Stjerneskuddet Erjona (17) støtter aldersgrense på moteukene

Norske Erjona Ala (17) gikk selv 64 catwalkshow under moteukene i høst, men er glad aldersgrensen er 16 år.

Modellstjernen fra Kristiansand har tatt moteukene i New York, London, Milano og Paris med storm. Til sammen har Erjona gått 64 show for store motehus som Chanel, Givenchy, Dolce & Gabbana, Missoni og Stella McCartney. Når VG snakker med Erjona har hun akkurat våknet i onkelens hus utenfor Paris.

- Det har ikke akkurat blitt tid til å sove lenge den siste måneden, så i dag har jeg sovet til langt på dagen, ler Erjona.

Fra før har hun prydet forsiden på motemagasinene Vogue Italia og Dazed & Confuzed, og havnet nylig på modellnettstedet models.coms liste over verdens mest ettertraktede nykommere i modellbransjen.

Les også:Ny norsk stjerne på catwalken – Erjona blir fulgt av pappa til motemetropolene

Chris Moore/catwalking

Høyt tempo

Som vanlig har hun hatt med seg pappa Musa Ala rundt på moteukene. Erjona er full av takknemlig overfor foreldrene, som støtter modellkarrieren hundre prosent.

- Det er veldig viktig for meg at foreldrene mine støtter det jeg driver med. Nå har det liksom blitt en selvfølge at pappa er med, så når jeg får en jobb et sted kjøper vi bare to billetter uten å tenke over det. Jeg er veldig glad for at han eller mamma er der, slik at jeg har noen å snakke med når ting blir litt slitsomt eller vanskelig, sier Erjona.

Tidligere denne uken skrev minMote om motemagasinet Vogue, som ba om unnskyldning for å ha brukt en mindreårig modell. Når det gjelder catwalk-jobbing har imidlertid både New York, London, Milano og Paris 16-årsgrense, noe Erjona mener er utelukkende positiv.

-Det tror jeg er veldig lurt. Jeg hadde ikke taklet å jobbe i et slikt tempo som 15-15-åring selv, sier hun og fortsetter:

- Samtidig må jeg understreke at de yngste modellene blir tatt veldig godt vare på.

Les også:Norske Erjona (16) «best kledd» i internasjonalt motemagasin

Karl Prouse/catwalking

Fikk motorsykkel

Selv fikk hun en privat motorsykkel med sjåfør som fulgte henne en hel dag i Paris. Det var nemlig helt nødvendig for å rekke alle showene hun hadde booket.

- Trafikken var så hektisk, så det måtte bli sånn hvis jeg skulle være med på alt. Det var en utrolig spesiell opplevelse å suse forbi Eiffeltårnet på vei til og fra show og prøver, sier Erjona., som aldri ville vært det månedslange motesirkuset foruten.

- Det har vært helt fantastisk! Jeg er takknemlig for at jeg har blitt booket til så mange bra show, og har hatt det utrolig gøy selv om jeg er sliten nå. Det er bare den ene måneden som er veldig hektisk, men mest av alt har det vært en bra opplevelse, sier hun.

Som vanlig har hun hatt med seg pappa Musa Ala på reisen. Hun er takknemlig for at foreldrene støtter modellkarrieren hundre prosent.

- Det er veldig viktig for meg at foreldrene mine støtter det jeg driver med. Nå har det liksom blitt en selvfølge at pappa er med, så når jeg får en jobb et sted kjøper vi bare to billetter uten å tenke over det. Jeg er veldig glad for at han eller mamma er der, slik at jeg har noen å snakke med når ting blir litt slitsomt eller vanskelig, sier Erjona.

Tullio M. Puglia

Godt samhold

Erjona forteller at det er helt vanlig at de yngste modellene har med noen fra familien til moteukene. I tillegg har hun fått god kontakt med de andre jentene som har jobbet under moteukene.

- Nå har jeg fått venner fra hele verden som er i samme bransje, så når vi møtes under moteukene blir det som en liten gjenforening. Det blir mye venting og lange dager, og da er det fint at vi kan ha det gøy sammen i mellomtiden. Mange av jentene har blitt nære venner som jeg savner allerede, sier 17-åringen og fortsetter:

- Selv om jeg får litt hjemlengsel når jeg er borte så lenge, kommer jeg også til å savne alle jentene jeg har blitt kjent med. Mange av dem har jo blitt veldig nære venner.

Etter en snarvisitt hos onkelen i Frankrike setter Erjona og faren kursen mot Norge, som fortsatt er basen til 17-åringen. Hvor lang «ferien» blir er hun ikke sikker på, men den energiske jenta gleder seg uansett til å ta fatt på nye utfordringer.

- I denne bransjen vet man aldri helt hva som er rundt neste hjørne. Plutselig kan det være at jeg må reise allerede i morgen igjen. Men jeg savner mamma, brødrene mine og vennene mine, så aller først skal jeg hjem i noen få dager, sier hun.

Les mer om Erjonas eventyrlige moteuker i dagens papirutgave av VG.

Hvordan var din opplevelse i dag?