«Top Model»-Eirin gikk ned 10 kilo etter TV-hets - måtte ta bloggpause for å bli bra igjen

Tidligere «Top Model»-deltager Eirin Hagstrøm (20) kastet seg over diett- og treningstips etter at hun fikk kommentarer om vekten sin på TV. Til slutt måtte hun kutte ut å lese blogger for å bli bedre.

Ingvill Dybfest Dahl
Publisert:

– I 2012 er det å være sunn og sporty veldig på moten, og alle blogger om å trene mest mulig og være sunnest mulig. Men ofte er det vel ikke så sunt og friskt som det ser ut som fra utsiden. Det ligger noe mer bak det, sier Erin Hagstrøm.

Det har modellen og bloggeren selv erfart.

– Jeg er jo for alltid «FHM-chubby» fra «Top Model», da, sier hun og ler.

For hun kan le av det nå. Hangstrøm ble rikskjendis da hun som 17-åring var med på modellkonkurransen «Top Model» og ble kalt «plus size» av dommer Marcel Lelienhoff i første episode, og senere «FHM-chubby» av gjestedommer Christer Falck. Den gang gikk Eirin på videregående og brukte størrelse 36.

VGTV

– Jeg visste ikke at Marcel hadde kalt meg «plus size» før VG fortalte det. Jeg var på skolen og hadde gym da journalisten ringte. Jeg husker jeg tenkte «skitt, nå begynner det». Jeg gråt etter det intervjuet, forteller Hagstrøm.

Var skamfull i bikini

Mediepresset bare fortsatte etter hvert som serien ble sendt på nyåret 2011. Og Eirins forhold til egen kropp ble verre og verre.

– Jeg gikk fra ikke å tenke så mye på kroppen min, til å dø av skam når jeg skulle ha på meg bikini. Jeg hadde kjæreste på den tiden, og det ble så ille at jeg ikke ville vise meg i undertøyet for ham. Og han hadde aldri vært negativ til hvordan jeg så ut, sier hun.

MinMote.no - Norges største moteside

TV3

Eirins svar på Falcks kommentar ble å stille opp i mannemagasinet FHM i april 2011. I mai i år stilte hun opp i bladet på ny – etter å ha slanket seg 10 kilo på åtte måneder. Da bedyret hun både i media og på bloggen sin at hun hadde slanket seg på en sunn måte. Det var ikke sannheten.

– Jeg møtte veggen. Jeg ble veldig opptatt av at folk skulle se at jeg var blitt tynn, og kjørte kroppen min for hardt. Jeg kjørte økter to ganger om dagen seks dager i uken. Jeg ble virkelig sykelig opptatt av det, sier hun.

Overalt hvor hun så i media eller på sosiale medier, syntes Eirin det var saker om sylslanke modeller og radmagre jenter. Og tips om hvordan hun kunne bli sånn selv. Spesielt leste hun mye blogger i den perioden.

Måtte jogge etter pizza

– Nå er jeg blitt bedre, for jeg måtte bare kutte det ut. Jeg sluttet å lese artikler på nettet om hvordan du går ned i vekt, og å lese blogger, blant annet Fotballfrue sin. For det gikk hardt ut over helsen min, hvordan jeg holdt på, forteller Fredrikstad-jenta.

MinMote.no - Norges største moteside

Samtidig med massiv treningsmengde, fulgte hun den ene dietten etter den andre.

– Jeg fulgte mange rare råd som jeg fant her og der på nettet. De var tydeligvis ikke så bra. En av diettene jeg prøvde var å spise bare torsk og grønnsaker til alle måltider. Men når du da begynner å spise vanlig igjen, faller du tilbake til det du ikke vil. Så da fant jeg noe nytt. Jeg kom inn i en veldig ond sirkel, og det er kjempefarlig om du ikke klarer å stoppe.

– Hvordan møtte du veggen?

– Jeg gjorde omtrent ikke annet enn å trene, sove og jobbe. Det verket i hver eneste lille muskel i kroppen, den var så sliten. Jeg ble kjempedeprimert og var ikke noe hyggelig å ha med å gjøre. Alt jeg snakket om var slanking. Og hvis jeg var hos en venninne og hun serverte pizza, så måtte jeg ut og jogge etterpå. Jeg spiste nesten ingenting.

Eirin fikk advarsler om at hun presset seg for hardt, og hun kjente smerte i kroppen. Men hun hørte ikke etter. Nå sliter hun ennå med skadene.

– Jeg sliter forferdelig med benhinnebetennelse, og ryggen, for jeg var fryktelig overtrent en periode, og full av betennelser. Jeg hadde hevelser i ryggen med betennelse. Jeg tapet, men jeg fortsatte. Jeg skadet kroppen min skikkelig, men jeg kunne ikke slappe av, for da fikk jeg angst.

Vendepunktet for Hagstrøm kom da hun i mars begynte å jobbe på treningssenter og fikk seg en personlig trener med ernærings-kompetanse.

– Jeg trener fem ganger i uken nå. Men jeg lar det ikke kontrollere meg. Nå spiser jeg frokost først og lytter til kroppen. Jeg tar meg treningsfri om jeg er sliten. Jeg liker livsstilen og har lyst til å leve sånn lenge, og da må man være snill med kroppen sin, sier hun.

Anbefaler proff hjelp

Men selv om Eirin sier hun nå har et sunnere syn på kosthold og trening, etter at hun så alvoret i det hun holdt på med, medgir hun at det ikke er lett.

– Jeg har aldri vært så fokusert på min egen kropp som jeg er nå. Det er et sinnssykt fokus på kropp, og jeg tror aldri man kan være fornøyd den dag i dag.

– Hva er ditt råd til unge kvinner og menn som opplever dette presset?

– Vi er for opptatt av fasaden til andre mennesker, vi må ta tak i oss selv og begynne å bruke hodet litt annerledes. Jeg var veldig heldig og fikk den hjelpen jeg trengte. Men jeg anbefaler absolutt å prate med noen profesjonelle. Noen ganger er det godt å si noe til noen uten at man føler man blir dømt, sier Hagstrøm.

Er bevisst

Eirin er bevisst på at hun kan være med på å skape kroppspress selv. For en stund siden la hun ut sammenlignende bilder av sin egen bakende – både før og etter usunn slanking, samt etter flere måneders trening for å få former.

– Da jeg la ut rumpebildene fikk jeg 178 meldinger i innboksen på Facebook i løpet av natta. Da ble jeg litt overrasket og tenkte «oj, har jeg utsatt noen for et slankepress, nå?», forteller hun.

Publisert: