H&M lanserer grønn kolleksjon – produsert på samme fabrikker
Bærekraftsansvarlig i Hennes & Mauritz forklarer at deres mål er at produksjonen er både etisk og bærekraftig, men de kan ikke bedre arbeidsforholdene alene.
Torsdag lanserer Hennes & Maurtiz sin Conscious Exclusive-kolleksjon, for syvende året på rad. Den består av en rekke plagg produsert av materialer som resirkulert nylon eller organiske tekstiler.
– Målet er å kun bruke bærekraftige tekstiler i produksjonen i 2030, men i dag er det 35 prosent av klærne våre som er laget på denne måten, forteller sjefen for bærekraft i H&M globalt, Anna Gedda til MinMote.
H&M brenner flere tonn usolgte klær
Arbeidet med kolleksjonene gir kjeden mulighet til å eksperimentere og teste ut hvilke tekstiler og hva slags teknologi de kan bruke i produksjonen.
– Det kan være materialer som finnes i dag, men i liten skala eller vi kan finne helt nye tekstiler, sier hun.
Hvorfor produserer dere ikke alle kolleksjonene deres på denne måten?
– Det er rett og slett fordi det ikke finnes nok materialer. Men der har vi som et stort selskap mulighet til å skape etterspørsel etter de materialene som vi ser funker, forklarer hun.
Gedda mener at tekstilindustrien ikke har noe annet valg enn å bli grønnere i sin produksjon.
– Verden har ikke råd til å bruke like mye ressurser som det vi gjør i dag. Dermed er vi nødt til å finne nye måter å produsere klærne med mindre ressurser, understreker hun.
Syersker som lager klær for H&M tjener ti kroner dagen
De ønsker ikke i første omgang produsere mindre klær. Gedda mener at deres oppgave er å gjøre grønt produserte klær tilgjengelig for alle, ikke bare de som har råd til å betale mye for plaggene.
Se H&Ms forrige eksklusive kampanje med «Skam»-Ruby i hovedrollen:
Selv om denne kolleksjonen skal være snillere mot miljøet, er den produsert i de samme fabrikkene til kjeden. Den siste tiden har de flere ganger fått kritikk for arbeidsmiljøet og lønnen de som syr klærne får. Den siste saken omhandler fabrikker i Etiopia, og denne kolleksjonen er ifølge hjemmesiden til H&M hovedsakelig produsert i Kina og Tyrkia.
– Vi har valgt fabrikkene som produserer for oss selv, men de produserer ikke kun klær for H&M. Vi har et ansvar for de sosiale forholdene, men vi kan ikke gjøre alt, forteller hun.
Bryter med H&M etter rasisme-anklager
Glad de blir gransket
Gedda mener at en del av utfordringene ligger utenfor fabrikkens vegger.
– Derfor ønsker vi samarbeide med de andre merkene som bruker fabrikkene, regjeringer og fagbevegelser slik at vi kan gjøre arbeidsforholdene bedre for alle, forklarer hun.
Gedda sier hun er glad for at kjedens produksjonslinje blir gransket, men understreker at hun mener bildet er mer komplekst enn hva som kommer frem.
– Hadde det vært så enkelt som at om vi betalte mer så hadde arbeiderne fått mer lønn, så hadde vi gjort det, legger hun til.
Slakter arbeidsforholdene ved H&Ms «beste» fabrikker
Derimot er det viktig for Gedda at de er en pådriver for dialog mellom alle ledd som kan bedre de sosiale utfordringene.
– Vi holder blant verdens høyeste standard innenfor bærekraft, og har svært strenge standarder, sier hun og viser til at Freedom House kåret dem til «first mover» i henhold til å ivareta menneskerettigheter i 2017.
Rankabrand.org rangerer bedrifter etter flere faktorer som bærekraft og sosialt ansvar. Der får kleskjeden karakter C.