Linda Hofstad Helleland inviterte bloggere til kroppspressdebatt: – Veldig mange takket nei

Vita og Wanda Mashidi ønsker mer åpenhet rundt kropp og utseendet, så unge slipper å føle på kroppspresset de selv har følt på.

Publisert:

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og Folkehelseminister Åse Michaelsen inviterte tirsdag til samtale om kroppspress i Oslo sentrum. Statsrådene ønsket konkrete forslag til retningslinjer og virkemidler som kunne motvirke kroppspress og uheldig påvirkning av unge.

På deltagerlisten var representanter fra de store bloggnettverkene og mediehus, samt noen toppbloggere.

Helleland i VG: Hvor er bloggernes samvittighet?

Det var imidlertid labert oppmøte blant influencerne.

– Vi sendte ut invitasjon til veldig mange, mange, mange, mange bloggere. Og veldig mange, mange mange, mange takket nei, eller svarte ikke. Og de er ikke her i dag. Det er flere av de aller største, som når mest frem til de unge, sier hun.

Helleland forklarer at regjeringen ønsker innspill for å kunne utvikle etiske standarder for sosiale medier.

ØNSKER ETISKE REGLER FOR BLOGGERE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland inviterte influencere til å debattere tiltakene mot kroppspress blant unge, men fikk laber respons. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

– 9 av 10 jenter på 16 vil endre på kroppen sin. Unge tenåringer sparer penger for å få gjort kirurgiske inngrep. Vi går bort ifra det som egentlig er den normale kroppen. Når det normale er på vei til å bli unormalt – da beveger vi oss i feil retning, sier Helleland til VG.

Ønsker at flere bloggere engasjerer seg

Marna Haugen Burøe, Anniken Engelund Jørgensen og tvillingene Vita og Wanda Mashadi var til stede under rundebordsmøte hvor de alle la fram hva de synes skal til for å minske kroppspresset på sosiale medier.

Et av dagens mest sentrale temaer var presset unge føler til å oppnå den «perfekte» kroppen – gjerne ved hjelp av usunn livsstil og kosmetiske operasjoner.

NYHETER

Vil ha nasjonalt forbud mot reklame som fører til kroppspress

Mashadi-søstrene har vært åpne om at de har operert seg både på sosiale medier og i dokumentarserien som følger livene deres på NRK.

Se video om tvillingene Vita og Wanda og deres skjønnhetsrutiner fra i fjor:

De savnet også flere blogg-stemmer på dagens møte.

– Det burde være flere av oss, som har gjort en operasjon eller lignende, som stiller opp på slike ting som i dag. Vi kan ha samme verdier og meninger som de som ikke har operert, sier de.

Tvillingene ønsker å bidra til en debatt som gjør at dagens unge kan unngå å føle på presset de følte på da de var yngre.

NYHETER

Reklamerer for leppeforstørrelser mot russ: – Det er forkastelig

De mener et av de viktigste tiltakene som skal til er at alle slags kropper blir normalisert fra barndommen. For det var da usikkerheten startet for dem.

– Vi ble mobbet i barndommen, og ble hele tiden hakket på for at vi så annerledes ut. Og vi opererte jo fordi det fortsatt sitter i hodet. Vi ventet noen år, vi gjorde ikke noe med det med en gang vi fylte 18, vi prøvde å leve med det. Men det satt for langt inne da.

De mener at de var ikke har fremmet operasjonene på en måte som fører til press blant følgerne deres.

– Vi er tydelige på at det er ikke operasjonene som gjorde oss mer lykkelig.

NYHETER

Angrer på skjønnhetsidealet hun selv var med på å sette

– Jeg har vurdert å operere meg mange ganger

Blogger Anniken Jørgensen forteller at hun selv har vært «på den andre siden» hvor hun har vært opphengt i hvordan andre bloggere og influencere, og er dermed klar over hun makten hun har over følgerne sine.

– Jeg har vurderte å operere meg mange ganger. Spesielt da jeg var yngre ville jeg ha større pupper. Jeg husker også at jeg sterkt vurdert Restylane, sier hun til VG.

Jørgensen fikk nok av spraytan og vipper, se hvordan hun følte seg da hun tok det av:

Hun etterspør også mer åpenhet.

– Da jeg så «Line fikser kroppen» på NRK, så åpnet det så mange dører for meg. Det er ganske nylig. Jeg så for første gang en jente som har to forskjellige pupper. Det har jeg også! Utbryter hun.

NYHETER

Anniken Jørgensen ble kåret til Norges best kledde kvinne i 2017

Bloggeren føler selv at hun er flink til å vise frem de dårlige dagene også.

– Jeg latterliggjør meg selv ofte. Kanskje ikke i Instagram-feeden, men jeg gjør det mye på stories, snapchat og på bloggen, sier hun og legger til:

– Jeg er ganske flink til å legge ut bilde når jeg har en kvise.

Bli bedre kjent med Anniken og hennes stil:

Publisert:

Finn mer innhold om: