier24. Det får ekspert til å reagere. Foto: FRODE HANSEN, VG

Redaktør Erik Waatland mener Signy Fardals praksis i motebladet Elle er et svik mot journalistkolleger.

Onsdag publiserte bransjenettstedet Medier24 en artikkel hvor Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press mener magasinet Elle «forsøker å tjene penger på ungdom i en sårbar fase.»

Kritikken kom etter at magasinet hadde publisert en artikkel med tittelen «Gjør deg klar til sommerferien», hvor Elle råder leserne til tre harde treningsøkter i uken før de viser seg på stranden. Selv mener magasinet at de ikke vil bidra til kroppspress.

STRIDENS KJERNE: Det er denne artikkelen fra magasinet Elle som utløste retten til tilsvar i en sak hos Medier24. Foto: Skjermdump.
STRIDENS KJERNE: Det er denne artikkelen fra magasinet Elle som utløste retten til tilsvar i en sak hos Medier24. Foto: Skjermdump.

Da Medier24 omtalte ungdomsorganisasjonens kritikk, gikk de langt for å få tilsvar fra Elle-redaktør Signy Fardal. Etter gjentatte forsøk valgte de å sende forespørselen til andre redaksjonelle medarbeidere i Elle. Dette for å innfri pressens egne etiske regelverk som krever tilsvar og samtidig imøtegåelse.

Nettavisen fikk ikke svar, før det tikket inn en e-post fra redaktør Fardal:

– Ikke svar henne! Uten kommentar fra oss-ingen sak, vil jeg tro …

Erik Waatland, redaktør for Medier24, reagerer sterkt på treneringen og ser på det som en grov utnyttelse av presseetikken.

– Dersom publikum skal ha tillit til at mediene spiller rent, bør redaktørene i alle fall kunne forventes å holde fanen høyt. Men når en norsk redaktør misbruker dette, så faller korthuset sammen, skriver han i sin kommentar før han avslutter:
– Signy Fardal bør vite bedre.

MinMote har i ett døgn forsøkt å komme i kontakt med Fardal via telefon, SMS og e-post, men har foreløpig ikke lykkes. Hun er for tiden på ferie i Italia, får VG opplyst. MinMote har også vært i kontakt med nettansvarlig i Elle, som henviser til sin sjefredaktør.

KRASS: Medier24-redaktør Erik Waatland. Foto: Eira Lie Jor/Medier24.
KRASS: Medier24-redaktør Erik Waatland. Foto: Eira Lie Jor/Medier24.

Redaktør Waatland sier til MinMote at han aldri har opplevd lignende fra en redaktør, og at han håper Fardal nå vil ta en gjennomgang av rutinene.

– Om jeg ikke ble så sjokkert, så ble jeg overrasket. Sånn jeg ser det har hun bevisst gjort seg selv utilgjengelig. Ved en glipp avslører hun at det ikke er ferietid som gjør at hun er utilgjengelig, men at hun velger å trenere saken. Jeg syns det er et svik mot journalistkolleger, sier Waatland.

Presseetikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen reagerer på måten saken ble trenert.

– Hvis det er sånn at man har dokumentasjon på at vedkommende, og særlig en redaktør, gjør seg utilgjengelig, er det helt uakseptabelt. Det man da gjør er å undergrave hele systemet med kravet til samtidig imøtegåelse og misbruke presseetikken, sier Bodahl-Johansen og legger til:

– Det er ganske ille at man kan opptre på den måten. Man må forvente at en redaktør kan stå oppreist og forklare hvorfor man opptrer som man gjør, avslutter han.

Signy Fardal skriver senere i en e-post til Medier24 at hun ikke forstår kritikken, og at hun har begrenset tilgang til internett og mobil.

– Ang kritikk om den mailen du også fikk i går så skjønner jeg ikke helt; jeg tror ikke det er uvanlig at det er sjefredaktør- og ikke redaksjonen for øvrig- som uttaler seg i slike saker, skrev redaktøren.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?