Ny tatoveringstrend godt synlig på Øyafestivalen - kvalitet koster

Jennifer Bråthen
Publisert:

Av MARI GLANS OG JENNIFER BRÅTHEN

Før var det store spørsmålet hva man skulle tatovere på kroppen. Nå bruker blekkentusiastene mest tid på å finne den perfekte tatovøren.

– Jeg brukte mye tid på å finne den rette tatovøren før jeg skulle ta pinup-tatoveringen min, forteller Ragnhild Toldnes (25), som minMote møter på Øyafestivalen.

Hun har tatoveringer både på armen og ryggen, og bekrefter at valgene av motiv var mer tilfeldig.

– Det ligger ingen stor mening bak noen av tatoveringene mine, jeg bare synes de er fine, forteller hun.

Toldnes er en av mange som tenker sånn.

– Mitt inntrykk er at det er ikke så viktig for folk hva vi tatoverer inn, bare det ser kult ut. I stedet for motiv fokuserer folk på størrelsen på tatoveringen, og jo større jo bedre. Folk vil gjerne overgå de andre i vennegjengen. Det er et problem for oss tatovører, for vi vil jo nødig bli overgått av kunder, så vi ser nesten ikke ut lenger, humrer Kai Ree, hos Timeless Tattoo i Oslo sier han.

Størrelsen på tatoveringen var også viktig for Toldnes.

– Jeg tenkte at hvis jeg først skulle tatovere meg, så ville jeg ikke ha noe småtteri. Planen er å dekke hele armen med tatoveringer etter hvert, sier hun.

Dyr pynt

Tatovør Ree sier at det er vanskelig å plukke ut den mest populære trenden innfor tatovering, for folk velger mye forskjellig nå om dagen. I det siste har han tatovert inn alt fra fugler og hodeskaller – til skrift og portretter på ulike kunder. Han er glad for at folk bruker mye tid på å velge seg tatovør.

– Det er bra for bransjen, fordi da blir de useriøse luket ut, forteller han.

Og når folk har funnet ut hvem de vil skal merke dem for livet, så er prisen mindre viktig. Kvalitet koster, og det synes det fleste er greit. Ree forteller at mange kunder kommer innom rett etter lønningsdag.

– Det er ikke uvanlig å bruke et femsifret beløp på den perfekte tatoveringen, sier han.

Rockestjernetatovører

Det kan Toldnes bekrefte, hun har brukt nærmere 13. 000 kroner på sine tatoveringer.

Realityserier som «Miami Ink», «La Ink» og «Best Ink» har skapt stjerner av tatovører. Kat von D er kanskje det beste eksempelet. Hun er blitt et vanlig syn på den røde løperen i Hollywood, og stadig flere nordmenn setter seg på et fly for å bli tatovert av kjente kunstnere som henne. Det er prestisje.

– Norske tatoveringsentusiaster drar gjerne utenlands for å bli tatovert av kjente tatovører. Det er blitt mye vanligere de siste årene. Jeg kjenner også til folk som har løyet på seg rørende historier for å få være med i serier som «LA Ink», sier Per Erik «Pero» Dahlman hos Lucky 7 Tattoos i Oslo.

Siden kundene går etter kjente navn, er det blitt utbredt blant norske tatoveringssjapper å hanke inn utenlandske «gjesteartister» for kortere eller lengre oppdrag. Men dyktige norske tatovører er vel så populære, og noen av dem har ventelister som strekker seg over flere år, akkurat som stjernene i USA.

Allemannseie

Det er lenge siden tatoveringer var forbeholdt bikere og sjømenn. I Norge er tatovering for lengst blitt allemannseie. «Alle» har det.

– Våre kunder er mellom 18 og 80 år. Min eldste kunde, som var nærmere 80, kom inn for å få en rose på puppen, forteller Pero.

Han bekrefter trenden med store tatoveringer.

– Nå opplever vi at kunder kommer inn og skal ha en full sleve (hele armen dekket av tatoveringer journ.anm.) som sin første tatovering, det skjedde ikke for noen år siden, ser han.

Full sleeve

Øya-festivalgjenger Andreas Milde (32) har snart full sleeve på begge armene, i tillegg til å ha begynt å dekke ryggen sin. Han har brukt godt over 50.000 kroner på tatoveringene.

– Det bare ballet på seg, forteller han litt beskjemmet.

Milde forteller at det viktigste var at tatoveringene var fine.

– Jeg ville ikke ha noen som betydde noe, for sånt synes jeg er skikkelig kleint. Og jeg har aldri angret, men jeg kunne ønske at det ikke gjorde så vondt, sier han.

For man må lide ekstra for skjønnheten når den er permanent.

LES OGSÅ: Her er tre trendy antrekk til helgen

LES OGSÅ: Fashionista dukker opp i «Gossip Girl»

Publisert: