Vekker oppsikt: – Kan vi slutte å late som at loppis er noe å drive med?

DEN SOM LETER SKAL FINNE: Ekspertene mener du må ha tålmodighet for å gjøre kupp.

Er loppemarkeder bare blitt skrot? Bruktekspert mener Instagram kan skape kupp-misunnelse.

– Det er alltid et sånt sabla mas om loppiser på sommertid, alltid illustrert med en vakker kaffekopp med håndmalte blå blomster. Jeg har aldri sett en sånn kopp på loppis, skriver Malin Wollin i en kronikk i svenske Aftonbladet.

I kronikken skriver hun videre at hun er lei av å måtte reise rundt på loppemarkeder for å lete igjennom hauger

av ødelagte plastdingser og late som man syns de er fine for å ikke fornærme selgeren.

– Nei, jeg er ikke interessert i «Ringeren i Notre-Dame 2» på Blu-ray. Nei jeg vil ikke ha et feilstavet veggord i hvitt tre hvor det står Crap Diem. Det finnes bare skrot. Skrot, skrot og hauger av skrot, skriver hun og legger til:

– Med litt uflaks så ramler man over en låve som kaller seg et velsortert loppemarked. Da koster en stol 800 kroner, og et par stoler to tusen. Til neste sommer, kan vi ikke bare slutte å late som at loppiser er noe å ha?

DEN SVENSKE DRØMMEN? Små loppemarkeder er et kjent syn i både Norge og Sverige.

Skaper reaksjoner

I kommentarfeltet på Malin Wollins profil på Instagram er det flere som også har delt sine tanker rundt loppemarked. «Jeg kjente meg så igjen i det du skrev» og «Jeg vil ha flere loppistips. Jeg finner aldri noen funn» er blant kommentarene som befinner seg der. Det er også flere som ser saken fra en annen side.

«Man må vel tåle ulike synspunkter! Om alle skal slå seg vrange vil det ikke skje noen kommunikasjon og utvikling. Jeg er enig i at det finnes mange loppemarkeder langs veien som jeg ikke setter pris på. Men om man ikke liker jakten, er det nok litt tortur – som å fiske uten interesse. Det var friskt med litt debatt, synes jeg!»

INNREDNING

Gjenbruksprofilene forteller: Slik lykkes du med brukt interiør

– Flere funn til oss andre

Det har fått flere svenske loppemarkedsentusiaster til å reagere.

Blant dem er Gustav Broström, som står bak Instagram-kontoen @gustavsrum. Han forstår at Wollin er lei av dårlige loppemarkeder, men at det ikke er så enkelt som så å gjøre kupp.

– Det hun glemmer å nevne er at for oss ekte loppisentusiaster er dette en sport vi investerer en herrens mye tid i. I stedet for å lese om statistikk, leser vi om varepriser. I stedet for intervaller, sprinter vi inn på loppis etter å ha stått i kø i god tid før åpning. Det adrenalinet atleter kjenner får vi loppis-rever mer sjeldent, først kanskje etter ti loppemarked har vi funnet tre ting som får pulsen til å stige. Malins oppgitthet og urealistiske forventninger på loppemarked er gode nyheter, og det blir flere funn til oss andre, skriver Gustav Broström på Instagram.

Han står bak den populære hashtagen #loppisvardag og deler flittig fra sine siste bruktfunn til glede for nesten 20.000 følgere.

I etterkant av at kronikken ble publisert, har Wollin også skrevet et nytt innlegg på Instagram.

– Teksten var et personlig oppgjør med rotete søppel-loppemarkeder. Ganske morsom var den også. Og som vanlig et stilistisk mesterverk. Og da blir jeg indignert og irritert når jeg ser fine, velinformerte og kloke kontoer som gransker. Jeg elsker second hand og brukt, skriver Wollin.

MinMote har forsøkt å komme i kontakt med Wollin, men har foreløpig ikke lykkes.

Se hva hun fant på loppemarked:

Brukteksperten tipser

Men er det egentlig så vanskelig å finne kupp på loppemarked?

Camilla Harbu Bielecki, eier av vintagebutikken Tidstypisk, sier til MinMote at hun er godt kjent med kronikkene til Malin Wollin, og synes de er morsomme.

– Jeg mistenker at hun kanskje ikke har vært på loppemarkedet fra starten av, sier Harbu Bielecki og ler.

– Hvis du kommer på et loppemarked som åpnet klokken 10 i 14-tiden, ville jeg vært forundret om det fortsatt er noe igjen. Det er best utvalg ved åpningstid, sier gjenbrukseksperten.

Hun forteller at det har blitt mer kamp om ting, men i hennes øyne er dette bare en positiv greie.

– Det er blitt trendy å gå på loppis, og det er jo nydelig. Jo flere som handler brukt og mer bevisst, jo bedre. Så får det bare bli mer kamp om sakene. Det er bare å ta på seg skoene og delta!

EKSPERTEN: Camilla Harbu Bielecki driver vintagebutikken Tidstypisk.

Harbu Bielecki legger også til at det er mange som stresser over å få tak i det beste funnene.

– Det er mange som viser frem det de har kjøpt på Instagram, og det kan være med på å skape litt misunnelse. «Hvorfor finner alle så fine ting og ikke jeg?» Det er viktig å løsrive seg litt fra akkurat det alle andre ser etter. Ja, det er gøy å finne de mest verdifulle servisene, men hva er det du vil ha? Tenk på dine egne behov. Hva slags stil har du? Hva ønsker du deg? Hva som er et funn er forskjellig fra person til person.

Hun sier det alltid vil være mulig å finne funn, da trendene også forandrer seg i bruktbransjen.

– Noe som var populært for fem år siden vil selvfølgelig være lettere å finne i dag, og det som er trendy akkurat nå vil være vanskeligere å få tak i. Men det er absolutt mulig – i hvert fall hvis du er på jakt etter noe spesielt, sier gjenbrukseksperten og legger til følgende tips til neste gang du skal på loppis:

– Vær tidlig ute og skriv en liste over hva du ønsker deg. Er du på jakt etter et visst servise, så gå rett bort til «finloppebordet».

Publisert:

Finn mer innhold om: