André Leon Talley er død

IKON: André Leon Talley hadde en karakteristisk stil og var en viktig stemme i motebransjen.

Den anerkjente, amerikanske motejournalisten André Leon Talley døde tirsdag, 73 år gammel.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Talley var en innflytelsesrik motejournalist som i flere tiår blant annet jobbet for amerikanske Vogue, tett med alt fra Anna Wintour til Yves Saint Laurent og Karl Lagerfeld.

Dødsfallet ble gjort kjent via hans private Instagram-konto, og først omtalt av TMZ. Talley skal ha dødd på sykehus i New York tirsdag, av sykdom. Det bekrefter hans agent, David Vigliano, ifølge blant andre The Guardian og CNN.

Talley omtales som et ikon og en pioner i moteindustrien. Han kjempet gjennom hele sin livslange karriere for å fremme mangfold i motebransjen.

I fjor hadde han også en finger med i spillet da Amanda Gorman prydet forsiden av Vogue. Det beskrev han på Instagram som et ledd i kampen for å «overvinne systemisk rasisme og ulikhet».

LEGENDARISK DUO: Talley første rad, hvor han ofte satt under moteukene, sammen med sjefredaktøren i Vogue, Anna Wintour.

Talley var foruten sitt arbeid, kjent for å ha en flamboyant stil, ofte ikledd store kaftaner og kapper. Han var en selvfølge på første rad under moteukene hvor han med sitt karakteristiske jeg var en gjenkjennelig figur.

Ifølge biografien hans, «The Chiffon trenches» fra 2020, var han moteinteressert fra ung alder og drømte seg bort i de «glossy» sidene av Vogue. Han startet karrieren med et internship i magasinet i 1973, og jobbet så for magasinet Interview. Etter hvert jobbet han for blant annet både New York Times og W Magazine, samt Vanity Fair, før han returnerte til Vogue hvor han hadde ulike roller, som kreativ direktør og redaktør, frem til 2013. Han har også blant annet vært dommer for amerikanske «Top Model».

Nå minnes Talley av hele motebransjen, både for sitt banebrytende arbeid, sin kjærlighet og sin personlighet.

«Uten deg, ville det ikke vært noen meg. Takk for at du banet vei,» skriver sjefredaktøren for britiske Vogue Edward Enninful på Instagram.

Den belgisk-amerikanske designeren Diane von Furstenberg var en nær venn. Hun skriver på Instagram: «Ingen så verden på en mer elegant og glamorøs måte enn du gjorde. Ingen var mer sjelfull eller større enn deg. Verden vil bli mindre gledelig nå».

Den norske moteprofilen Hanneli Mustaparta har også tatt til Instagram for å hylle moteikonet.

«Det være en ære å bli kjent med deg, André Leon Talley! (...)Du var en legende i bransjen, og jeg elsket å se deg sitte på L’Avenue under moteuken i Paris mens alle kom bort til deg, sa hei og hadde så stor respekt for deg.»

Designeren Marc Jacobs er blant dem som har kjent Talley lenge.

«Jeg er i sjokk. Du kjempet for meg og har vært min venn siden starten. Samtalene våre, øyeblikkene vi delte ... Å, min venn. Du og dine lidenskaper var større enn selve livet. Jeg elsker deg og vil savne deg dypt, kjære André», skriver Jacobs på Instagram.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge