Costume benekter venninneforhold i PFU-tilsvar
Motemagasinet Costume mener vennskapet mellom redaktør Vanessa Rudjord (38) og Jenny Skavlan (28) ikke er nært nok til at bladet kan felles i Pressens Faglige Utvalg (PFU).
I mai ble motemagasinet og sjefredaktør Vanessa Rudjord klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.
Bakgrunnen for klagen var Costumes 18 sider lange reportasje om Jenny Skavlans bikinikolleksjon, hvor Rudjord selv reiste til Brasil for å være stylist for bildereportasjen.
Løken Stavrum klaget også inn kjolesaken med Pia Tjelta, og boligreportasjen fra Vanessa Rudjords hjem.
Minmote har fått innsyn i tilsvaret til denne klagen, som er forfattet av forlagsdirektør i Bonnier Media, Gry Bjørhovde.
I et av flere punkter blir «venninneforholdet» mellom Jenny Skavlan og Vanessa Rudjord redegjort for.
«Jenny Skavlan og Vanessa Rudjord er ikke nære venninner, eller sågar «bestevenninner» som enkelte medier skriver og som klager legger til grunn. Rudjord og Skavlan kjenner hverandre gjennom en profesjonell sammenheng – en ganske liten norsk motebransje», skriver Bjørhovde.
Hun mener de to ikke har en så nær personlig forbindelse at det tilsier brudd på pressens egne etiske regler, og at bikinireportasjen fra Thailand derfor ikke bør felles i PFU.
At Rudjord var gjest i Skavlans bryllup i april, er heller ikke noe bevis for at de to har en nær privat relasjon, ifølge Bjørhovde:
«Dette beror først og fremst på at Skavlans ektefelle og Rudjords samboer (Thomas Gullestad og Jonas Forsang, journ.anm) er gode venner, noe som også innebærer at Rudjord og Skavlan de siste par årene har møttes privat ved noen få anledninger, men kan kun gjennom sine respektive partnere».
Fredag ettermiddag ble det kjent at Rudjord slutter i Costume etter ni år som redaktør.
Bjørhovde sier at avgjørelsen ikke har noe med den siste tidens kritikk og den nylige PFU-klagen å gjøre.
Til MinMote innrømmer forlagsdirektøren at det har vært krevende å skrive tilsvaret til klagen.
- Vi ønsker å løfte opp flere prinsipielle spørsmål i dette tilsvaret. Hvilke konsekvenser kan en slik fellelse få? Er det sånn at journalister og redaktører til enhver tid må opplyse om eventuelle bindinger noen i redaksjonen må ha med intervjuobjekter? Hvor skal grensene gå? I dette tilfellet er jo relasjonene relativt kjente; hva med alle de gangene de ikke er det? De er kanskje vel så problematiske.
- Vi er absolutt ydmyke til disse spørsmålene. Det er et vanskelig område, og mange beveger seg i et grenseland her, sier hun.
Forlagsdirektøren ønsker ikke å gå inn i noen debatt om graden av venninneforhold mellom Skavlan og Rudjord, som hun har omtalt i PFU-tilsvaret.
- Det jeg vet, er at de ikke er venninner i den forstand at de besøker hverandre, ringes eller drikker kaffe og «skravler», slik man gjerne tenker at nære venninner gjør. De møtes i bransjerelaterte situasjoner og i sosiale sammenhenger hvor kjærestene også er med, sier Bjørhovde.
- Føler du at dere får ufortjent mye negativ oppmerksomhet i disse sakene?
- Nei, det kan jeg ikke si. Det er helt i orden at disse spørsmålene om presseetikk blir reist. Men jeg synes av og til at det er en del skinnhellighet hos de «skikkelige» deler av mediene. Det blir fort tendensiøse vinkler og titler i denne saken, sier hun.
For øvrig betegnet Rudjord selv Skavlan som en god venn, da hun ble intervjuet av Dagbladet tidlig i vår. Den gang i anledning kritkken hun fikk for å ha å presentert bestevenninne Pia Tjeltas kleskolleksjon på forsiden, og over flere sider i motemagasinet sitt.
- Hvis jeg som redaktør ikke skal kunne trykke reportasjer om noen av mine venner i bladet, så blir det veldig vanskelig. Jeg er god venn med Jenny Skavlan og Hanneli Mustaparta også - som også er store navn. Hvis jeg ikke skal kunne trykke saker om dem, så burde jeg finne meg en annen jobb, sa Vanessa Rudjord til Dagbladet.