Tenåringsjente startet kroppsdebatt med undertøysbilde

Stella Boonshoft (18) er overveldet av tilbakemeldingene etter at fire millioner har sett bildet hun tok av seg selv i undertøy. Nå snakker hun ut om fedmekritikken.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

minMote har den siste tiden satt fokus på kroppsidealet i motebransjen, blant annet etter at Robin lawley ble hyllet som Raph Laurens første «plus size» modell. Dog er det ikke bare kjente modeller som kjemper mot dagens kroppsideal.

Det gjør også amerikanske Stella Boonshoft (18), gjennom bloggen «The Body Love Blog» på nettsamfunnet Tumblr. Hun bruker selv størrelse 42, og skriver ukentlig nye blogginnlegg som oppfordrer til å elske den kroppen man har. Nå har hun dessuten skapt stor debatt, etter at hun publiserte et bilde av seg selv i bare undertøyet.

«Vi vet alle at bare tynne kvinner kan vise magen sin og hylle seg selv. Vel, jeg er ikke med på det. Dette er min kropp. MIN. Det betyr at du ikke har noe med hvilke valg jeg tar når det gjelder den. Størrelsen min er ikke din business», begynner teksten under bildet med.

Oppgjør med mobberne

Bildet har gått verden rundt og blitt sett av over 4 millioner, mens nesten 100.000 har trykket «like» på Tumblr, kommentert eller delt bildet på sin egen blogg. På Facebook har bildet fått over en halv million «likes».

Til Today Show forteller Stella at det har vært en overveldende opplevelse å se kommentarene tikke inn.

- Nesten umiddelbart fikk jeg en foss av kjærlighetserklæringer og masse støtte. Likevel var det utrolig overveldende, fordi jeg gjorde meg selv så sårbar på nettet, sier Stella, som langer ut mot sine tidligere mobbere i teksten under bildet:

«Dette er til den rare mannen som sa magen min var for stor når jeg var fem (…) Dette er til jenta på sommerleiren som sa jeg hadde vært pen hvis jeg bare gikk ned noen kilo (…) Dette er til gutten på festen som sa jeg så ut som en strandet hval (…) Dette bildet er til Emily fra ungdomsskolen, som mobbet meg, laget trakasserende videoer om meg, sendte meg stygge e-poster», skriver hun.

Får kritikk

Grunnen til at bildet har blitt spredd på nettet er også at gatefotografen Brandon Stanton spurte om å få publisere det på sin nettside Humans Of New York. Tenåringsjenta som til vanlig studerer på NYU innrømmer imidlertid at det ikke bare har vært positiv respons.

- Jeg tror at folk som kommer med stygge kommentarer ikke påvirker meg lenger, fordi jeg minner meg selv på at jeg har et ekte liv og mennesker som støtter meg, forklarer Stella, som likevel velger å la bildet ligge ute på Tumblr-siden.

På Facebook får Stella også kritikk for å fremme et usunt kroppsideal. «Man trenger ikke se ut som en modell, men man trenger heller ikke være stolt over å være feit. Du bør helle prøve å være så sunn som mulig”, skriver en kritiker.

Slik svarer Stella på kritikken:

- Jeg gjør ikke denne for å promotere det å være usunn. Ikke i det hele tatt. Jeg vil bare få vekk stigmatiseringen av overvektige i USA, fordi det er mange av oss, og det er helt greit. Det betyr ikke at man kan se på noen og automatisk vite hva som er galt med helsen deres, sier Stella.

Selv får hun hjelp for å stabilisere blodsukkeret sitt, og blogger om legebesøk og kostholdsrådene hun får der.

- Jeg elsker kroppen min, og tok bildet for å ta et oppgjør med alle som har mobbet meg og gjort det vanskelig for meg i mange år, sier hun til Today Show og fortsetter:

- Hver dag bombarderes jeg og alle andre med bilder av halvnakne damer som ser helt like ut, med den samme kroppen. Og det er liksom greit, mens det ikke er greit at en jente på min størrelse henger på en plakat.

- Deilig dame

Journalist, feminist og programleder for kunstprogrammet «Nasjonalgalleriet» Helle Vaagland havnet selv på forsiden av VG da hun la ut et bilde på Twitter av seg selv i undertøy september 2010, tatt på NRKs personaltoalett. «Bare for å teste om jeg føler meg som en sterk og selvstendig kvinne når jeg tar bilde av meg selv i undertøyet på», skrev Helle, som en reaksjon på at kunstner Marianne Aulie publiserte et portrett der hun poserte med neddratt trusestrikk og innsugde kinn.

Vaagland hyller Stella Boonshoft for bildet, som hun mener mange kvinner kan kjenne seg igjen i.

- Bildet er kjempefint og viser en deilig dame. Jeg får lyst til å ta på henne – og det får jeg ikke når jeg ser et bilde av Victoria Beckham, for å si det sånn. Det er overhodet ikke overraskende at mange liker dette bildet. Jeg vil tro de fleste identifiserer seg mye mer med Stella enn med alle de andre halvnakne jentene de får tredd ned over hodet hver dag, sier Vaagland til minMote.

- Stella er en ekte heltinne, fortsetter programlederen.

Vaagland mener samfunnet trenger kvinner som Stella for å vise at kvinner kommer i alle størrelser.

- I et samfunn som er så fiksert på hva som er riktig og galt i forhold til utseende, trenger man at noen minner oss på at menneskekroppen kommer i alle fasonger – og at det er akkurat det som er så vakkert, sier hun.

Lav terskel for kommentering

Vaagland får støtte av sosiale medier-forsker Thomas Wold, som også er ekspert på nettmobbing. Heller ikke han er overrasket over at Stella har fått stor respons på bildet.

- Jeg tror mange kvinner føler at de daglig blir minnet på hvor mye de må gå ned i vekt for å bli «fin», både på sosiale medier og andre medier. Nettopp derfor blir Stellas bilde en slags protest mot dette idealet, og den protesten tror jeg mange er enig i, sier Wold.

Som forsker har han intervjuet en rekke ungdommer som bruken av sosiale medier, og kan bekrefte at terskelen er svært lav for å både rose og kritisere andre på nettsamfunn som Facebook.

- Det er ikke overraskende at hun har fått så mange «likes» og støttende kommentarer – det har nemlig utviklet seg en kultur blant brukere av sosiale medier for å sende hyggelige meldinger til hverandre og gi hverandre komplimenter man kanskje ikke hadde gitt utenfor sosiale medier. Det gjelder også motsatt - om mange mener de kan tillate seg langt krassere språk og hardere ordlegging på sosiale medier enn ellers, sier han.

Vil gjøre forskjell

Siden bildet ble publisert har en rekke internasjonale medier som Daily Mail og Telegraph skrevet om Stellas historie, og hun har også vært gjest i TV-programmet Today Show. Wold tror Stellas bilde har blitt så populært nettopp fordi hun ikke var kjent fra før.

- Vi ser at dette skjer av og til – helt ordinære mennesker blir plukket ut via sosiale medier og plutselig får de noe som ligner kjendisstatus. I Stellas tilfelle er det nok fordi hun er hentet direkte ut fra sin egen målgruppe, og derfor treffer hun så bredt, forklarer Wold.

Stella har selv blogget følgende om tiden etter at gatefotografen Brandon Stalton publiserte bildet på Facebook:

«Min første reaksjon da jeg så meg selv halvnaken på Facebook var å bryte ut i gråt. Det er det som skjer når jeg er overveldet. Tusen tanker fór gjennom hodet mitt, men den viktigste var: Dette er akkurat det jeg ville gjør for å spre budskapet om å akseptere alle størrelser. Dette er den perfekte måten å dele min historie på, og jeg bør hedres for det (…) Likevel følte jeg meg forferdelig, fordi jeg ikke klarte å overse de få negative kommentarene, selv om det var langt flere positive (…) Etter noen time kom jeg fram til at det å hjelpe unge kvinner som sliter med selvtilliten er mye viktigere enn hva jeg føler. Jeg gjør dette i håp om at jeg kan gjøre en forskjell i verden.»

I Lizzie Millers fotspor

Stella Boonshoft går på mange måter i fotsporene til «plus size»-modellen Lizzie Miller. I 2009 skapte hun bølger i motebransjen da hun poserte naken i magasinet Glamour, etter at hun hadde blitt fortalt at hun var for stor selv for «plus size»-klær . Hundrevis av lesere kommenterte bilder på Glamours nettsider, og debatten rundt bildet havnet ble en av toppsakene til Today Show. Alt dette på tross av at bildet var plassert på side 194 i det tykke magasinet.

Lizzie selv forklarte kommenatarstormen slik til the Guardian:

- Det viser at verden er sulten på å se bilder av normale kvinner.

Publisert: