H&M lanserer grønn kolleksjon – produsert på samme fabrikker

EKSPERIMENTERER: Concious Exclusive-kolleksjonen bruker nye materialer, og er inspirert av kunstnerparet Karin og Carl Larsson. Foto: Mikael Jansson/H&M

Bærekraftsansvarlig i Hennes & Mauritz forklarer at deres mål er at produksjonen er både etisk og bærekraftig, men de kan ikke bedre arbeidsforholdene alene. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Torsdag lanserer Hennes & Maurtiz sin Conscious Exclusive-kolleksjon, for syvende året på rad. Den består av en rekke plagg produsert av materialer som resirkulert nylon eller organiske tekstiler.

SJEF FOR BÆREKRAFT: Anna Gedda i H&M.

– Målet er å kun bruke bærekraftige tekstiler i produksjonen i 2030, men i dag er det 35 prosent av klærne våre som er laget på denne måten, forteller sjefen for bærekraft i H&M globalt, Anna Gedda til MinMote.

NYHETER

H&M brenner flere tonn usolgte klær

Arbeidet med kolleksjonene gir kjeden mulighet til å eksperimentere og teste ut hvilke tekstiler og hva slags teknologi de kan bruke i produksjonen.

– Det kan være materialer som finnes i dag, men i liten skala eller vi kan finne helt nye tekstiler, sier hun.

Hvorfor produserer dere ikke alle kolleksjonene deres på denne måten?

– Det er rett og slett fordi det ikke finnes nok materialer. Men der har vi som et stort selskap mulighet til å skape etterspørsel etter de materialene som vi ser funker, forklarer hun.

BRUDEKJOLE: H&Ms Concious Exclusive-kolleksjon har også tilbud til sommerens bruder. Foto: Mikael Jansson/H&M

Gedda mener at tekstilindustrien ikke har noe annet valg enn å bli grønnere i sin produksjon.

– Verden har ikke råd til å bruke like mye ressurser som det vi gjør i dag. Dermed er vi nødt til å finne nye måter å produsere klærne med mindre ressurser, understreker hun.

NYHETER

Syersker som lager klær for H&M tjener ti kroner dagen

De ønsker ikke i første omgang produsere mindre klær. Gedda mener at deres oppgave er å gjøre grønt produserte klær tilgjengelig for alle, ikke bare de som har råd til å betale mye for plaggene.

Se H&Ms forrige eksklusive kampanje med «Skam»-Ruby i hovedrollen:

Selv om denne kolleksjonen skal være snillere mot miljøet, er den produsert i de samme fabrikkene til kjeden. Den siste tiden har de flere ganger fått kritikk for arbeidsmiljøet og lønnen de som syr klærne får. Den siste saken omhandler fabrikker i Etiopia, og denne kolleksjonen er ifølge hjemmesiden til H&M hovedsakelig produsert i Kina og Tyrkia.

– Vi har valgt fabrikkene som produserer for oss selv, men de produserer ikke kun klær for H&M. Vi har et ansvar for de sosiale forholdene, men vi kan ikke gjøre alt, forteller hun.

NYHETER

Bryter med H&M etter rasisme-anklager

Glad de blir gransket

Gedda mener at en del av utfordringene ligger utenfor fabrikkens vegger.

– Derfor ønsker vi samarbeide med de andre merkene som bruker fabrikkene, regjeringer og fagbevegelser slik at vi kan gjøre arbeidsforholdene bedre for alle, forklarer hun.

INSPIRERT AV TAPET: Mønsteret på kjolen er fra interiøret til Karin Larsson i huset i Dalarna. Foto: Mikael Jansson/H&M

Gedda sier hun er glad for at kjedens produksjonslinje blir gransket, men understreker at hun mener bildet er mer komplekst enn hva som kommer frem.

– Hadde det vært så enkelt som at om vi betalte mer så hadde arbeiderne fått mer lønn, så hadde vi gjort det, legger hun til.

NYHETER

Slakter arbeidsforholdene ved H&Ms «beste» fabrikker

Derimot er det viktig for Gedda at de er en pådriver for dialog mellom alle ledd som kan bedre de sosiale utfordringene.

– Vi holder blant verdens høyeste standard innenfor bærekraft, og har svært strenge standarder, sier hun og viser til at Freedom House kåret dem til «first mover» i henhold til å ivareta menneskerettigheter i 2017.

Rankabrand.org rangerer bedrifter etter flere faktorer som bærekraft og sosialt ansvar. Der får kleskjeden karakter C.

MØNSTER: H&Ms nye grønne kolleksjon er preget av mønster og blåtoner. Foto: Mikael Jansson/H&M
Publisert: