Syv drept i ny fabrikkbrann - sydde klær til Zara-eier
Den spanske klesgiganten Inditex, som blant annet eier de verdenskjente kjedene Zara og Bershka, hevder de ikke visste at dødsfabrikken i Bangladesh produserte klær for dem.
For to dager siden ble det kjent at nok en fabrikk brant til grunnen i tekstilhovedstaden Dhaka i Bangladesh. Fabrikken heter Smart Export Granment Ltd, ifølge den lokale avisen The Daily Star. Syv kvinnelige arbeidere mistet livet - fire av dem var bare 17 år gamle. Det er andre gang på kort tid at landet er rammet av en dødelig fabrikkbrann, etter at 112 mennesker døde i en av de verste fabrikkbrannene i Bangladesh i november 2012.
BAKGRUNN:Bangladesh-ofre vil ha fabrikkjobben tilbake
Populære «billigmerker»
Nå er det dessuten kjent at fabrikken hvor syv arbeidere døde produserte klær til flere europeiske merker, skriver New York Times. Deriblant verdens største motekjede, spanske Inditex. Inditex eier blant annet de verdensomspennende «billigkjedene» Zara, Bershka og Leftie's. Kjeden har over 5000 butikker på verdensbasis, og foreløpig er det kun bekreftet at det ble produsert klær til Bershka og Letfie's på fabrikken - som ikke blir solgt i Norge. Bershka er imidlertid en populær ungdomskjede, med over 780 butikker i 51 land i hele verden. Inditex-eier Amancie Ortega er spanias rikeste mann og verdens femte rikeste med en formue på over 50 milliarder.
En talsmann for Inditex forteller til nyhetsbyrået Reuters at de ikke var klar over at nettopp denne fabrikken ble benyttet. Han forteller videre at klesgiganten nå kutter to andre samarbeid for å sikre seg at dette ikke skjer igjen.
- Inditex har avsluttet samarbeidet med den spanske leverandøren Wonnover og underleverandøren Centex fra Bangladesh for å ta alle forholdsregler, bekrefter talsmannen til Reuters.
Han understreker også at Inditex vil se nærmere på hva som gikk galt med fabrikken hvor brannen utbrøt.
«Vi vil hjelpe familiene og myndighetene i landet alt vi kan, og vi har sendt egne medarbeidere for å undersøke saken», sier han.
minMote-Sonia kommenterer:– Stillheten er forstyrrende
At Inditex rydder opp først nå er imponerer imidlertid ikke etikkrådgiver i Framtiden i våre hender, Carin Leffler.
- Dette er en helt uholdbar strategi. I stedet må Inditex gjøre det motsatte: å ta fullt ansvar for situasjonene og samarbeide med fagbevegelse, regjeringen, de andre kleskjedene og med bransjeorganer for å sikre en rettmessig kompensasjon til de skadde og etterlatte. Vi skulle også ønske at Inditex åpnet opp for innsyn i sine kontrollrapporter og hvilke fabrikker de kjøper fra, sier Leffler.
Manglende brannsikkerhet
Etikkorganisasjonen Clean Clothes Canpaign skriver også at fabrikken produserte klær til tyske KIK Okay og de franske merkene Ne Look, Scott and Fox og Solo Invest.
Også denne gangen hevder flere arbeidere at de møtte låste dører da de prøvde å komme seg ut av den brennende fabrikken. Vitner har også fortalt at flere arbeidere måtte hoppe ut av vinduene for å berge livet. Det skal heller ikke ha blitt funnet noe slukningsutstyr inne på fabrikken.
Det på tross av at fabrikkbranner er et velkjent problem i Bangladesh. Landet rommer over 4500 tekstilfabrikker, som utgjør landets viktigste industri. Samtidig har over 600 mennesker mistet livet som følge av branner i overfylte fabrikklokaler siden 2006. Bangladesh er verdens nest største tekstileksportør etter Kina, og produserer klær for en rekke vestlige kjeder. Høsten 2012 ble det dessuten avslørt at svenske H&M er en av dem, og at de dessuten bruker fabrikker hvor arbeiderne jobber under svært kritikkverdige forhold.
LES OGSÅ: