Derfor holder Moods of Norway fabrikkene hemmelig - bryter endelig stillheten

For første gang etter fabrikkavløringene om H&M, snakker Moods of Norway-gründer Peder Børresen selv om hvorfor de nekter å oppgi fabrikkene sine.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

For første gang etter fabrikkavløringene om H&M, snakker Moods of Norway-gründer Peder Børresen selv om hvorfor de nekter å oppgi fabrikkene sine.

Høsten 2012 avslørte det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» at den svenske gigantkjeden Hennes & Mauritz benytter seg av fabrikker i Bangladesh hvor arbeiderne får luselønn for å jobbe under svært kritikkverdige forhold.

Avsløringene ble startet på en stor debatt om tekstilindustrien også i Norge.

minMote forsøkte flere ganger å få tak i gründerne bak den kjente, norske klesmerket Moods of Norway, Peder Børresen og Simen Staalnacke, uten å lykkes.

Det eneste minMote fikk vite var at klærne produseres i Kina, Polen, Tyrkia, Frankrike, Portugal og Italia. I tillegg uttalte PR-ansvarlig Liv Greben at frykten for piratkopiering er årsaken til hemmeligholdet.

BAKGRUNN:Moods of Norway holder fabrikkene sine hemmelig

Torsdag kveld dukket imidlertid Peder Børresen opp på moteutdelingen Costume Awards på Grünerløkka i Oslo. Der svarte han for første gang på spørsmålene fra minMote, og holdt fast på samme forklaring:

- I det siste har det vært flere fabrikkavsløringer, blant annet knyttet til H&M. Hva slags tanker har du gjort deg om det?

- Det er et kjempeviktig tema, og det er kjempeviktig at det er oppe på agendaen. Altså at alle har sysakene i orden. Så det må det være fokus på dette. Det er superbra, svarer Børresen, som i kjent stil stilte i dress fra sitt eget merke.

- Men hvorfor kan ikke dere ha åpne leverandørlister?

- Vi prøver å være gode på begge sider – både være flinke med fabrikkene, men vi må også ta hånd om piratkopiering og den slags. Så derfor er det sånn.

- Så det er ikke aktuelt for dere å opplyse om dette?

- Altså, listene våre er ikke hemmelige. Tollvesenet har dem og leverandørene våre har dem. Og hvis regjeringen skal... vil ha dem eller noe sånt, så er ikke det noe problem. Men sånn som det er i dag, er dette den beste måten å gjøre det på. Altså både være gode på fabrikkene, og beskytte de på fabrikkene.

- Men pressen kan ikke få listene?

- Ikke sånn som det er i dag. Så får vi se.

Den norske gigant-kjeden Varner-Gruppen har også nektet å oppgi hvilke fabrikker de benytter seg av. I Norge er det bare Stormberg, BJ Sport og Helly Hansen som utleverer sine komplette fabrikklister. Tidligere har rådgiver i Framtiden i våre hender, Caril Leffler, gått hardt ut mot kjedenes hemmelighold, fordi hun mener det forverrer situasjonen i tekstilindustrien.

Siden oppstarten i 2003, har Moods of Norway skapt norsk motehistorie. I dag finnes egne butikker blant annet i Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Tromsø, Stavanger og Stryn. Moods-gutta har også en butikk i eksklusive Beverly Hills i Los Angeles, og for ikke lenge siden åpnet dørene til sin første konseptbutikk i New Yorks SoHo. I 2011 hadde merket en omsetning på over 290 millioner.

minMote-Sonias kommentar:Stillheten er svært forstyrrende

Se video:

Publisert: