Stjerneskudd på motehimmelen - norske Erjona er 16 år og supermodell

MILANO (VG) I vinter debuterte hun som modell i Paris, 15 år gammel. Nå går Erjona Ala

Kirsti Hovland
Publisert:

(16) på catwalken for verdens ledende designere.

Kristiansand-jenta har gjort over 75 show i høst. Fra Michael Kors og Vera Wang i New York til Pucci og Marni i Milano, Acne og Burberry i New York til Thierry Mugler, Balenciaga, Chanel, Ann Demeulemeester og Nina Ricci i Paris.

- Ingen ante at det skulle gå så fort, det er helt utrolig, sa pappa Musa Ala til VG på telefon fra Paris, der Erjona for et par uker siden gikk på catwalken for blant andre Chanel.

Se også:Iselin Steiro er mote-Norges rikeste

Allerede i vinter gikk Erjona visninger i Paris, noe som er sensasjonelt for en 15-åring. Da gikk hun eksklusivt for det franske motehuset Balenciaga, mens hun ennå var elev ved ungdomsskolen.

- Jeg går fortsatt på skolen. I fremtiden vil jeg studere og få meg en utdannelse, samtidig som jeg vil utvikle meg som modell, og gjøre det jeg liker, sa hun i et intervju med Vogue sist hun var i Paris.

Flyr verden rundt

- Balenciaga ville ha henne eksklusivt for sine visninger i Paris og Milano. Balenciaga ville at Erjona kun skulle gå deres show den sesongen og ingen andre, heller ikke i andre markeder, sier Julie Thyrum, internasjonal booker for det norske modellbyrået Heartbreak.

I høst har 16-åringen, som har begynt ved Vågsbygd videregående skole, vært nødt til å be om en måneds permisjon fra skolen for å kunne gå modell under moteukene i New York, London, Milano og Paris.

- Skolen har vært veldig positiv. Erjona leser på egen hånd, og når vi kommer hjem begynner hun på skolen igjen. Hun savner venner og skolen. Det er første gang hun har vært så lenge borte, vi har ikke vært hjemme siden 14. august, forteller Musa Ala, som flyrverden rundt for å følge datteren sin.

Se også:Den nye, norske modellgenerasjonen

- Vi pleier ikke å sende så unge jenter ut i verden, men Erjona har alltid en av foreldrene med seg. Både foreldre og søsken var sammen med henne i Paris mens hun gikk visninger der, sier Thyrum i Heartbreak.

Faren forteller at de stadig får tilbakemeldinger fra folk i motebransjen som mener Erjona vil bli en stor stjerne.

Bekymret

- Jeg er veldig, veldig stolt. Samtidig er jeg bekymret - hun er veldig ung. Bransjen er ganske tøff, og jeg ble veldig skremt da hun begynte. Men jeg har aldri opplevd at noen har sagt til henne at hun må gå ned i vekt, for eksempel, sier Ala.

Erjona var under moteuken i Milano en av modellene som gikk for den norske stjernedesigneren Peter Dundas og det legendariske motehuset Pucci.

- En norsk jente har gått mannekeng her i kveld, sa Dundas stolt til VG etter visningen.

I godt selskap

Tidligere har Dundas også brukt den største norske modellstjernen noensinne, Iselin Steiro, på catwalken. Så Erjona er i godt selskap.

- Vi tror Erjona kan bli en stor stjerne. Hun har et spennende, tøft utseende og møter stor interesse fra de viktigste byråene og fotografene, sier Thyrum.

Nå er Erjona tilbake til hverdagen og skolen.

- Hva er planen fremover?

- Det vil tiden vise. Det viktigste er at Erjona trives og har det godt, vi har aldri lagt planer. Men den siste tiden har hun gått visninger sammen med supermodeller som Gisele Bündchen og Miranda Kerr. For et år siden var det bare en drøm for henne - hun leste om dem. Nå har hun gått på catwalken sammen med dem. Det er klart det er stort for henne. Får hun en kjempemulighet, kan man jo ikke si nei, sier Musa Ala.

Se også:16-åring tar modellbransjen med storm

MinMote.no - Norges største moteside

Andre norske modellstjerner:

** Iselin Vollen Steiro (26)

Startet som modell: 18 år

Steiro ble oppdaget i 1999 under et besøk med foreldre i London. Hun startet som profesjonell modell i 2003 og har vært blant de mest etterspurte modeller i verden (i 2006 rangert som nr. 4 på nettstedet models.com). I tillegg har hun regelmessig vært med i W, V Magazine, Numèro, Franske Vogue, Vogue Italia og Harper's Bazaar. Hun har vært på forsiden av blant andre French, Flair, koreanske Harper's Bazaar og Vogue Italia, i tillegg til flere norske ukeblader. Fra 2008 har hun frontet motekjeden Zara over hele verden. Steiro er gift med «Oslo 31. august»-skuespiller Anders Danielsen Lie, og er elev ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Kilde: Wikipedia

** Merete Hopland (19)

Startet som modell: 16 år

Etter at hun åpnet moteshowet til Armani i Milano i høst og gikk alle de store visningene i Paris i vinter, har det virkelig tatt av for modellhåpet fra Bergen. Hun ble oppdaget av den norske modellspeideren Donna Ioanna Ioannou. Nylig signerte hun med Calvin Klein. Nå skal modellen pryde sidene i det britiske motemagasinet Harpers Bazaar og tyske Vogue, samt gjøre motekampanjer for klesmerket Max Mara. I disse dager er hun forsidepike på italienske Marie Claire. Hun føyer seg dermed inn i en eksklusiv rekke av supermodeller som Kate Moss, Eva Mendes, Brooke Shields og Lara Stone.

** Siri Tollerød (24)

Startet som modell: 16 år

Siri Tollerød ble også oppdaget av modellspeideren Donna Ioanna Ioannou. Hun flyttet til Milano i september 2006 og videre til New York i april 2007 for å etablere en modellkarriere. Tollerød har vært avfotografert italienske, britiske, brasilianske, kinesiske, russiske og tyske utgavene av Vogue. Tollerød har hatt forsider i blant andre ELLE Norge, Bergdorf Goodman Magazine, SVA Magazine og Muse.

** Polina Barbasova (21)

Startet som modell: 17 år

Polina (21) startet sin modellkarriere som «riksbitch» i «Top Model» i 2007 - da hun var 17 år gammel. Siden den gang har hun flyttet til New York og blitt en av Norges mest suksessrike modeller. Hun har vært forsidepike i blader som D, Elle, Bon og FrenchReveu de Modes. I tillegg har hun gått visninger for verdens største designere.

Kilder: Wikipedia, minMote og NRK

Publisert: