Tones stylist fikk føflekkreft etter soling

I påsken i fjor fikk kjendisstylist og moteblogger Hedda Skoug (30) påvist føflekkreft. Nå vil hun advare andre mot overdreven soling.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

- Det er den siste tingen du vil høre. At du har kreft. Der og da var det som å få beskjed om at jeg skulle dø.

Det er akkurat ett år siden Hedda satt i bilen med barna Matheo og Mathilde på to og tre år. Legen ringte med dårlige nyheter; føflekken som hun nylig hadde fått fjernet var full av kreft.

- Jeg var ikke forberedt på en slik beskjed. Jeg prøvde å ta meg sammen for barna, men det var ikke mulig. I tiden etterpå var de det eneste jeg tenkte på. Det å ha to små barn gjorde redselen for å være syk og i verste fall dø enda større, forteller hun til minMote.

LES MER PÅ VG+: Pass opp i påskesola: Flere og yngre får hudkreft

Solte seg jevnlig

Hedda brukte solarium rundt fire ganger i måneden fra hun var 16 til hun var 25 år gammel. Selv om hun visste at solingen økte risikoen for hudkreft, fryktet hun aldri at det skulle ramme henne.

- Jeg tenkte aldri på at jeg kunne få kreft. Rynker og pigmentflekker tenkte jeg litt på, men det hindret meg ikke i å ta sol. Jeg var mest opptatt av å se brun og fresh ut, slik mange jenter er i den alderen.

I fjor vinter begynte en liten føflekk under brystet å klø. Hedda dro til legen for å sjekke om det var noe galt med den, men fikk beskjed om at det ikke var noe å bekymre seg over.

- Tre måneder senere maste mamma om at jeg burde sjekke den igjen. Jeg gjorde det motvillig og denne gangen ble føflekken fjernet. Deretter fikk jeg telefonen om at det var kreft i den, forteller hun.

Fikk støtte av Tone

I starten ønsket ikke Hedda å dele sykdommen med andre enn de aller nærmeste.

- Jeg ville ikke bli sett på som «hun med kreft». Jeg var redd folk skulle begynne å behandle meg annerledes.

I denne perioden jobbet Hedda mest som stylist for Tone Damli Aaberge, som også er hennes beste venninne. Hun ble en god støtte når redselen for spredning var som verst.

- Hun er nesten som familie, og det å kunne jobbe med noen som forstod hva jeg gikk gjennom gjorde det hele mye lettere.

Kreften hadde ikke spredd seg, og Hedda er i dag helt frisk. Fordi det er en viss risiko for tilbakefall, kalles hun inn til kontroll hver tredje måned i minst tre år fremover.

Brun uten sol

I dag snakker Hedda åpent om føflekkreften. Tidligere i år bestemte hun seg også for å fortelle om den i et innlegg på bloggen.

- Det føltes nesten slemt å la være å fortelle om det. Hvis jeg kan bidra til at andre slipper å oppleve det jeg gikk gjennom, så er det selvsagt verdt å dele det. Mange tar solarium uten å bry seg om konsekvensene det kan få. Jeg tør ikke engang tenke på hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde sjekket føflekken for andre gang.

Selv om Hedda aldri tar solarium lenger, får hun ofte spørsmål fra bloggleserne om hvordan hun får sin solbrune glød.

- Jeg bruker alltid solfaktor 30, og er man i solen blir man brun selv om man bruker høy faktor. Om vinteren jukser jeg med selvbruning. Natural Tan fra Vita er favoritten. Diors selvbruningsprodukter er også veldig gode, de er blant annet Tones favoritter, røper Hedda.

BESKYTT OG SJEKK DEG

Av ELIESE LAUSTSEN

♥ Beskytt barnas hud fra de er små med så høy solfaktor som mulig. Grunnlaget for å forebygge hudkreft i voksen alder starter i barndommen.

♥ Blir du lett solbrent er du ekstra utsatt. Dette gjelder i stor grad personer med lys hud og rødt hår og fregner.

♥ Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg, er å bruke solkrem med faktor. Oppsøk lege med det samme du merker om en føflekk har endret farge, karakter, begynner å klø eller blør.

♥ Føflekker bør fjernes selv ved den minste tvil. Det er vanskelig å påvise eller avvise kreft før legen står med føflekken i hånden og undersøker den med mikroskopi.

♥ Pasienten har ofte rett. Husk at du som pasient har ansvar for å følge opp egen helse. Sol deg gradvis. Etter hvert vil brunfargen beskytte huden bedre.

♥ Ikke bli hysterisk eller engstelig for å være ute i solen, ved bruk av solkrem reduseres risikoen for å skade huden.

Kilde: Aasmund Berner, professor ved Rikshospitalet

Publisert:

Finn mer innhold om: