Strikket inn én million kroner til Ukraina

DONERER ÉN MILLION: Mette Wendelboe Okkels bak strikkebedriften Petite Knit bestemte seg for å gi bort en dag med omsetning til Røde Kors og Ukraina. Da hun våknet dagen etter hadde folk handlet for over én million kroner.
DONERER ÉN MILLION: Mette Wendelboe Okkels bak strikkebedriften Petite Knit bestemte seg for å gi bort en dag med omsetning til Røde Kors og Ukraina. Da hun våknet dagen etter hadde folk handlet for over én million kroner.Privat

Strikkegründer Mette Wendelboe Okkels fikk sjokk da hun våknet og så hvor mye folk hadde handlet i nettbutikken hennes. Nå donerer hun over én million kroner til Ukraina.

«Tænk hvad et par strikkepinde og en ret sej mor til 5 kan stable på benene», lyder en av kommentarene på bildet til danske Mette Wendelboe Okkels på Instagram.

På Instagram er 33-åringen nemlig bedre kjent som @PetiteKnit, der hun deler sitt strikkedesign med over 600.000 følgere fra hele verden. I nettbutikken hennes under samme navn selger hun strikkeoppskrifter, og nå har hun bestemt for å gi bort omsetningen hun tjente inn på en dag til Røde Kors.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg hvilken støtte denne innsamlingen ville få, skriver Wendelboe Okkels på Instagram.

Da hun våknet om morgenen for å sjekke hvor mye penger som skulle doneres til Røde Kors og Ukraina, var svaret hele én million danske kroner.

– Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Jeg restartet PC-en, telte igjen og igjen, og sjekket om det var en teknisk feil. Men nei, det stemte! Jeg er målløs. Takk!

Det var med stor glede at hun kunne ringe Røde Kors og fortelle hva som hadde skjedd.

– «Værsågod, her er 1.022.380,35 danske kroner fra strikke-insta til dere».

En sum som tilsvarer over 1,3 millioner norske kroner. En strikkeoppskrift hos Petite Knit koster rundt 60 norske kroner. Det vil si at Wendelboe Okkels har solgt nesten 22.000 oppskrifter.

– Gjorde meg veldig glad

Mette Wendelboe Okkels forteller til MinMote at hun tenker mye på situasjonen i Ukraina.

– Det har vært vanskelig å finne ut av hva man skal gjøre. Jeg tenkte at med min rekkevidde kunne vi samle inn litt penger til Røde Kors, men jeg hadde aldri forestilt meg at støtten ville bli så stor. Jeg har faktisk aldri opplevd noe lignende.

Hun sier det føles godt å kunne gjøre en forskjell.

– Det viser at folk er berørte av situasjonen og ønsker å hjelpe. Jeg vet at flere kjøpte strikkeoppskrifter de aldri kommer til å strikke, eller at de allerede har dem fra før, kun for å støtte Røde Kors. Det er veldig rørende.

Etter et par turbulente dager gleder hun seg til å komme tilbake til strikkingen.

– Jeg har fremdeles ikke forstått at vi klarte å samle så mye penger til Røde Kors. Det gjorde meg veldig glad.

Flere tar grep

Mens dette skjer i Danmark, er også moteuken i Paris i gang for fullt. Business of Fashion-redaktøren Imrad Amed spør i sin artikkel om motebransjen burde vise sitt standpunkt eller holde tyst. Allerede i ingressen er meningen hans klar: «Moteindustrien burde bruke makten og økonomien sin til å presse Russland og støtte menneskene i Ukraina.»

I samme sak kommer det frem at flere merker har sendt ut pressemeldinger i forkant av visningene sine, hvor de ber om at de som møter opp har en sober, ettertenksom holdning. Likevel er det flere som deltar på moteuken som har blandede følelser denne gangen. Modellen Mica Argañaraz er blant dem som har uttrykt disse følelsene.

– Jeg må si, det føles rart å gå motevisninger når jeg vet at det er en krig som foregår på samme kontinent, skrev Argañaraz i en Instagram-story.

Hun bestemte seg derfor for å donere deler av sin moteuke-lønning til Ukraina.

Det melder blant andre Marie Claire og W Magazine. I etterkant har flere kjente modeller slengt seg på Argañaraz sitt tiltak. Bella Hadid, Kaia Gerber, Vittoria Ceretti, Kiki Willems, Francesca Summers og Aylah Peterson er blant dem. Ifølge W Magazine skal Hadid ha sagt at hun synes det er trist hvor lite de i bransjen snakker om det som skjer i Ukraina.

– Til mine modell-venner og kollegaer, og de som kjenner at de sliter med denne følelsen, kanskje dette er noe vi alle kan bidra med, skal ha Hadid ha sagt gjennom sin Instagram-konto.

På gaten har også moteprofilene forsøkt å vise sin støtte. Noen har møtt opp i plagg laget av ukrainske designere, eller kledd seg i de ukrainske fargene, mens noen har benyttet seg av anledningen til å sende et svært så tydelig budskap.

Hvis du vil ha kontinuerlige oppdateringer fra krigen i Ukraina, kan du klikke deg inn her.

I PARIS: En moteprofil poserer utenfor Dior-visningen i en kjole i fargene til det ukrainske flagget.
I PARIS: En moteprofil poserer utenfor Dior-visningen i en kjole i fargene til det ukrainske flagget.Melodie Jeng / Getty Images
UTENFOR DIOR-VISNING: Budskapet er tydelig fra denne moteuke-gjesten.
UTENFOR DIOR-VISNING: Budskapet er tydelig fra denne moteuke-gjesten.Daniel Zuchnik / Getty Images
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?